ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Η Θεσσαλονίκη οδηγεί το μέτωπο των δικηγόρων

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com


Η Θεσσαλονίκη ηγείται από χθες του πανελλαδικού μετώπου των δικηγόρων εναντίον των ρυθμίσεων για την απελευθέρωση βάζοντας στο περιθώριο τον σύλλογο της Αθήνας.
Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, που έγινε χθες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ξεκινά από σήμερα μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου αποχή όλων των δικηγόρων, εκτός αυτών της συμπρωτεύουσας, που αναμένεται να ξεκινήσουν από αύριο ή την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση της γενικής τους συνέλευσης.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεσσαλονίκης εξουσιοδοτήθηκε να είναι αυτός που θα μεταφέρει στις κυβερνητικές αρχές τις αποφάσεις των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας και το σώμα ουσιαστικά ήρε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο του συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Παξινό.

“Νομικό τέχνασμα”
Η χθεσινή ολομέλεια των προέδρων, στην οποία συμμετείχαν 41 σύλλογοι εκ των 63 όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκε με “νομικό τέχνασμα”, μετά την αποχώρηση του προέδρου του συλλόγου Αθήνας (που είναι πάντα πρόεδρος της Ολομέλειας). Τότε ο προεδρεύων του σώματος, σύμφωνα με τον κανονισμό, πρόεδρος του δεύτερου τη τάξει συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, διέκοψε τη συνεδρίαση, που επαναλήφθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του χθες στη Θεσσαλονίκη και αποφασίστηκε με τον ίδιο τρόπο να συνεχιστεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στη Λάρισα.
Η συνεδρίαση έγινε απουσία του προέδρου της Αθήνας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του σε σχέση με τους άλλους συλλόγους και μάλιστα αποχώρησε από την τελευταία Ολομέλεια στην Αθήνα. Από τους μεγάλους συλλόγους στη χθεσινή Ολομέλεια δεν συμμετείχε και ο πρόεδρος του Πειραιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θεώρησε ότι η διαδικασία έτσι όπως εξελίχτηκε οδηγεί σε διάσπαση του κλάδου. Από την άλλη όμως εκπροσωπήθηκαν εκτός της Θεσσαλονίκης και οι μεγάλοι σύλλογοι της Λάρισας, της Πάτρας και του Βόλου.

Ομόφωνα υπέρ της αποχής
Ομόφωνα οι πρόεδροι των 41 συλλόγων έδωσαν χθες από τη Θεσσαλονίκη στον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου εντολή “να εκπροσωπεί απέναντι στις αρχές και να υποβάλει όλα τα διαβήματα σε κάθε κατεύθυνση με σκοπό να διατυπωθούν οι αντίθετες προτάσεις στα πιο καυτά σημεία των ρυθμίσεων της δήθεν απελευθέρωσης, όπως είναι η ίδρυση διατοπικών εταιρειών, η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών”. Με την κίνηση αυτή οι πρόεδροι της περιφέρειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν “μέτωπο” τόσο ενάντια στις ρυθμίσεις όσο όμως και ενάντια στις θέσεις του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, τον οποίο επιχειρούν να βάλουν στο περιθώριο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων τάχθηκαν ενάντια στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Στην εισήγησή του ο προεδρεύων της Ολομέλειας Μανόλης Λαμτζίδης αναφερόμενος στις διατοπικές εταιρείες που προωθούνται με το νομοσχέδιο, μίλησε για “εταιρείες-χταπόδια, οι οποίες θα απομυζούν τη δικηγορική ύλη της περιφέρειας προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και αλλοίωση των χαρακτηριστικών του δικηγορικού επαγγέλματος”, όπως είπε.
Τη χθεσινή απόφαση καλούνται να ακολουθήσουν, σε περίπτωση που επικυρωθεί από τα διοικητικά τους συμβούλια και οι υπόλοιποι σύλλογοι της περιφέρειας που δεν συμμετείχαν στην Ολομέλεια. Στη Θεσσαλονίκη, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το σημερινό διοικητικό συμβούλιο που θα συζητήσει το θέμα της αποχής, αλλά δεν αποκλείεται να παραπέμψει την απόφαση στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο.

  • Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Δημήτρη Παξινό από πολλούς συναδέλφους του της περιφέρειας. “Ντρέπομαι για όσα έγιναν. Ελεγε σε μας ‘πηγαίνετε στα χωριά σας και πάρτε ό,τι απόφαση θέλετε’ αδιαφορώντας για τα προβλήματα”, τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γυθείου Γεώργιος Μητσάκος.
 www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου