ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΤΡΙΩΡΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 12-3 ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ !!!

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


         ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                    
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                               Τ.Κ. 101. 71
                e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                                                                              Αθήνα 15-10-2011
                                                                                                                                   Αρ. Πρωτ. 105
                                                                         

  ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ  ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Οι Δικαστικοί Λειτουργοί –Δικαστές και Εισαγγελείς-μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ένωσή μας,  αποφασίσαμε ομόφωνα τ’ ακόλουθα:
Ι. Καλούμε την Κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Μέτρα τα οποία δεν θα έχουν στόχο μόνον τους Δικαστές, όπως μέχρι τώρα συμβαίνει, αλλά συντονισμένα μέτρα που θα έχουν σκοπό , ανεξαρτήτως της οικονομικής συγκυρίας , να εξασφαλίσουν  τα δικαιώματα των Πολιτών για δίκαιη δίκη, να απλοποιήσουν τις διαδικασίες, να διατηρήσουν το χαμηλό κόστος για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, να υιοθετηθούν νέες τεχνολογίες, προκειμένου να καταστεί η Χώρα ανταγωνιστική . Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει : α) να θεσπισθεί η οικονομική αυτοτέλεια της Δικαιοσύνης , β) να καλυφθούν όλα τα κενά οργανικών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών και Υπαλλήλων και να αυξηθούν στο αναγκαίο μέτρο , και να μην ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία στους Δικαστικούς Υπαλλήλους, γ) να γίνουν νομοθετικές επεμβάσεις στους Κώδικες Ποινικής και Πολιτικής Δικονομίας και τους Ειδικούς Νόμους προκειμένου να εξασφαλισθούν ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες, δ) να μην τροποποιηθεί το άρθρο 11 του ν.1756/1998 , καθόσον εξυπηρετεί την παραγωγή μεγαλύτερου δικαστικού έργου σε συντομότερο χρονικό διάστημα, ε) να ψηφιοποιηθεί ο χώρος της Δικαιοσύνης , προκειμένου να εξασφαλίζεται στους Πολίτες με άμεσο και έγκυρο τρόπο η πρόσβαση στη νομική πληροφορία. 
ΙΙ. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να αντιληφθεί τις επιπτώσεις της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής στον Ελληνικό Λαό . Να σταθμίσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολιτών . Να αντιληφθεί την ανάγκη της προστασίας των αδυνάτων που έγιναν τόσο πολλοί και θα γίνουν ακόμα περισσότεροι με τα εξαγγελλόμενα μέτρα. Να σταματήσει τις σπατάλες χρημάτων σε αμφιλεγόμενες επιλογές (αθρόες προσλήψεις ειδικών συμβούλων σε υπουργικά γραφεία, ανεξέλεγκτες χρηματοδοτήσεις κατασκευών από τον προϋπολογισμό της Βουλής, παροχή αυτοκινήτων στους Βουλευτές με συμβάσεις leasing, κ.α. ).
ΙΙΙ. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να σεβασθεί την Συνταγματική Θέση της Τρίτης Λειτουργίας του Κράτους και συγκεκριμένα :
α)  η Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία να σέβονται έμπρακτα τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης , την ισόνομη και ισότιμη κατά το Σύνταγμα θέση τους και να παύσουν οι προσχηματικές επιθέσεις κατ΄ αυτών , οι οποίες επιχειρούνται προκειμένου να αποπροσανατολίζονται οι Πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα που τους απασχολούν.
β) να καθιερωθεί το αδίκημα της περιύβρισης Δικαστικής Αρχής , κατά την ενάσκηση  των καθηκόντων των Δικαστικών Λειτουργών  
 γ) να μην γίνουν νέες μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των Δικαστικών Λειτουργών . Ήδη, οι Δικαστικοί Λειτουργοί έχουν υποστεί μείωση κατά 38,5% των αποδοχών τους και έχουν υπαχθεί , όπως όλοι οι Έλληνες στις πάσης μορφής έκτακτες εισφορές και φοροεπιβαρύνσεις.   
 δ) να ιδρυθεί  Ασφαλιστικός Φορέας Κρατικών Λειτουργών και να μην υπάγονται οι νεοδιοριζόμενοι Δικαστικοί Λειτουργοί στο ΙΚΑ,
ε) να επαναφερθεί η 25ετία ως ελάχιστος χρόνος ίδρυσης  του συνταξιοδοτικού δικαιώματος .
στ)  να επαναφερθούν σε ισχύ οι μισθολογικές προαγωγές και τα επιδόματα χρόνου υπηρεσίας.
Ενόψει 1) της μέχρι τώρα συμπεριφοράς της Κυβέρνησης για τα  ως άνω αδιαπραγμάτευτα ζητήματα , αναφορικά με την συνταγματική μας θέση και την κοινωνική μας αποστολή και 2) της φημολογούμενης περαιτέρω μείωσης των αποδοχών και συντάξεών μας, οι οποίες μειώσεις προκαλούν απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών ασκήσεως του Λειτουργήματος μας , αφού πλέον δεν θα δυνάμεθα να συντηρούμε γραφεία και βιβλιοθήκες στην κατοικία μας,
                                     ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Πρώτον,  από την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011 έως και την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τα Δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά , από ώρα 12.00 έως ώρα 15.00 ,
Δεύτερον, από την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, θα ασκούμε το Λειτούργημα μας, αποκλειστικά και μόνον στα Δικαστικά Καταστήματα και  εντός του χρόνου που τα Δικαστήρια θα λειτουργούν και υπό τις συνθήκες υλικοτεχνικών υποδομών και ασφάλειας προσωπικού και εγκαταστάσεων που αυτά σήμερα παρέχουν και ως εκ τούτου δεν θα δημοσιεύονται αποφάσεις , εκτός από αυτές που αφορούν επείγουσες  πολιτικές και ποινικές υποθέσεις.
Το ΔΣ της Ένωσης μας θα υλοποιήσει τις ανωτέρω αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης , εκδίδοντας  σχετική ανακοίνωση .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ


     ΕΝΩΣΗ
   ΔΙΚΑΣΤΩΝ   &   ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ                                  
               ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
            (ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ)
                   ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
      ΤΗΛ: 210 88 27 380-  FAX 210 88 41 529
                           Τ.Κ. 101. 71
                e- mail: endikeis@otenet.gr
                                                                                       Αθήνα 15-10-2011
                                                                                       Αρ. Πρωτ. 106
                                                                 Προς τους κ. κ. Συναδέλφους

Σας κοινοποιούμε το από 15 Οκτωβρίου 2011 Ψήφισμα –Απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ένωσης μας και διευκρινίζουμε τα εξής :
Α) όσον αφορά τις καθημερινές διακοπές των συνεδριάσεων των Δικαστηρίων, αυτές θα διαρκούν από ώρα 12.00 έως ώρα 15.00. Αν ο Γραμματέας της έδρας δηλώσει στις 12.00 ότι δεν θα επανέλθει στην συνεδρίαση λόγω τηρήσεως εκ μέρους του του ωραρίου λειτουργίας του Δικαστηρίου, τότε οι υποθέσεις θα αναβάλλονται για άλλη δικάσιμο , ή θα διακόπτεται η συνεδρίαση του Δικαστηρίου για άλλη ημέρα , ανάλογα με τις επικρατούσες για κάθε Δικαστήριο συνθήκες.  Αντίθετα, αν ο Γραμματέας της έδρας δηλώσει ότι θα επανέλθει στις 15.00, οι πιο πάνω αναβολές ή διακοπές των συνεδριάσεων θα γίνονται τότε. Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης θα σημειώνει επί του πινακίου , ή της δικογραφίας , ως λόγο διακοπής της συνεδρίασης την σχετική απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ενώσεως μας. Οι Ειρηνοδίκες δεν θα εκτελούν, κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τις υπηρεσίες ενόρκων βεβαιώσεων , διαταγών πληρωμής , σφραγίσεων, προανάκριση κλπ
Β) οι επείγουσες πολιτικές υποθέσεις (προσωρινές διαταγές, επείγοντα ασφαλιστικά μέτρα, παραγραφόμενες), όπως και οι επείγουσες ποινικές υποθέσεις (συμπλήρωση παραγραφής ,ή ορίου προσωρινής κράτησης , αυτόφωρα) θα εκδικάζονται κανονικά. Το αυτό ισχύει και για την λειτουργία των Δικαστικών Συμβουλίων (παραγραφές , προσωρινά κρατούμενοι  κ.α.) . Οι Ανακριτές και Εισαγγελείς υπηρεσίας θα ασκούν τα καθήκοντά τους κανονικά, όπως και οι Ειρηνοδίκες και Πταισματοδίκες τις έρευνες.
Γ) όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων μας αποκλειστικά στα δικαστικά καταστήματα, μετά την 7η Νοεμβρίου 2011 : δεν θα γίνεται επεξεργασία των υποθέσεων κατ’ οίκον και συνεπώς δεν θα δημοσιεύονται οι σχετικές αποφάσεις , εκτός των επειγουσών και αυτών που έχουν ήδη εκδικασθεί.
               Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
        ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                           ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
 
dikastis.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Δεν νομίζω οτι θα βρεθούν πολλοί Δικαστές που θα εφαρμόσουν την απόφαση αυτή! Από ο,τι είδα στα σχετικά blogs οι περισσότεροι είναι επιφυλακτικοί για την απόφαση αυτή. Πάντως αν την εφαρμόσουν, ίσως αυτός ο περίεργος και άσχετος υπουργός Δικαιοσύνης, καταλάβει ότι προχωράει σε λάθος δρόμο! Με την απεργία των δικηγόρων, δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή