ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΜΑΣ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΑΝΥΠΑΚΟΗ

Έχει να συγκληθεί ολομέλεια από τις 19 Ιουλίου 2010 με την  κατάσταση και στους δικηγόρους να είναι έκρυθμη. Ο Λαμτζίδης ουσιαστικά συναινεί σε όσα συμβαίνουν και προσπαθεί να τα προσπεράσει με επιστολογραφία.  Τραγική κατάληξη η πρόσφατη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μέσα στο υπουργείο που ετοιμάζουν την κατεδάφιση της δικηγορίας.
Έτσι ο Μανόλης Λαμτζίδης  αντί να συγκαλέσει ολομέλεια λόγω της επικείμενης απελευθέρωσης καθώς το νομοσχέδιο πηγαίνει στο υπουργικό συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα προτίμησε να συμβιβαστεί και να διοργανώσει ημερίδα με θέματα εκτός από την απελευθέρωση και τις πολυεπαγγελματικές εταιρείες και για άλλα έξι ζητήματα με προσχήματα το σεβασμό στους θεσμούς και την αποφυγή διάσπασης. Όμως και τα δύο προσχήματα δυστυχώς έχουν ήδη ξεθεμελιωθεί από τη διάσπαση που προκάλεσε και προκαλεί ο Παξινός μαζί με την μικρή κουστωδία ορισμένων προέδρων δικηγορικών συλλόγων που έχουν βρει πάτημα πάνω και στα προσχήματα που επικαλέστηκε και ο Λαμτζίδης. Το αν υπάρχουν ακόμα θεσμοί και ενότητα το αφήνουμε στην κρίση σας.
Συνάδελφοι τέρμα πια τα παραμύθια, οι διάλογοι, οι διαβουλεύσεις και οι υποσχέσεις καθώς όσα διαδραματίστηκαν τη χρονιά που πέρασε συντέλεσαν στον εμπαιγμό μας από τον κατ’ επίφαση δικηγόρο, υπουργό δικαιοσύνης που με την κυβέρνηση και τη  συνδικαλιστική ηγεσία  μας επιδιώκουν τη διάλυση, της ανεξάρτητης  ελεύθερης και μαχόμενης δικηγορίας κάτω από τις προσταγές ΕΕ και ΔΝΤ. Πλέον βρισκόμαστε ένα μέτρο πριν από τον Καιάδα του νόμου – πλαίσιου για την ψευδοαπελευθέρωσή μας που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες.
Η απελευθέρωση θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, την κατάργηση μερισμάτων και  την ελεύθερη διαφήμιση. Αυτά τα μέτρα σημαίνουν ότι χάνουμε την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος καθώς πλέον δεν διασφαλίζεται, η ελάχιστη αμοιβή μας και θα δίνεται η δυνατότητα στις ισχυρές δικηγορικές εταιρίες να προσελκύουν τους εντολείς με διαφημίσεις και καταρχήν χαμηλή δαπάνη λόγω των εξευτελιστικών αμοιβών των συνεργατών. Έτσι από τη μια οι δικηγόροι θα ωθούνται σε βίαιη έξοδο από τη δικηγορία ενώ από την άλλη θα υπαλληλοποιούνται άνευ όρων στα νομικά καρτέλ που θα δραστηροποιούνται εμπορικά στη Δικαιοσύνη ως πολυεπαγγελματικές Ανώνυμες Εταιρίες. Οι ανεξάρτητοι μαχόμενοι δικηγόροι θα διαλυθούν και θα βάλουν οριστικά λουκέτο. Παράλληλα οι δικηγορικοί σύλλογοι που έφτασαν σε υψηλό επίπεδο κοινωνικής αναγνώρισης αλλά και να συντηρούν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τον κόπο πολλών γενεών δικηγόρων λόγω έλλειψης πλέον πόρων θα εξαφανιστούν. Ταυτόχρονα ισχυρό πλήγμα θα δεχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία .
Τα νέα μέτρα κατά των δικηγόρων δεν ευνοούν τον μικρομεσαίο εντολέα του δικηγόρου, αλλά μόνο τους μεγάλους εργοδότες (τράπεζες, ασφαλιστικές, εργολάβους κτλ) οι οποίοι στη γενικότερη επίθεση που έχουν ξεκινήσει κατά του λαϊκού εισοδήματος θέλουν όλοι να δουλεύουμε για αυτούς δωρεάν. Ο εντολέας που έχει οικονομικά προβλήματα μπορεί να συμφωνήσει με τον δικηγόρο να μη καταβάλλει αμοιβή ή να καταβάλλει μικρότερη αμοιβή από τα ελάχιστα (άρθρο 175 παρ. 2).  Επιπρόσθετα η πρότασή του ανεπάγγελτου Καστανίδη για καθιέρωση ενδεικτικών αμοιβών αποτελεί μία ακόμα παγίδα. Διότι δεν θα υπάρχει υποχρέωση καταβολής ελαχίστων αμοιβών από τους εντολείς μας, έτσι ώστε με τον κανιβαλισμό που θα επικρατήσει, λόγω των δυσμενών επαγγελματικών συνθηκών, οι αμοιβές μας θα μειωθούν κάτω από τις ενδεικτικές, όμως εμείς θα φορολογούμαστε με βάση αυτές και πρόσθετα θα επιβάλλεται και ΦΠΑ για το ποσό που θα προκύπτει ως διαφορά μεταξύ της εισπραχθείσας αμοιβής και αυτής της ενδεικτικής.
Είναι προφανές ότι η απελευθέρωση επιδιώκεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις με σκοπό να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους όπως άλλωστε αυτό φαίνεται από τον μεγάλο ζήλο που επιδεικνύει ο  Δασκαλόπουλος και ο Μίχαλος (τσιράκια τραπεζιτών). Ακόμη   από τη συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε μεγάλες εταιρίες θα προκύψει αύξηση της  διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων, πολιτικής εξουσίας και δικαιοσύνης ενώ στη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί, η φιγούρα του ανεξάρτητου δικηγόρου – υπερασπιστή των δικαιωμάτων του εργαζόμενου και  του πολίτη συνεχώς θα εκλείπει.
Ούτε αντέχουμε ούτε θέλουμε μία εξέλιξη σαν την επιβολή του ΦΠΑ.  Έχουμε ήδη ανατιμήσει αναγκαστικά τη δαπάνη για τις δικηγορικές εργασίες χωρίς στοιχειώδη αύξηση των αμοιβών μας ενώ οι εντολείς μας δυσκολεύονται να πληρώσουν ή τελικά αποφεύγουν να απευθυνθούν σε δικηγόρο. Οι συνέπειες της επιβολής ΦΠΑ  σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος οδηγούν αφενός τους οικονομικά ασθενέστερους να μην έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και αφετέρου πολλούς δικηγόρους να εγκαταλείπουν τη δικηγορία.
Αν σε  άλλες εποχές η δικηγορία καταργούνταν με διώξεις και φασισμό σήμερα καταργείται από την οικονομία της αγοράς. Ο σκοπός ήταν πάντα ο ίδιος. Ο αδύναμος να είναι έρμαιο οικονομικής εκμετάλλευσης και να οδηγείται στην εξαθλίωση.
ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ! ΚΙ ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΩΝ  ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.
ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ.
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ!
ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
ΜΑΖΙΚΕΣ, ΔΙΑΡΚΕΙΣ, ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ, ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠOΙΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!

enallaktiki.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου