ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μ. Παπαιωάννου: Πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναμένεται να προωθήσει στη Βουλή, εντός του Νοεμβρίου, πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής του δικαίου. Ειδικότερα, ο κ.  Παπαϊωάννου αναφερόμενος, τη Δευτέρα,  στο νέο πολυνομοσχέδιο δήλωσε:
«Ένα εκατομμύριο Έλληνες έχουν προσφύγει για να βρουν το δίκιο τους στη δικαιοσύνη και δεν το βρίσκουν. Η χώρα μας επιπλέον έχει καταδικαστεί αλλεπάλληλες φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη. Αυτό τα λέει όλα».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα δικαστήρια "πνίγονται" από την πληθώρα των δικαστικών φακέλων, καθώς οι υποθέσεις που εκκρεμούν είναι:
*35.631 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, 
*30.365 στο Ελεγκτικό Συνέδριο,
*421.000 στα διοικητικά Πρωτοδικεία, οι οποίες για να εκκαθαριστούν θα χρειαστεί να περάσουν περίπου 6 χρόνια
*41.000 στα διοικητικά Εφετεία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, συγκεκριμένα, παρουσίασε τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και  είναι αποτέλεσμα των πολύωρων συσκέψεών του με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων, τις δικαστικές ενώσεις, τους δικηγόρους και τους δικαστικούς.
Οι επίμαχες προτάσεις, που δεν αποκλείεται να περιληφθούν στο νέο πολυνομοσχέδιο, έχουν να κάνουν με: 
-Την επέκταση ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι δύο ώρες.
-Τον επαναπροσδιορισμό του  χρόνου των δικαστικών διακοπών
-Την ψηφιακή δικαιοσύνη
-Την αναβάθμιση του θεσμού της επιθεώρησης των δικαστηρίων
-Την απελευθέρωση δικηγορικού και συμβολαιογραφικού επαγγέλματος
-Την ενίσχυση του θεσμού της δικαστικής διαμεσολάβησης
-Τη μεταφορά δικαστηριακής ύλης, όπως συναινετικά διαζύγια και προσημειώσεις, σε ειρηνοδικεία ή συμβολαιογράφους με υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων
-Τη σύντομη έκδοση προσωρινών διαταγών σε διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων
-Τον περιορισμό της αναιρετικής διαδικασίας
-Την αρχειοθέτηση μηνύσεων από τον εισαγγελέα και κατάργηση της υποχρεωτικής αιτιολόγησης
-Την αποποινικοποίηση ήσσονος ποινικής απαξίας αδικημάτων
-Την κατάργηση της υποχρεωτικής προκαταρκτικής εξέτασης
-Τη δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων
*Τον περιορισμό  αιτήσεων εξαιρέσεων και αναβολών
*Την ομαδοποίηση εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια και ορθολογική κατάταξη όμοιων υποθέσεων.
http://directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου