Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας
Σφοδρή κριτική δικηγόρων στο υπ. Δικαιοσύνης για την Τρόικα
Έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε με την τρόικα δέχθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο γενικός του γραμματέας Νικόλας Kανελλόπουλος κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Ο κ. Κανελλόπουλος δικηγόρος στο επάγγελμα, που παρέστη στις εργασίες της Ολομέλειας εκπροσωπώντας το υπουργείο, δέχθηκε τα «πυρά» των συναδέλφων του, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα τον κάλεσαν να παραιτηθεί.
Μιλώντας στους συναδέλφους του ο γενικός γραμματέας, τόνισε πως υποστηρίζει απόλυτα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μετά το εξασέλιδο κείμενό της με το οποίο οι δανειστές ζητούν να: α) καταργηθεί η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στην κατάρτιση σχεδίων εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφων για μια σειρά νομικών μεταβιβάσεων, β) επιτραπεί στους συμβολαιογράφους η διενέργεια ερευνών τίτλων ιδιοκτησίας, γ) επιτραπεί σε μη δικηγόρους η αδειοδότησή τους ως διαμεσολαβητών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις κ.λπ.
Όπως είπε το κείμενο αυτό έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης την περασμένη Παρασκευή και οι δανειστές έθεσαν ως προϋπόθεση για την καταβολή της δόσης την ψήφιση των όσων προβλέπει. Το υπουργείο ξεκίνησε αμέσως διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, καταφέρνοντας να αποτρέψει τις αξιώσεις των δανειστών.
Ακόμη, ανέφερε πως το θέμα του ανοίγματος δικηγορικού επαγγέλματος το χειρίστηκε κατά κανόνα το υπουργείο Οικονομικών.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Γιάννης Αδαμόπουλος, ανέφερε πως επί της ουσίας δεν υφίσταται ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης και ότι δεν έχει καμία διαπραγματευτική ικανότητα. Ο κ. Αδαμόπουλος ρώτησε μάλιστα τον γενικό γραμματέα του υπουργείου τι ανάπτυξη θα φέρουν οι δικηγορικές εταιρείες που θα απαρτίζονται από μέλη διαφόρων Δικηγορικών Συλλόγων και τι ανάπτυξη θα φέρουν τα Μονομελή Εφετεία που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αντιδράσεις υπήρξαν και από τους προέδρους άλλων δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπως για παράδειγμα του Βόλου και της Ρόδου.
Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια κήρυξε τριήμερη πανελλαδική αποχή για την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 13 έως και 15 Φεβρουαρίου 2012 και σύγκληση νέας Ολομέλειας στις 18 Φεβρουαρίου 2012.
Σε δήλωση του ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρει:
«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πέτυχε να πείσει τους εκπροσώπους της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να άρουν τις ασκούμενες πιέσεις αναφορικά με την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στα συμβόλαια και την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών των έμμισθων δικηγόρων ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κερδήθηκε μια μάχη.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας του δικηγορικού λειτουργήματος, αντάξιο των σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών αναγκών, για μια Δικαιοσύνη στην υπηρεσία του πολίτη».
http://www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου