ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΕ: 4.800 € ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 8 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ!!!


ΣτΕ: Δικαίωση για ηθική βλάβη δικηγόρου λόγω... καθυστερημένης δικαιοσύνης!



Η πρώτη απόφαση με την οποία επιδικάζεται χρηματικό ποσό για ηθική βλάβη λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάλιστα το Συμβούλιο της Επικρατείας παραδέχτηκε ότι καθυστέρησε την έκδοση απόφασης και επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση σε δικηγόρο για την ηθική βλάβη που υπέστη. Ειδικότερα, από το Γ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επιδικάστηκε το ποσό των 4.800 ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη δικηγόρος, καθώς η έκδοση της απόφασής του, κατόπιν δέκα αναβολών, εκδόθηκε μετά από 100 μήνες (8 χρόνια και 4 μήνες).
Η επίμαχη απόφαση του ΣτΕ είναι η πρώτη που εκδόθηκε μετά την εφαρμογή του Ν. 4055/2012 για τη «δίκαιη δίκη και εύλογη διαφωνία αυτής».
Ο δικηγόρος ζητούσε να του επιδικαστεί το ποσό των 30.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης του που άρχισε με την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την οποία επελέγη για τη θέση του νομικού συμβούλου άλλη συνάδελφός του και όχι ο ίδιος.
Την προσφυγή ο δικηγόρος την κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 30.6.2003 και αναβλήθηκε η εκδίκασή της δέκα φορές. Τελικά συζητήθηκε στο Γ’ Τμήμα του ΣτΕ στις 5.2.2009 και η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 20.10.2011 και καθαρογράφτηκε στις 17.1.2012. Οπότε και μπόρεσε να πάρει επίσημο αντίγραφο.
Στην αγωγή του ο δικηγόρος επικαλείται τον Ν. 4055/2012 και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που έχει επικυρωθεί από τη χώρα μας με τον Ν.Δ. 53/1974. Τα δύο αυτά νομοθετήματα προβλέπουν ότι οι δίκες πρέπει να γίνονται μέσα σε λογική προθεσμία και εάν υπάρξει υπέρβαση της εύλογης διάρκειας της δίκης, ο πολίτης δικαιούται να στραφεί κατά του υπουργού Οικονομικών που εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να ζητήσει εύλογη αποζημίωση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη. Τη βλάβη την υπέστη λόγω της προσβολής του δικαιώματός του σε ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι το ΣτΕ υπερέβη την εύλογη διάρκεια της δίκης χωρίς υπαιτιότητά του, αφού δεν ζήτησε σε καμία δικάσιμο αναβολή, αλλά ούτε η υπόθεσή του παρουσίαζε καμία ιδιαιτερότητα ή αποδεικτική δυσκολία. Και η καθυστέρηση αυτή του προκάλεσε ψυχική ταλαιπωρία, άγχος και αγωνία εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης.
http://www.onair24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου