ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ "ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ" ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ;

Τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλµατος του συµβολαιογράφου, µε έµφαση στο γεγονός ότι δεν είναι ελεύθερος επαγγελµατίας, αλλά άµισθος δηµόσιος λειτουργός, στον οποίο έχει εκχωρηθεί µέρος της δηµόσιας εξουσίας, επικαλούνται οι συµβολαιογράφοι στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις επικείµενες ρυθµίσεις για την απελευθέρωση της συµβολαιογραφίας.
Προβάλλοντας τον υπερπληθωρισµό του επαγγέλµατος, καθώς στην Ελλάδα, σε σχέση µε τον αριθµό των κατοίκων, ο αριθµός των συµβολαιογράφων είναι από διπλάσιος έως και δεκαπλάσιος απ’ ό,τι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι συµβολαιογράφοι ανησυχούν για το µέλλον σε περίπτωση άρσης των περιορισµών. Πρωτίστως όµως θεωρούν ότι ενδεχόµενη εισαγωγή στον κλάδο νοµικών χωρίς εξειδίκευση και άλλους περιορισµούς, θα έχει ως συνέπεια τη διασάλευση της ασφάλειας του δικαίου. Κι αυτό γιατί, αν αυξηθεί ο αριθµός των συµβολαιογράφων, θα καταστεί δυσχερέστατος ο εισαγγελικός έλεγχος που ασκείται τώρα σε όλο το φάσµα των υπηρεσιών που παρέχει. Αν τελικά αποφασιστεί το «άνοιγµα» του επαγγέλµατος µε την άνευ αυστηρών όρων εισαγωγή στον κλάδο, οι συµβολαιογραφικοί σύλλογοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για τα προβλήµατα που θα ανακύψουν. Και ερωτούν: πώς θα αντιµετωπίσει η Πολιτεία τον πολλαπλασιασµό των δικαστικών διενέξεων επί ακινήτων, που είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα προκύψουν, εάν αρθούν οι δικλείδες ασφαλείας τις οποίες η έννοµη τάξη σήµερα τις διασφαλίζει µε πλήθος διατάξεων, µέσω του ελεγχόµενου συµβολαιογράφου – δηµόσιου λειτουργού;
Το ενδεχόµενο άρσης των τοπικών περιορισµών και της καθιέρωσης της αρµοδιότητας του συµβολαιογράφου ανά την επικράτεια, θα έχει ως συνέπεια – όπως επισηµαίνουν οι συµβολαιογράφοι – την εξαφάνιση των συµβολαιογραφείων της περιφέρειας.
Συγκεκριµένη αµοιβή
Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, ο συµβολαιογράφος δεν έχει ελάχιστη αµοιβή αλλά συγκεκριµένη, η οποία ορίζεται µε κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Για ορισµένη κατηγορία πράξεων, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, η αµοιβή των συµβολαιογράφων είναι πάγια και πολύ χαµηλή.
Οι υψηλότερες αµοιβές, όπου ισχύουν αναλογικά, «επιχορηγούν» τις χαµηλότερες, καθώς το 15% καταβάλλεται σε ασφαλιστικά ταµεία και ποσοστό έως 45% καταβάλλεται ως φόρος εισοδήµατος.
Οι αµοιβές των συµβολαιογράφων πάντως είναι διαµορφωµένες από την Πολιτεία σε τέτοια επίπεδα, ώστε να επιτρέπουν την αποτελεσµατική και ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στην παροχή της δηµόσιας συµβολαιογραφικής υπηρεσίας. Η απελευθέρωση των αµοιβών θα λειτουργήσει – σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των συµβολαιογράφων – εις βάρος των οικονοµικά ασθενεστέρων, ενώ συγχρόνως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν και περιστατικά πειθαρχικών παραβάσεων, χωρίς ωστόσο να επέλθει η µείωση των τιµών.
Το παράδειγµα της Ολλανδίας
Προς επιβεβαίωση των προβλέψεών τους, οι έλληνες συµβολαιογράφοι επικαλούνται το παράδειγµα της Ολλανδίας, όπου µετά την κατάργηση των καθορισµένων τιµών µε νόµο του 1999, διαπιστώθηκε από ειδική επιτροπή του ολλανδικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης ότι πέντε χρόνια µετά, τα αποτελέσµατα δεν ήταν τα προσδοκώµενα. Κι αυτό γιατί οι αµοιβές αντί να µειωθούν αυξήθηκαν, όπως αυξήθηκαν και τα κρούσµατα πειθαρχικών παραπτωµάτων, ενώ οι συµβολαιογράφοι αποδείχθηκαν πιο ευάλωτοι στην επιρροή και χειραγώγησή τους από µεγάλες οµάδες της αγοράς που είναι ικανές να υπαγορεύουν τους δικούς τους όρους.
Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου