ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έντονα ενοχλημένοι οι δικαστές από την ενέργεια της κ. Ασημακοπούλου να ζητήσει από τους αρεοπαγίτες-επιθεωρητές να αποστείλουν κατάλογο των δικαστών, οι οποίοι συμμετέχουν στις διακοπές των δικαστικών συνεδριάσεων.

Ένταση επικρατεί στους κόλπους της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης μετά την σημερινή ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρένας Ασημακοπούλου, προς όλους τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας στην οποία υπογραμμίζει ότι στους δικαστές απαγορεύεται ρητώς από το Σύνταγμα κάθε απεργιακής μορφής αποχή και ότι η συμμετοχή δικαστών σε απεργιακές κινητοποιήσεις συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (18.10.2011), αποφασίστηκε τα δικαστήρια να διακόπτουν καθημερινά τις συνεδριάσεις τους από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών που, όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφ' ενός μεν ότι καμία απόφαση Συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφ' ετέρου δε ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων. Συνιστά δε καθ' εαυτήν πειθαρχικό παράπτωμα. Σχετικές είναι οι υπ' αριθμ. 8/2002 και 4/1987 αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αντίγραφο των οποίων και σας αποστέλλουμε».
Παράλληλα, έντονα ενοχλημένοι είναι οι δικαστές και από την δεύτερη ενέργεια της κ. Ασημακοπούλου να ζητήσει από τους αρεοπαγίτες-επιθεωρητές να αποστείλουν κατάλογο των δικαστών, οι οποίοι συμμετέχουν στις διακοπές των δικαστικών συνεδριάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι επιθεωρητές δικαστηρίων αρνήθηκαν να στείλουν στην κ. Ασημακοπούλου λίστα με τα ονόματα των δικαστών που διακόπτουν τις συνεδριάσεις στις 12 μ., επικαλούμενοι ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στο έργο των επιθεωρητών δικαστηρίων.
Άλλος επιθεωρητής στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του οποίου υπάγεται ένα από τα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναφορά που υπογράμμιζε ότι άπαντες οι δικαστές συμμετείχαν στην διακοπή των συνεδριάσεων και επισύναψε τον κατάλογο όλων των δικαστών που υπηρετούν στο συγκεκριμένο δικαστήριο.
Μάλιστα, η δεύτερη αυτή ενέργεια της προέδρου του Αρείου Πάγου για την αποστολή λίστας ονομάτων που συμμετέχουν στις διακοπές των συνεδριάσεων είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση των δικαστών, όπως έλεγαν οι ίδιοι.
Πάντως, συνδικαλιστές δικαστές έλεγαν σήμερα ότι η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης όπως έχει διαμορφωθεί «δεν είναι ευχάριστη». Και πρόσθεταν ότι είναι διατεθειμένοι να ξαναδούν το όλο θέμα, εάν οι ηγεσίες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών τους καλέσουν στο τραπέζι του διαλόγου για τα βασικά και ζωτικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο, που είναι η ένταξή τους στο ΙΚΑ και η συνεχής μείωση των αποδοχών τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση μερικής διακοπής των συνεδριάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων σε καθημερινή βάση.
Αντίθετα, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου Επικρατείας και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν συνταυτίστηκαν με την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τρίωρη διακοπή των συνεδριάσεων.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου