ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.Α, ΤΥΧΑΙΟ ;

Με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, οι δικηγόροι όλης της Ελλάδος, εκτός της Αθήνας, κατέρχονται σε τριήμερη αποχή από την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Πριν από την ψηφοφορία για την αποχή ή μη των δικηγόρων ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ.Παξινός αποχώρησε και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα αποφασίσει την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011 επί των διατάξεων του επίμαχου νομοσχεδίου και θα λάβει τις αποφάσεις του για το αν θα κατέλθουν οι δικηγόροι της Αθήνας σε απεργία ή όχι.

Η Ολομέλεια, πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών για το θέμα του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, αν και σημειώνει την «αντίθεσή της στην πρόθεση διατάξεων που αφορούν την δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αλλοίωση του λειτουργικού χαρακτήρα της δικηγορίας».

Σε τι αντιδρούν

Το δικηγορικό σώμα αντέδρασε στις «ελάχιστες αμοιβές» των δικηγόρων οι οποίες μετονομάζονται με το νομοσχέδιο σε «νόμιμες αμοιβές».

Έμφαση δόθηκε ειδικότερα στις αμοιβές των συνεργατών των τραπεζών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. (όχι των εμμίσθων), καθώς οι αποδοχές τους από τα συμφωνητικά που θα υπογράφουν για το ύψος των αποδοχών τους μπορεί να είναι χαμηλότερες ακόμα και από αυτές τις «νόμιμες αμοιβές».

Η Ολομέλεια αντέδρασε και στην απελευθέρωση των γεωγραφικών περιορισμών των δικηγόρων που προβλέπει το νομοσχέδιο. Να σημειωθεί ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Κώδικας Δικηγόρων) ο δικηγόρος των Αθηνών δεν μπορεί να παραστεί μόνος του σε δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά πρέπει να συμπαρίσταται και δικηγόρος της συμπρωτεύουσας.

Επίσης, τόνισαν οι δικηγόροι ότι με τη συγκρότηση δικηγορικών εταιρειών, που θα έχει μετόχους - μέλη από διάφορους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, αυτομάτως καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί, καθώς η εταιρεία θα έχει πολλές έδρες. Δηλαδή, η δικηγορική εταιρεία θα έχει έδρα κάθε Δικηγορικό Σύλλογο που είναι εγγεγραμμένος ο μέτοχος - μέλος δικηγόρος της.

Ακόμη, ορισμένοι δικηγόροι εξέφρασαν φόβους ότι το επόμενο βήμα μετά την κατάργηση αμοιβών στα συμβόλαια θα είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων από την πλευρά του πωλητή ακινήτου. Και προσέθεσαν ότι θα παραμείνει υποχρεωτική η παράσταση του δικηγόρου στα συμβόλαια μόνο από την πλευρά του αγοραστή.
 
news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου