ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ


ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

όπως γνωστοποιήθηκαν στους συναδέλφους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

1. Αίρεται ο περιορισμός της εντοπιότητας και κατοχυρώνεται η δυνατότητα παράστασης σε δικαστήριο εκτός των ορίων της περιφέρειας του συλλόγου, όπου ο δικηγόρος είναι εγγεγραμμένος.
2. Δεν επιτρέπεται η ίδρυση δευτερεύουσας εγκατάστασης δικηγόρου ή υποκαταστήματος δικηγορικής εταιρείας.
3. Καταργούνται οι υποχρεωτικές "ελάχιστες αμοιβές". Η αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία δικηγόρου και εντολέα.
4. Οταν δεν υπάρχει συμφωνία για την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την έναρξη και τη διεξαγωγή δίκης ή διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας ισχύουν οι νόμιμες αμοιβές, Ως τέτοιες νοούνται οι "ελάχιστες αμοιβές" της απόφασης του 2007.

Mε προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονιμικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνωνω Δικαιωμάτων και γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγοιρικών Συλλόγων μπορεί να επαναρρυθμίζεται το ύψος των νομίμων αμοιβών.
5. Με βάση τις νόμιμες αμοιβές:

α) διενεργείται από τα δικαστήρια η επιδίκαση δικαστικών εξόδων και η εκκαθάριση πινάκων δικηγορικών αμοιβών, όταν δεν προκύπτει έγκαιρη έγγραφη συμφωνία, και β) καθορίζεται η αμοιβή του δικηγόρου, όταν διορίζεται, σύμφωνα με το ν. 3226/2004 (νομική βοήθεια) και για την παροχή του ευεργετήματος της πενίας, καθώς επίσης στην περίπτωση αυτεπάγγελτου διορισμού σε ποινικές υποθέσεις.
6. Οι προκαταβλητέες εισφορές υπερ ασφαλιστικών ταμείων, Δικηγορικού Συλλόγου και αναδιανεμητικών λογαριασμών υπολογίζονται με βάση ποσό, το οποίο καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικιαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ο δικηγόρος για την παροχή νομικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την έναρξη και τη διεξαγωγή δίκης ή διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο το 10% επί ποσού αναφοράς. Από αυτό το 2% προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του οικείου Συλλόγου, το 3% αποδίδεται στο ΤΕΑΔ και το 5% στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων.

Ειδικά για την Αθήνα προακαταβάλλεται το 12% του ποσού αναφοράς, από οποίο το 3% στο Σύλλογο, το 1% στον ειδικό διανεμητικό λογαριασμό νέων δικηγόρων , το 3% στο ΤΕΑΔ, και το 5% στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων.

7. Αίρεται η αποαγόρευση διαφήμισης. Τα ειδικότερα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν σε Κώδικα Δεοντολογίας.
skouzekaifilonos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου