ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΤΗΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ !!!

 Όταν τα αυτονότητα και παγίως αποδεκτά γίνονται ζητούμενα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύεται "ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα που μπορεί να κριθούν ως αντισυνταγματικά". Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, τουλάχιστον αυτής της ηπείρου, μια τέτοια δήλωση θα είχε προκαλέσει σεισμό. Στη Ελλάδα όμως ο κατά τεκμήριο υπερασπιστής της συνταγματικής νομιμότητας, υπουργός, θεωρεί παραχώρηση και οικεία θελήσει δέσμευση, την τήρηση του Συντάγματος !!!  O TEMPORA O MORES.
 Ο μέχρι πριν λίγους μήνες Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Καστανίδης, εισηγήθηκε και η Βουλή νομοθέτησε, 3 νόμους για την επιτάχυνση της ποινικής, διοικητικής και αστικής δίκης. Ο σημερινός Υπουργός, προερχόμενος από το ίδιο κόμμα, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση και υπερψήφισε τους νόμους αυτούς, αναζητά σήμερα, πριν ακόμη κλείσει έτος από τις "αλλαγές Καστανίδη", την "εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης". Μήπως πρέπει να απαιτήσουμε να σταματήσουν τους πειραματισμούς με τη Δικαιοσύνη και να αποδεχτούν ότι οι Δικηγόροι αποτελούν τον μόνο πραγματικά ανεξάρτητο παράγοντα στο χώρο της Δικαιοσύνης που πρέπει η όποια εξουσία να αποδεχτεί ως τηρητή της συνταγματικής νομιμότητας και ως βασικό πυλώνα της όποιας διαδικασίας αφορά την απονομή του δικαίου σε αυτή τη χώρα;

Ακολουθεί η ανακοίνωση όπως εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:      

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Με έκπληξη και δυσφορία το υπουργείο Δικαιοσύνης παρακολουθεί την απεργιακή κινητοποίηση του δικηγορικού κλάδου την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και των φορέων που συνδέονται με τη Δικαιοσύνη, με στόχο τη διαμόρφωση προτάσεων για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προχώρησε σε πενθήμερη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων τους ενώ έχει κληθεί κατ΄ επανάληψη από το υπουργείο σε ανοικτό διάλογο με τον κλάδο τους και περίμενε την υποβολή γραπτών προτάσεων μέχρι τη 10η Οκτωβρίου προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση των δικών .
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου σε μακρά συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη με τη Συντονιστική επιτροπή των Προέδρων του Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ζήτησε να του υποβληθούν εγγράφως οι παρατηρήσεις των δικηγόρων στα 53 σημεία που προέκυψαν από τον διεξοδικό διάλογο του υπουργού με τους φορείς της Δικαιοσύνης και συνδέονται με τη διαδικασία επιτάχυνσης της.
Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου ζήτησε και τις δικές τους - νέες τυχόν - προτάσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν την απονομή της Δικαιοσύνης και θα περιορίσουν τα φαινόμενα ουσιαστικής αρνησιδικίας που παρατηρούνται σήμερα.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί από μέρους τους καμιά πρόταση ή παρατήρηση.
Κατά συνέπεια ο κλάδος βρίσκεται σε αποχή η οποία στερείται ουσιαστικής βάσης.

Η στάση των προέδρων του Συντονιστικού Οργάνου θεωρείται αδικαιολόγητη και παράλογη και δεν μπορεί παρά να ερμηνευθεί ως ενέργεια που εξυπηρετεί πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες καθώς:
- Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ. Γιάννης Αδαμόπουλος χαρακτήρισε «καλόπιστο το διάλογο» που βρίσκεται σε εξέλιξη και χαιρέτισε την αυτονόητη δέσμευση του υπουργού ότι «θα κινηθεί εντός των συνταγματικών ορίων»,
- Και, κυρίως, μετά τη ρητή δέσμευση του υπουργού ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις και ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας είναι προτάσεις.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε την Συντονιστική Επιτροπή των δικηγόρων ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει μέτρα που μπορεί να κριθούν ως αντισυνταγματικά και τόνισε πως είναι εκ των ων ουκ άνευ ο σεβασμός στο Σύνταγμα και στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει, καθώς οι τελικές προτάσεις του υπουργείου θα τεθούν υπόψη όλων των θεσμικών φορέων στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου διαλόγου, πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου που θα κατατεθεί το Νοέμβριο.
Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα ζητήματα λύνονται με διάλογο και όχι με εκβιασμούς, στους οποίους δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και η κυβέρνηση.
Τέλος, ο υπουργός τους κάλεσε, τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα, ως ηγεσία του πρώτου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, να ανταποκριθούν με ξεχωριστό αίσθημα ευθύνης στον κοινό στόχο που είναι η αναζωογόνηση του θεσμού της Δικαιοσύνης, και επανέλαβε την πρόταση του για συμμετοχή στο διάλογο, αφού ισχύει η δέσμευση του ότι το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί εντός του Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου