ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μπλοκάρονται οι κινητοποιήσεις των δικαστών με παραγγελία - «φωτιά» του εισαγγελέα ΑΠ

Να περικόπτονται οι αποδοχές όσων δικαστών απέχουν από την  άσκηση των καθηκόντων τους ή πραγματοποιούν στάσεις εργασίας. Αυτό ζητούν  με παραγγελίες τους προς τους εισαγγελείς Εφετών και τους διευθύνοντες τα Εφετεία και Πρωτοδικεία της χώρας, τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες όσο και ο προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστών και δικαστηρίων αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιος  Χρυσικός. 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στις κινητοποιήσεις των δικαστών που αντιδρούν στις νέες περικοπές στις αποδοχές τους βάση του τρίτου Μνημονίου με αποτέλεσμα να έχουν χάσει, όπως υποστηρίζουν, συνολικά μέχρι σήμερα το 60% των αποδοχών τους. Δικαστές και εισαγγελείς διαμαρτυρόμενοι για το νέο «ψαλίδι» στα μισθολογικά τους απέχοντας από την άσκηση των καθηκόντων τους -κατεβαίνουν από την έδρα από τις 10 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου τους στις 3. μ.μ. - από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Τώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αλλά και ο κ. Χρυσικός ζητούν από τους εισαγγελείς Εφετών και τους διευθύνοντες τα Εφετεία και Πρωτοδικεία να εφαρμόσουν τον Οργανισμό των Δικαστηρίων, (όπως τροποποιήθηκε επί θητείας στο υπ. Δικαιοσύνης του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου) ο οποίος δίνει το «πράσινο φως» για την περικοπή – μείωση των αποδοχών δικαστών και εισαγγελέων ανάλογα με την απόδοσή τους. 

Στα σχετικά έγγραφά τους οι κ.κ. Τέντες και Χρυσικός επισημαίνουν ότι οι περικοπές των αποδοχών θα γίνουν για όσους δικαστές και εισαγγελείς  συνεχίζουν «υπαιτίως» τις διακοπές και αναβολές των δικών, όπως και σε εκείνους που έχουν αναστείλει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων.

Τι προβλέπεται 

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη του Οργανισμού των Δικαστηρίων δεν είναι άμεσης εφαρμογής. Και αυτό διότι προβλέπει πως ο δικαστικός λειτουργός που είναι υπαίτιος για αναβολές δικών ή μη έκδοσης αποφάσεων θα καλείται σε εξηγήσεις από τον προϊστάμενό του. Εφόσον διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνη για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και του επιβληθεί περικοπή αποδοχών, τότε έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και να ζητήσει να κρίνει εκείνο εάν σωστά επιβλήθηκε ή όχι  το μέτρο της περικοπής των αποδοχών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος των επιθεωρητών των δικαστηρίων αναμένεται να ξεκινήσει από τους δικαστές που χορηγούν κατευθείαν αναβολές εκδίκασης των υποθέσεων από τις 10 π.μ., επικαλούμενοι ότι οι γραμματείς δεν επιστρέφουν στην έδρα μετά το πέρας του ωραρίου (3 μ.μ.) για να εκδικαστούν οι υποθέσεις.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου