ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ "ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ"


ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΚΚΛΗΣΗ


          Αγαπητοί συνάδελφοι,
            Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής». Όλο το διάστημα από τη στιγμή της δημόσιας διαβούλευσης του νόμου μέχρι την ψήφισή του έγιναν Ολομέλειες όλων των Δικαστηρίων της Χώρας, με σημαντικότερη την διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να τοποθετηθούμε επί των σχεδιαζόμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. Έγιναν υπομνήματα και αναφορές προς το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Ακούστηκαν οι λόγοι για τους οποίους το νομοσχέδιο αυτό είναι κυρίως νομοθέτημα περιορισμού δικαστικών εξουσιών και τρομοκράτησης και τιμωρίας των δικαστικών λειτουργών. Φαίνεται όμως ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν αρκετό να πείσει τους βουλευτές και το αρμόδιο υπουργείο να αλλάξουν στάση. Είναι πλέον γεγονός οι σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και οι δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχουν αυτές τόσο στην ποιότητα της Δικαιοσύνης όσο και στην δικαστική ανεξαρτησία.
            Με την επιστολή αυτή δε ζητούμε ούτε ανάλυση των ενεργειών που έγιναν για να αποτραπεί η ψήφισή του, ούτε παράθεση των λόγων για τους οποίους χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία να καταστήσουμε ευρύτερα γνωστή την επιχειρούμενη απόπειρα στραγγαλισμού της Δικαιοσύνης. Η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να γίνει ανοικτό «κάλεσμα» στην κοινή γνώμη να συμπαρασταθεί σε έναν αγώνα που θα ξεκινούσαμε χωρίς κανένα οικονομικό αίτημα αλλά μόνο προς όφελος της λειτουργίας του θεσμού. Σε μια τέτοια προσπάθεια θα βρίσκαμε οπωσδήποτε πολλούς αρωγούς.
            Απευθύνουμε όμως έκκληση να ληφθεί υπόψη σοβαρά αυτή η αλαζονική συμπεριφορά της πολιτικής εξουσίας ως προάγγελος για τα όσα θα επακολουθήσουν σχετικά με την σχεδιαζόμενη νέα μείωση των αποδοχών μας. Στην τακτική ΓΣ υποσχεθήκατε ενεργοποίηση των μέτρων που αποφάσισε η έκτακτη ΓΣ σε περίπτωση που απειλούνταν με νέα συρρίκνωση οι μισθοί μας. Αυτό έχει ήδη εξαγγελθεί με την υπογραφή του Μνημονίου όπου γίνεται ρητή αναφορά στη μείωση των ειδικών μισθολογίων συμπεριλαμβάνοντας εκεί και τους Δικαστές.  Περιμένουμε να δούμε το ακριβές ύψος των μειώσεων; Ποιος είναι ο λόγος που τηρούμε παθητική στάση αναμονής; Αποκτήσαμε ανοσία στον πολιτικό εμπαιγμό; Να θυμίσουμε ότι και τον προηγούμενο Ιούλιο είχαμε διαβεβαιώσεις για μη περικοπή των επιδομάτων μας και ότι αυτό υλοποιήθηκε έναν μήνα μετά; Η ευρωπαϊκή διάσταση που προτάθηκε να δοθεί στο ζήτημα είναι νομίζουμε στη σωστή κατεύθυνση (αδιάφορο εάν η πρόταση προέρχεται από την πλειοψηφία ή την μειοψηφία των μελών του ΔΣ). Δεν αρκεί όμως από μόνη της. Έχουμε ανάγκη την δημιουργία κοινού μετώπου όλων σας, ώστε να αποτραπεί η οικονομική μας εξόντωση. Κάθε οικονομικό πλήγμα που δεχόμαστε είναι μόνιμο και μας οδηγεί σε αδιέξοδο.
            - Ενεργοποιήστε τις αποφάσεις της έκτακτης ΓΣ  - Καλέστε τους συναδέλφους σε πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης   - Δώστε μεγάλη δημοσιότητα στο ζήτημα της επιχειρούμενης χειραγώγησης των Δικαστών σε συνδυασμό με την οικονομική αφαίμαξη που υφιστάμεθα  και ευαισθητοποιήστε την κοινή γνώμη, γνωστοποιώντας ότι ο μισθός που φέρεται ότι λαμβάνουμε είναι «πλασματικός» αφού μεγάλο μέρος αυτού δαπανάται σε έξοδα μετακίνησης και διαμονής στον τόπο όπου υπηρετούμε ο οποίος δεν είναι πάντα ο τόπος κατοικίας μας, σε δαπάνη διατήρησης βιβλιοθήκης, ενώ είμαστε η μοναδική ίσως κατηγορία ελλήνων πολιτών που μας οφείλονται μισθοί από τα έτη 2007-2008  - Επιδιώξτε στήριξη και συμπαράσταση από άλλες ομάδες εργαζομένων (δικηγορικούς συλλόγους, συλλόγους δικαστικών υπαλλήλων, πανεπιστημιακών κλπ)   - Αναλάβετε πρωτοβουλία για άσκηση ομαδικών αγωγών αξιοποιώντας τη νομολογία των Ανωτάτων Δικαστηρίων άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών και τη σχετική διάταξη της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαστών περί απαγόρευσης μείωσης των αποδοχών των Δικαστών (έχει ήδη εκδοθεί το από 24-5-2008 Ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών για την Πολωνία βλ. στην ηλεκτρονική σελίδα iaj-uim.org)  όπως εξάλλου ζητήσαμε στην τακτική ΓΣ του Δεκεμβρίου όπου καταθέσαμε και σχέδιο αγωγής προς επεξεργασία.
            Βασιζόμαστε στη συναδελφική αλληλεγγύη και στην αγωνιστικότητά σας.

Αθήνα 16 Μαρτίου 2012

Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ- Πρόεδρος Πρωτοδικών
Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Πρωτοδίκης
Μαρία Κουβαρά, Ειρηνοδίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου