ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ρέθυμνο, 18 Ιανουαρίου 2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, παρουσία και του Υπουργού, η έκτακτη Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με αντικείμενο την ενημέρωση και υποβολή παρατηρήσεων επί του σχεδίου νόμου που προωθείται από την κυβέρνηση για το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».
Έντονος προβληματισμός υπήρξε αναφορικά με το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου τέθηκε υπόψη των Προέδρων μόλις την Παρασκευή 14-1-2011, εκμηδενίζοντας έτσι τον απαιτούμενο χρόνο για την μελέτη, επεξεργασία ακόμη και λήψη απόφασης των οργάνων των συλλόγων για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Το παραπάνω γεγονός σε συνδυασμό με την, για μεγάλο χρονικό διάστημα και παρά τις συνεχείς αιτήσεις και του Συλλόγου μας, μη σύγκληση της Ολομέλειας, αλλά και τις ρυθμίσεις του ίδιου του νομοσχεδίου, που κάθε άλλο παρά σύμφωνους μπορούν να βρουν τους δικηγόρους, μας δημιουργεί έντονο προβληματισμό, για την διαδικασία που ακολουθείται και τους σκοπούς που επιδιώκονται.
σε κάθε περίπτωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης θα υπερασπισθεί την ενότητα του Δικηγορικού σώματος και, όπως το έχει καταδείξει και με παλαιότερες ανακοινώσεις/θέσεις του, δεν θα πυροδοτήσει εντάσεις οι οποίες δύνανται να την θέσουν σε κίνδυνο, διότι εκτιμά ότι τα συμφέροντα όλων των δικηγόρων, ανεξαρτήτως εδαφικής περιφέρειας άσκησης του λειτουργήματος τους, δεν είναι, αντικρουόμενα αλλά συμπορεύονται, προς τον κοινό σκοπό της διασφάλισης του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας στην άσκηση του λειτουργήματος και της διασφάλισης της αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, έναντι των όποιων συμφερόντων.
Όμως αυτή η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε θα συμβάλει στο ελάχιστο στην περαιτέρω διαμόρφωση των θέσεων του Δικηγορικού Συλλόγου ή στην λήψη αποφάσεων για τις κινητοποιήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι οποίες θα έχουν γνώμονα την διασφάλιση των ανωτέρω μη διαπραγματεύσιμων αξιών.
Υπενθυμίζουμε δε ότι, τόσο κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας στην Θεσσαλονίκη, όσο και σε αυτήν της Καβάλας, η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Προέδρων ήταν να μην δεχθεί το Δικηγορικό σώμα την κατάργηση της τοπικής αρμοδιότητας (όπως και των υπολοίπων επιταγών της Κοινοτικής Οδηγίας για την απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών), υπερασπίζοντας τις απόψεις μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τις οποίες δεσμεύθηκε, δια του τότε Γενικού Γραμματέα και εν συνεχεία του Υπουργού (παρά τις επιφυλάξεις τους) να υιοθετήσει και το Δημόσιο και να υποστηρίξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, εν τούτοις, δια του μνημονίου και του επικαιροποιημένου μνημονίου επιχειρείται, υπό το πρόσχημα της δημοσιονομικής κρίσης, η επιβολή των ίδιων μέτρων.
Αναφορικά με το σχέδιο νόμου που τέθηκε υπόψη, παρά την άποψη που διαχέεται από διάφορους, ότι διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία των Συλλόγων και τα επαγγελματικά δικαιώματα μας, πάντα κατά το δυνατόν και λαμβανομένης υπόψη της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας και της ανάγκης εξωτερικού δανεισμού, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας, κατ’ αρχάς διότι αποτελεί απόλυτη πεποίθηση μας ότι, η απελευθέρωση των νομικών υπηρεσιών, όπως επιχειρείται, δεν συνδέεται ούτε θα συμβάλει στην αποτροπή της δημοσιονομικής κρίσης ή στον περιορισμό του ελλείμματος, που εμφανίζονται να είναι οι σκοποί του μνημονίου και του επικαιροποιημένου μνημονίου σε εφαρμογή των οποίων προωθείται η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, ούτε φυσικά στην μείωση των δαπανών διεξαγωγής δίκης, του πολίτη (υπενθυμίζεται η αύξηση των δικαστικών εξόδων και των παραβόλων υποβολής μήνυσης και παράστασης πολιτικής αγωγής).
Θα πρέπει επιτέλους να καταδειχθούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα τα οποία κρύβονται πίσω από το μνημόνιο και την συγκεκριμένη, σε εφαρμογή αυτού, νομοθετική ρύθμιση.
Κύρια χαρακτηριστικά του σχεδίου νόμου είναι η κατάργηση αφενός της τοπικής αρμοδιότητας των Δικηγόρων και αφετέρου της υποχρεωτικότητας των ελάχιστων αμοιβών, οι οποίες, ούτως ή άλλως κυμαίνονται σήμερα σε εξευτελιστικά επίπεδα.
Ειδικότερα, μετά την ψήφιση του νόμου, και εφόσον δεν τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις, θα είναι επιτρεπτή η παράσταση των δικηγόρων σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, στις πολιτικές και διοικητικές δίκες όπως και η υπογραφή συμβολαίων.
Η διασφάλιση της διατήρησης μίας μόνο έδρας φαλκιδεύεται ουσιαστικά, όπως μετ’ επιτάσεως επισημάνθηκε, με την δυνατότητα που προσφέρεται για την σύσταση δικηγορικών εταιρειών, από δικηγόρους διαφορετικών συλλόγων, ώστε να δημιουργείται εκ των πραγμάτων η δυνατότητα διατήρησης, υπό το σχήμα πολυπρόσωπης δικηγορικής εταιρείας, πολλαπλών εδρών και γραφείων (όπου και οι έδρες των μελών).
Όσον αφορά τις ελάχιστες αμοιβές, αυτές καταργούνται αντικαθίστανται από τις λεγόμενες νόμιμες αμοιβές επί των οποίων θα φορολογείται ο δικηγόρος και θα γίνονται οι κρατήσεις υπέρ του Συλλόγου και των ασφαλιστικών ταμείων, πλην όμως θα είναι στο εξής επιτρεπτή η, με έγγραφη συμφωνία, συνομολόγηση διαφορετικής αμοιβής, ακόμη και κατώτερης της νόμιμης (επί της οποίας θα γίνονται οι κρατήσεις και η φορολόγηση).
Τέλος, καθίσταται επιτρεπτή η διαφήμιση των δικηγορικών υπηρεσιών.
Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω θα είναι :
Η άρση της αναγνώρισης του λειτουργηματικού χαρακτήρα του δικηγόρου, ο οποίος μετεξελίσσεται είτε σε απλό «πάροχο νομικών υπηρεσιών» και έμπορο-διαφημιστή αυτών είτε σε απλό υπάλληλο των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών (που λόγω της κατάργησης της απαγόρευσης διαφήμισης και της δυνατότητας παράστασης οπουδήποτε στην επικράτεια, θα επεκταθούν) και των οικονομικά ισχυρών εντολέων (πιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές, κατασκευαστικές και εισπρακτικές εταιρείες).
Ο εξοντωτικός δικηγορικός και οικονομικός ανταγωνισμός, η κατάργηση κάθε δεοντολογίας, η διάσπαση της ενότητας και της αρμονικής συνεργασίας των συναδέλφων.
Η συρρίκνωση του εισοδήματος των νέων κυρίως συναδέλφων και των απασχολούμενων σε μεγάλους εντολείς, που είναι και αυτοί που θα εκμεταλλευτούν την δυνατότητα κατάρτισης συμφωνιών με μικρότερες αμοιβές από τις νόμιμες. Όπως είναι προφανές, κατά την κατάρτιση των συμβάσεων αυτών, δεν θα υπάρχει στην πραγματικότητα η παραμικρή δυνατότητα των δικηγόρων να διαπραγματευθούν την αμοιβή τους, αλλά αυτή θα επιβάλλεται από τους μεγάλους εντολείς, από θέση ισχύος.
Η ουσιαστική κατάργηση της αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, η υποβάθμιση του θεσμικού τους ρόλου και η συρρίκνωση τους, μέχρι να αντικατασταθούν από μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.
Η άμεση κατάργηση των διανεμητικών λογαριασμών, που στηρίζουν κυρίως τους νέους συναδέλφους.
Ως πρώτη αντίδραση για τα παραπάνω αποφασίσθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων, η τριήμερη προειδοποιητική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντα τους.
Προ της λήψης της απόφασης αυτής και ενώ επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία (μαζί με άλλες συναφείς προτάσεις), αποχώρησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζοντας την αντίθεση του, καθώς διεφάνη ότι ικανοποιείται από το σχέδιο νόμου, θεωρώντας ότι είναι ότι καλύτερο μπορούσε να επιτευχθεί στην συγκεκριμένη συγκυρία.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω, μεθοδεύεται ήδη, από την συντριπτική πλειοψηφία των Προέδρων, η συλλογή παρατηρήσεων και προτάσεων, για την προώθηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, διαδικασία στην οποία θα εμπλακεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, υποβάλλοντας συγκεκριμένη πρόταση, για την διασφάλιση της διαπραγματευτικής δυνατότητας των δικηγόρων έναντι των μεγάλων εντολέων, με εκχώρηση του σχετικού δικαιώματος στους Δικηγορικούς Συλλόγους ή την Ολομέλεια των Προέδρων ή στην Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να είναι δυνατός ο καθορισμός, με την μορφή «συλλογικής σύμβασης», ελάχιστων αμοιβών σε συγκεκριμένες δικηγορικές εργασίες, όπως λ.χ. ελέγχους τίτλων, έκδοση διαταγών πληρωμής, διαδικασία αναγκαστικών εκτελέσεων και έγγραφή προσημειώσεων.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης καλεί τα μέλη του σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, επιφυλασσόμενος να προχωρήσει άμεσα και ανάλογα με τις εξελίξεις σε έκτακτη γενική συνέλευση για περαιτέρω ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.
Εκ του Δ.Σ.
http://www.dsreth.gr/