ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Αναζητείται λύση για τις αμοιβές δικηγόρων
Σωτηρης Νικας
Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή, στο πλαίσιο της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση τόσο του συγκεκριμένου επαγγέλματος, όσο και των υπολοίπων (συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες - μηχανικοί και ορκωτοί λογιστές). Ωστόσο, με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία «υποκαταστημάτων» από τους δικηγόρους σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ φέρνει ολοένα και πιο κοντά τον Βούλγαρο αρχιτέκτονα.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να καταρτίσει το σχετικό νόμο-πλαίσιο έως τα τέλη του μήνα, έτσι ώστε να κατατεθεί το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου για να τηρηθεί η υποχρέωση της χώρας βάσει Μνημονίου. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει με κάθε κόστος, καθώς η τρόικα δεν δέχεται νέα καθυστέρηση, αφού θεωρεί ότι από το άνοιγμα των επαγγελμάτων αυτών η ελληνική οικονομία θα ενισχυθεί. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από τα άλλα υπουργεία να ενημερώσουν και ποια άλλα επαγγέλματα -εκτός των παραπάνω- μπορούν να «ανοίξουν».
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο εντός της χρονικής προθεσμίας που προβλέπει το Μνημόνιο.
Παράγοντες, όμως, του υπουργείου σημειώνουν ότι για την εφαρμογή του νόμου θα απαιτηθούν μετά ερμηνευτικοί εγκύκλιοι ή Προεδρικά Διατάγματα που θα συνταχθούν από τα αρμόδια υπουργεία, ενώ θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα και μεταβατική περίοδος για την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.
Στην παρούσα φάση ο μεγαλύτερος προβληματισμός είναι το τι θα γίνει με τις κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων.
Το Μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει να καταργηθούν, ενώ το ίδιο ζητάει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Περιθώρια ελιγμών ως προς το ζήτημα αυτό δεν υπάρχουν.
Ωστόσο, από την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς από αυτές εξαρτώνται τόσο οι εισφορές των δικηγόρων για την ασφάλισή τους, όσο και οι εισφορές προς τους συλλόγους τους.
Από μία κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, εκτιμάται ότι θα βρεθούν στον αέρα τα παραπάνω εισφερόμενα ποσά, εφόσον δεν υπάρξει κάποια άλλη νομοθετική πρωτοβουλία που θα εξασφαλίζει την καταβολή των εισφορών αυτών. Στο σημείο αυτό, φαίνεται να έχουν προς το παρόν «κολλήσει» οι διαδικασίες κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου.
Προς άρση οδεύει ο γεωγραφικός περιορισμός του επαγγέλματος του δικηγόρου. Αυτή τη στιγμή, οι δικηγόροι μιας περιφέρειας δεν μπορούν να παραστούν σε αστικές δίκες που πραγματοποιούνται σε άλλη περιφέρεια της χώρας, χωρίς να συνεργάζονται με κάποιον συνάδελφό τους που έχει έδρα στην περιφέρεια που πραγματοποιείται η δίκη. Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, ο περιορισμός αυτός παύει να ισχύει, γεγονός το οποίο επιτρέπει στους δικηγόρους να ανοίξουν «υποκαταστήματα» σε άλλες περιφέρειες και να ασκούν και εκεί το επάγγελμά τους. Επίσης, θα μπορούν πλέον και να διαφημίζονται.
Σε ό,τι αφορά το επάγγελμα των συμβολαιογράφων, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμα το πώς θα γίνει η απελευθέρωσή του, καθώς οι συμβολαιογράφοι θεωρούνται κρατικοί λειτουργοί και όχι νομικό επάγγελμα.
Ετσι, από την απελευθέρωση του επαγγέλματος (με την άρση των γεωγραφικών περιορισμών, της ελάχιστης αμοιβής, του περιορισμού στον αριθμό τους και της απαγόρευσης διαφήμισής τους) μπορεί να υπάρχουν και συνταγματικά προβλήματα.
Για τους φαρμακοποιούς, το ζήτημα δεν είναι τόσο η άρση των γεωγραφικών περιορισμών, όσο της αλλαγής των ελάχιστων περιθωρίων κέρδους επί της χονδρικής τιμής (35%), ενώ ελάχιστη αμοιβή που αναμένεται να αρθεί έχουν και οι ορκωτοί λογιστές.
Το επάγγελμα -η απελευθέρωση του οποίου αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα ανταγωνισμού του κλάδου- είναι αυτό των αρχιτεκτόνων. Η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής τους αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και σε ξένους επαγγελματίες που παρέχουν φθηνότερα τις υπηρεσίες τους (όπως από τη Βουλγαρία) σε περιοχές της Βορείου Μακεδονίας, εντείνοντας τον τοπικό ανταγωνισμό.
news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου