ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΜΜΕ !!! Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ;

Τα βρίσκουν κυβέρνηση-δικηγόροι για το άνοιγμα του επαγγέλματος


Του Παναγιώτη Στάθη


Αναίμακτα για την κυβέρνηση προχωρεί και το θέμα του ανοίγματος των νομικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, με συμφωνία επί της αρχής του σχεδίου νόμου για το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας με τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης Γ, Παπακωνσταντίνου και Χαρ. Καστανίδη, που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι υπουργοί παρουσίασαν στους δικηγόρους τις προτάσεις της κυβέρνησης οι οποίες σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους ικανοποιούν κατ΄αρχήν τους δικηγόρους με αποτέλεσμα να αποφεύγονται συγκρούσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όπως σχολίαζε μάλιστα ανώτερη δικηγορική πηγή «αφού κρατήθηκε για μας η κόκκινη γραμμή και δεν καταργήθηκαν επί της ουσίας οι κατώτατες αμοιβές, δεν έχουμε λόγο να μην συμφωνήσουμε. Άλλωστε για ποιο άνοιγμα μιλάμε σε ένα επάγγελμα που αριθμεί 45.000 δικηγόρους;».

ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΝΟ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Στο σχέδιο νόμου, κατά πληροφορίες, προβλέπεται πώς η αμοιβή του δικηγόρου θα συμφωνείται μεταξύ δικηγόρου και εντολέα-πελάτη με ιδιωτικό συμφωνητικό. Αν τέτοιο δεν υπογραφεί τότε θα ισχύσει κατώτερη νόμιμη αμοιβή η οποία και θα αντικαταστήσει τις λεγόμενες σήμερα κατώτερες αμοιβές. Τα όρια αυτών των αμοιβών θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση αφού υποβάλουν προτάσεις οι δικηγόροι. Σε κάθε περίπτωση όμως η συμφωνία εντολέα-δικηγόρου μπορεί να προβλέπει είτε χαμηλότερο ή υψηλότερο ποσό αμοιβής από τα λεγόμενα κατώτερα όρια. Το θέμα βέβαια είναι πώς αφενός οι δικηγόροι πέτυχαν να διασώσουν τα ταμεία τους, όπως λένε, παραμένει όμως το ερώτημα πώς η κυβέρνηση θα πατάξει την φοροδιαφυγή.

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Συμφωνήθηκε επίσης -παρά τις αντιρρήσεις των δικηγόρων της επαρχίας- να καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί και να μπορεί ένας δικηγόρος να παρίσταται και σε δικαστήρια εκτός της περιφέρειάς του δικηγορικού συλλόγου που ανήκει. Αυτός ο περιορισμός δεν ίσχυε για τις αστικές υποθέσεις, όμως ίσχυε στις ποινικές όπου για να παραστεί π.χ ένας δικηγόρος Αθηνών στην Πάτρα θα έπρεπε να παραστεί μαζί με έναν δικηγόρο Πατρών υποχρεωτικά. Πάντως δε θα μπορούν να έχουν πάνω από μια έδρα (αποκλείεται δηλαδή γραφείο πχ. και σε Αθήνα και Πάτρα ).

Επίσης οι δικηγόροι θα μπορούν πλέον να διαφημίζονται με βάση τις επιταγές της Ε.Ε, ενώ διατηρείται η παράσταση δικηγόρου στα συμβόλαια και η κατώτερη αμοιβή του 2% (επί του αιτούμενου ποσού) στις αστικές διαφορές.





Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου