ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Στον Άρειο Πάγο για το πλαφόν στις αμοιβές συμβολαιογράφων

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής πλαφόν στις επιμέρους αμοιβές των συμβολαιογράφων. Οι δικαστές θα αποφανθούν επί του ζητήματος αυτού, τη στιγμή που όπως όλα δείχνουν ξεκινάει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και αυτό του συμβολαιογράφου.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης το 2001 για ένα συμβόλαιο συγχώνευσης εταιρειών ασφάλειας ζωής συμβολαιογράφος εισέπραξε 1.071 ευρώ (365.000 δρχ.) από τις οποίες τα 352,16 ευρώ (120.000 δρχ.) αντιστοιχούσαν σε αναλογικό δικαίωμα αμοιβής.
Σύμφωνα με την τότε ισχύουσα υπουργική απόφαση η αμοιβή για την κατηγορία αυτή των συμβολαίων ανερχόταν σε πάγιο δικαίωμα 14,6 ευρώ (5.000 δρχ.) και με αναλογικό δικαίωμα 1,20% επί του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών, το οποίο όμως δεν μπορούσε να υπερβεί τα 352,16 ευρώ.
Η υπόθεση αυτή όμως δίχασε τους αρεοπαγίτες του Β΄Τμήματος του Αρείου Πάγου (απόφαση 1683/2010). Ειδικότερα, η πλειοψηφία του Β΄ Τμήματος υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός είναι εύλογος, αναγκαίος και πρόσφορος γιατί διαφορετικά η συγχώνευση θα είχε δυσβάστακτο κόστος και δεν θα πραγματοποιείτο ο στόχος του νομοθέτη για περιορισμό δαπανών κατά τη συγχώνευση ή επέκταση των εταιρειών, ενόψει και της περιορισμένης εκτάσεως τέτοιου αντικειμένου συμβολαιογραφικής αρμοδιότητας.
Συνεπώς, συνεχίζει η πλειοψηφία, ο περιορισμός αυτός υπαγορευόμενος από το γενικότερο δημόσιο συμφέρον είναι επιτρεπτός και δεν παραβιάζει τα άρθρα 5 και 25 του Συντάγματος, τα οποία αναφέρονται στην οικονομική ελευθερία και στην αρχή του κράτους δικαίου.
Αντίθετα, η μειοψηφία υποστήριξε ότι ο εν λόγω περιορισμός παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού διευκολύνει μεν τη συγχώνευση – επέκταση των εταιρειών και είναι μη αναγκαίος και απρόσφορος, όμως το αναλογικό ποσοστό με τον περιορισμό της μη υπέρβασης των 352,16 ευρώ (120.000 δρχ.), αποτελεί ασήμαντο παράγοντα στις επιχειρηματικές επιλογές των εταιρειών, ενώ παράλληλα αποτελεί δυσανάλογη συμμετοχή του συμβολαιογράφου για την πραγματοποίηση του στόχου της δημιουργίας δια συγχωνεύσεως μεγάλων εταιρειών.

www.ethemis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου