ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

 Κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη και Ασφάλεια των δικαστηρίων, ερωτήσεις στη Βουλή
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Δ. Κυριαζίδης κατέθεσε δύο ερωτήσεις σχετικά με το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη και την ασφάλεια των δικαστηρίων.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη ερώτηση, η οποία απευθύνεται προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντ. Ρουπακιώτη και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, το ζήτημα που τίθεται είναι η δυνατότητα πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών στη δικαιοσύνη, η οποία έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής λόγω του αυξημένου κόστους των σχετικών παραβόλων.
Επισημαίνεται ότι το κόστος πρόσβασης στις υπηρεσίες της δικαιοσύνης συνεχώς αυξάνεται, τη στιγμή που τα εισοδήματα των πολιτών κινούνται σε αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί και η επιβάρυνση των δικηγορικών υπηρεσιών πλέον με ΦΠΑ 23%. Να σημειωθεί δε ότι πρόκειται για τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης, αν και οι νομικές υπηρεσίες δε δικαιολογούν ΦΠΑ ή εν πάσει περιπτώσει, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτό το συντελεστή.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε, «δεν είναι δυνατόν οι νομικές υπηρεσίες που είναι απολύτως συνυφασμένες με την δομή και τη λειτουργία του δικαιϊκού μας συστήματος να υπόκεινται σε ΦΠΑ, έχοντας παράλληλα ως δεδομένο ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του Νομοθετικού Διατάγματος 3026/1954 (Κώδικας περί Δικηγόρων), οι Δικηγόροι είναι κατά το νόμο άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί.» Ζητά λοιπόν να καταστεί σαφές αν υπάρχει κυβερνητική βούληση για μείωση ή κατάργηση των προβλεπόμενων υψηλών παραβόλων για την άσκηση των ενδίκων μέσων καθώς και για μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες.
Στη δεύτερη ερώτηση, η οποία απευθύνεται προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Αντ. Ρουπακιώτη και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια το ζήτημα που τίθεται είναι η ασφάλεια των δικαστηρίων με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στα δικαστήρια της Ευελπίδων σε συνδυασμό με γεγονότα που είχαν λάβει χώρα παλαιότερα, όπως η έκρηξη του βομβιστικού μηχανισμού μπροστά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζίδη, η ασφάλεια των συμμετεχόντων στη δικαστική διαδικασία αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας που απορρέει από τη θεσμική εγγύηση που οφείλουν να παρέχουν οι κρατικοί μηχανισμοί για την απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Προσθέτει ακόμα ότι η έλλειψη επαρκών μέτρων ασφαλείας των δικαστηρίων πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και προσβάλλει το θεσμικό της ρόλο.
Ζητείται λοιπόν από τους αρμόδιους υπουργούς να διευκρινίσουν ποια είναι η στάση που σκοπεύει να τηρήσει η κυβέρνηση και αν επίκεινται άμεσα αλλαγές στο σύστημα φρούρησης και αστυνόμευσης των δικαστικών μεγάρων της χώρας. Να σημειωθεί τέλος ότι οι ερωτήσεις κατατέθηκαν στις 24 Οκτωβρίου και αναμένεται η συζήτησή τους στο Κοινοβούλιο.
http://www.lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου