ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η "ΑΛΛΗ" ΑΠΟΨΗ: ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Γιώργος Κουτίνας ανεξάρτητος σύμβουλος επαγγελματικών & επιχειρηματικών ασφαλίσεων

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ Δεν είναι στο “απυρόβλητο”

Οι δικηγόροι και οι Συμβολαιογράφοι ασκούν ένα επάγγελμα ή, πιο σωστά, ένα λειτούργημα κύρους και ευθύνης που απαιτεί αξιοπιστία και αφοσίωση.
O Δικηγόρος - Νομικός Σύμβουλος και ο Συμβολαιογράφος δεν είναι απλά ένας επαγγελματίας που διαθέτει  εξειδικευμένες γνώσεις,  πείρα και  χρόνο  για τον Πελάτη του. Είναι πρωτίστως ένα άτομο εμπιστοσύνης, στο οποίο ο Πελάτης (Φυσικό Πρόσωπο ή Επιχείρηση) στηρίζεται για την  υπεράσπιση και διασφάλιση των συμφερόντων του. Δέχεται πληροφορίες –συχνά προσωπικές, πολύτιμες ή απόρρητες, κάνει χρήση ή αναλαμβάνει προς φύλαξη σημαντικά έγγραφα και άλλα στοιχεία, διαχειρίζεται ξένα χρήματα, διενεργεί –ως έχει εκ Νόμου το προς τούτο δικαίωμα- πράξεις εν ονόματι και για λογαριασμό του Πελάτη του, φέροντας την εκάστοτε ευθύνη. Σε μια περίοδο έντονων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που τα άτομα και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να δραστηριοποιούνται σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και τεχνολογικών αλλαγών, ο Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος, καλείται να αναλάβει έναν καίριο υποστηρικτικό και συμβουλευτικό ρόλο «έντασης ευθύνης». Τα λάθη και οι παραλείψεις που καμιά φορά μπορεί να βλάψουν, δυστυχώς δεν λείπουν και από τον πλέον ευσυνείδητο δικηγόρο ή Συμβολαιογράφο. Ακόμη και ο καλύτερος απ΄αυτούς δεν έχει το απυρόβλητο. Αντίθετα, μπορεί να γίνει στόχος ή «εξιλαστήριο θύμα» και να δεχθεί μομφές όταν και αν η πορεία των υποθέσεων που χειρίζεται δεν είναι η αναμενόμενη, ακόμη και αν κάτι τέτοιο δεν οφείλεται σε δικό του σφάλμα. Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι επιβάλλεται να χειρίζεται πληθώρα ενίοτε εξειδικευμένων υποθέσεων εκ παραλλήλου, για τον λόγο αυτό προσφεύγει στη συνεργασία με συναδέλφους, δημιουργώντας Δικηγορική Εταιρεία. Σε μια τέτοια επαγγελματική / επιχειρηματική συνέργια, είναι σαφές πως ο κάθε ένας εκ των εταίρων βαρύνεται όχι μόνο για τις ίδιες ευθύνες του αλλά αλληλέγγυα και εις ολόκληρο και γι’ αυτές των άλλων εταίρων.
Τα λάθη και οι παραλείψεις είναι ανθρώπινες αδυναμίες, που μπορούν να ζημιώσουν. Ευτυχώς όμως ασφαλίζονται...
Η διεθνής πρακτική, έχει καταξιώσει την Ασφαλιστική Κάλυψη της Επαγγελματικής Ευθύνης, ως το μοναδικό αξιόπιστο τεκμήριο κύρους αλλά και ίδιας νομικής και οικονομικής προστασίας.  Οι σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις καθιστούν πλέον αναγκαία την υιοθέτηση της εν λόγω ασφάλισης και στην χώρα μας και για τους Δικηγόρους – Νομικούς Συμβούλους, Συμβολαιογράφους.
Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και φυσικά των όποιων "προνομίων" φαίνεται να είναι μονόδρομος και για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταξύ άλλων, έχει ήδη δεσμευθεί για τη διευκόλυνση της παροχής διασυνοριακών  το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών τόσο των δικηγόρων και Συμβολαιογράφων όσο και των επαγγελματιών όπως αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ορκωτοί ελεγκτές λογιστές. Εκεί που έχουν έρθει τα πράγματα, η ουσία του θέματος ίσως να μην είναι απαραίτητα  στη διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών κάτι για το οποίο ορθώς ο δικηγορικός κλάδος επιμένει επικαλούμενος κάποια λογικά και σωστά επιχειρήματα. Για τους Δικηγόρους, όπως και για τους Μηχανικούς για τους οποίους υφίσταται επίσης παρόμοιο καθεστώς με ελάχιστες αμοιβές, υπάρχει ανάγκη πραγματικής και σύγχρονης μορφής διασφάλιση για την ποιότητα των υπηρεσιών τους έναντι των Πελατών τους  (Φυσικό Πρόσωπο ή Επιχείρηση). Το ίδιο και για την επαγγελματική διασφάλιση των ιδίων στις τυχόν εις βάρος τους αξιώσεις αποζημιώσεις κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. 
Τη στιγμή που δεν μπορεί να υπάρχει αντικειμενικός έλεγχος της αξιοπιστίας και επάρκειας των υπηρεσιών τους από τον εκάστοτε Πελάτη τους, η ορθολογική σύγχρονη προσέγγιση δεν είναι άλλη από την ασφαλιστική κάλυψη της Επαγγελματικής Ευθύνης. Δηλαδή, υπόσχεση – δέσμευση από αξιόπιστο Τρίτο Φορέα (Ασφαλιστική Εταιρεία) για αποζημίωση εξαιτίας εξ αμελείας λάθη ή παραλείψεις του παρέχοντος υπηρεσίες Δικηγόρου – Νομικού Συμβούλου ή Συμβολαιογράφου. 
insurance-liability.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου