ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Νομοθετικές ρυθμίσεις-εξπρές για τη Δικαιοσύνη Εκκαθάριση σε υποθέσεις που εκκρεμούν

Της Ιωαννας Mανδρου
Νομοθετικές ρυθμίσεις προωθεί άμεσα η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κατάρρευση του δικαστικού συστήματος, το οποίο εδώ και χρόνια αδυνατεί να εκκαθαρίσει τον τεράστιο όγκο των υποθέσεων που εκκρεμούν, ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της αρνησιδικίας. Οι ρυθμίσεις θα είναι έκτακτης ανάγκης και θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά ρυθμίσεις για εξωδικαστική επίλυση των περισσότερων αστικών και εμπορικών διαφορών, που θα γίνεται στο εξής από εκπαιδευμένους δικηγόρους στο πλαίσιο της εφαρμογής και στη χώρα μας, του θεσμού της διαμεσολάβησης, που ισχύει με επιτυχία από χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο δεύτερος θα αφορά στην ανάθεση σε συμβολαιογράφους σημαντικών υποθέσεων, που δεν χρειάζεται να υφίστανται την βάσανο της δικαστικής κρίσης.
Στους συμβολαιογράφους, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης που επεξεργάζεται και τις αλλαγές, θα ανατεθούν τελικά οι προσημειώσεις υποθηκών, οι διαταγές πληρωμής, τα κληρονομητήρια, όχι όμως τα συναινετικά διαζύγια, καθώς κρίθηκε ότι για τη λύση του γάμου απαιτείται δικαστική απόφαση. Στους δικηγόρους που θα διαμεσολαβούν στην επίλυση των αστικών διαφορών θα ανατεθεί το σύνολο των αστικών και εμπορικών υποθέσεων, μισθωτικές διαφορές, απαιτήσεις από εμπορικά χρέη, εργατικές διαφορές, αλλά και διαφορές που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία των παιδιών με διαζευγμένους γονείς ή την επιμέλειά τους, καθώς θα αναλαμβάνουν με διαμεσολάβηση να δώσουν λύσεις στις αντιδικίες. Μόνον αν η διαμεσολάβηση δεν επιτυγχάνει θα προσφεύγουν στα δικαστήρια.
Δικηγορικές αμοιβέςΚατά το στάδιο της διαμεσολάβησης ή της ανάθεσης σε συμβολαιογράφους της επίλυσης υποθέσεων, οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα προβλέπουν την κατοχύρωση των δικηγορικών αμοιβών, προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον από τους δικηγόρους για την προώθηση των νέων θεσμών και να καμφθούν οι αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων που φοβούνται πως θα υπάρξει μείωση της δικηγορικής ύλης σε μια εποχή δεινής οικονομικής δυσπραγίας για τα νομικά επαγγέλματα.
Εκτός, όμως, από τις ρυθμίσεις αυτές, στο νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για συντομότερη εκκαθάριση πολλών εκκρεμουσών υποθέσεων, όπως, για παράδειγμα, των συναινετικών διαζυγίων. Στο εξής θα γίνεται μόνο μία –και όχι δύο– συζητήσεις στο δικαστήριο, ενώ για τα σωματεία και τη σύστασή τους δεν θα χρειάζεται να γίνει δίκη, αλλά ο δικαστής απλά θα διαπιστώνει την ύπαρξη ή όχι των νόμιμων προϋποθέσεων.
Επίσης, θα προβλέπεται η συγκρότηση, ακόμη και για τα κακουργήματα, μονομελούς δικαστηρίου, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εκδίκασης των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν για χρόνια. Ανάλογες ρυθμίσεις θα υπάρξουν και στα διοικητικά δικαστήρια, που έχουν το βάρος να δικάσουν μέσα σε ένα χρόνο, ώς τον Ιούνιο του 2012, το 15% των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων.
Φορολογικές υποθέσειςΗ δέσμευση για εκκαθάριση των αδίκαστων φορολογικών υποθέσεων που αγγίζουν τις 165.000 αποτελεί βασική παράμετρο του Μνημονίου, ενώ η κατάσταση που επικρατεί στα διοικητικά δικαστήρια είναι απελπιστική. Σε όλη τη χώρα, οι αδίκαστες υποθέσεις ξεπερνούν τις 465.000 από τις οποίες το Δημόσιο προσδοκά έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, καθώς αφορούν τελωνειακές παραβάσεις, επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και άλλα.
Αλλά και στα ποινικά και αστικά δικαστήρια η κατάσταση βρίσκεται από χρόνια στο κόκκινο. Οι μηνύσεις σε πανελλαδική κλίμακα κάθε χρόνο έχουν σπάσει το ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου, ενώ μόνο στην Αθήνα για τη φετινή χρονιά οι μηνύσεις εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 330.000!
Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, σε ένα χρόνο εκδόθηκαν 365.000 αποφάσεις από λιγότερους από 400 δικαστές, ενώ 39 ανακριτές επεξεργάζονται συνολικά περί τις 14.000 δικογραφίες!
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου