ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, στην συνεδρίασή της, την 8η/10/2011 διαπιστώνει ότι η αρχή της νέας δικαστικής χρονιάς βρίσκει τον δικαστικό και δικηγορικό κόσμο αντιμέτωπο σε αλλαγές που προωθούνται με την μεταφορά της δικαστηριακής ύλης, κατά παράβαση θεμελιωδών συνταγματικών κανόνων δικαίου. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι και ο νόμος για την δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, ο οποίος ψηφίστηκε παρά την αντίθεση των δικηγόρων, δεν εφαρμόζεται από το ίδιο το κράτος, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί τα Π.Δ. που προβλέπονται από αυτόν.
Επίσης, η Ολομέλεια εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της στην επιχειρούμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που φαλκιδεύει τα δικαιώματα των πολιτών στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα πλήρη αποζημίωση και καθιερώνει αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων των Αθηνών για τις απαλλοτριώσεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Ενόψει όλων των ανωτέρω η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας αποφασίζει:
1. Να ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης το αργότερο έως την 12η/10/2011.
2. Στην συνάντηση αυτή να υπάρξει ΓΡΑΠΤΗ δήλωση του Υπουργού ότι ΔΕΝ θα γίνει μεταφορά της δικαστηριακής ύλης ( συναινετικών διαζυγίων, διαταγών πληρωμής, προσημειώσεων υποθήκης).
3. Σε περίπτωση που δεν γίνει η ανωτέρω συνάντηση ή δεν υπάρξει η γραπτή δήλωση, οι δικηγόροι της Ελλάδος θα απέχουν από τα καθήκοντα τους από την 13η/10/2011 έως και την 19η/10/2011.
4. Αν τελικά γίνει αποχή:
α) οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας θα παραμείνουν κλειστοί,
β) την πρώτη ημέρα της αποχής (13/10/2011) οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας θα συγκεντρωθούν έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας,
γ) το πλαίσιο της αποχής θα είναι Πανελλήνιο και θα ανακοινωθεί από την Συντονιστική Επιτροπή την 12η/10/2011.
Τέλος η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες δικηγόροι θα συνεχίσουν ασυμβίβαστα και υπεύθυνα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών από οποιαδήποτε αυθαιρεσία, όπως άλλωστε έχουν κάνει διαχρονικά μέχρι σήμερα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
 Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας προς άρση ενδεχόμενων παρεξηγήσεων επιθυμεί να δηλώσει κατηγορηματικά το σεβασμό με τον οποίο το δικηγορικό σώμα περιβάλλει ανέκαθεν τη δικαστική κοινότητα και τους εκπροσώπους αυτής, σεβόμενο το σημαντικό και διακριτό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Δικαστές στα πλαίσια μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Δικαστικών Ενώσεων και των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων είναι διαχρονική, αγαστή και έχει ως πρώτιστο μέλημα την ομαλή πορεία και λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Η προσφορά των Δικαστικών Ενώσεων και του Προεδρείου τους αναφορικά με τη διαφύλαξη και υπεράσπιση των θεσμών και της ανεξαρτησίας αυτών είναι αναμφισβήτητη και αντάξια του ρόλου τους ως θεματοφυλάκων των τελευταίων.
Η αναγκαιότητα της ειδικής και προσεκτικής μισθολογικής μεταχείρισης - για προφανείς λόγους και με τρόπο αντάξιο του λειτουργήματος που επιτελούν - ουδόλως τίθεται υπό αμφισβήτηση, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται ρητά διά του άρθρου 88 του Συντάγματος. Κατά συνέπεια, ουδέποτε αποτέλεσε και ούτε φυσικά μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης με τον οποιονδήποτε, θεσμικό ή εξωθεσμικό παράγοντα.
Αυτό που παγίως επιζητά και επιδιώκει η Δικηγορική κοινότητα είναι η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, Δικηγόρων � Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων, με στόχο την αντιμετώπιση των χρόνιων δυσλειτουργιών της Ελληνικής Δικαιοσύνης που συνιστούν και τους λόγους που η απονομή της Δικαιοσύνης καθυστερεί υπερβολικά, αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα όρια της αρνησιδικίας.
Οι ευθύνες της Πολιτείας αναφορικά με την αντιμετώπιση των πάγιων, διαχρονικών και πραγματικών προβλημάτων της Δικαιοσύνης, ήτοι των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, είναι δεδομένες και καθιστούν επιτακτική την ανάληψη στοχευμένων δράσεων, κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου με τους συλλειτουργούς του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε ουσιαστική αναμόρφωση του θεσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου