ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Χίου για το ΛΕΔΕ

Δικηγορικός Σύλλογος Χίου
oδός Ροδοκανάκη 30,
82100, Χίος.
Τηλ.22710 24207.
Α.Π
Χίος  9 Αυγούστου 2013
                                                         Προς την Διοίκηση του ΛΕΔΕ
                                                         Προς τον Πρόεδρο του ΛΕΔΕ

                                                        
                                                          Προς τις και τους κ. Προέδρους
                                                          των Δικηγορικών Συλλόγων που
                                                          μετέχουν στο ΛΕΔΕ


   Θέμα:
  *  Προβληματισμοί γύρω από την βιωσιμότητα του ΛΕΔΕ.
   * Προβληματισμοί γύρω από τη διάταξη περί έκπτωσης των μέχρι τουδε καταβληθέντων υπέρ του ΛΕΔΕ, των Συλλόγων ή μελών (βλ.αρθ.13 του καταστατικού ως ισχύει «αποτελέσματα αποχώρησης και αποβολής») που αδυνατούν και αποφασίζουν περί της μη συνέχισης της καταβολής των ασφαλίστρων εφεξής.
*Ανάγκη Σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης προς συζήτηση των ανωτέρω εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου 2013.


Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. του ΛΕΔΕ
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων του ΛΕΔΕ


Σε συνέχεια της επιστολής του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου του Αιγίου, κ. Θεοφανόπουλου και επιθυμώντας να συνεισφέρω στον προβληματισμό όλων μας αλλά και να δώσω το ερέθισμα του διαλόγου και της συμμετοχής όλων μας σε αυτόν, χωρίς «ταμπού» και προκαταλήψεις δογματισμούς και προσηλώσεις περί του αλάθητου του καθένα εξ ημών και προπάντων χωρίς διάθεση στείρας αντιπαράθεσης –διότι δεν υφίστανται τέτοιες αιτιολογίες- νομίζω ότι είναι άξια επισήμανσης τα εξής:

1.ο ΛΕΔΕ όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν έμπνευση και κατάκτηση της Αλληλεγγύης των δικηγόρων και πρωτοστάτησαν σε αυτήν αξιόλογοι συνάδελφοί μας με πίστη στο κοινωνικό αγαθό του αλτρουισμού και της αλληλοσυμπαράστασης αλλά και της πεποίθησης της αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος υλοποιήσαντες δια του ΛΕΔΕ μια δικλείδα ασφαλείας για τους αποχωρούντες λόγω ηλικίας δικηγόρους, για την ανεπάντεχη δυναμική της ζωής που ελλοχεύει κατά της υγείας όλων πολλές φορές ,για τα ατυχήματα της καθημερινότητας που μας αποκλείει της συμμετοχής μας στα Δικαστήρια. Ο αειθαλής κ. Ζηνόζης μαζί με άλλους έβαλαν τα θεμέλια από των ετών 1992-93 για την δημιουργία και την ίδρυση του ΛΕΔΕ και αναγνωρίζουμε και τους ευγνωμονούμε για την προσπάθειά τους αυτή και για όσα χρειάσθηκε να ξεπεράσουν έως ότου επιτύχουν να έχουν ανά χείρας το πρώτο καταστατικό του ΛΕΔΕ.
2.Πράγματι έως πρότινος ο ΛΕΔΕ στάθηκε αρωγός στους συναδέλφους δικηγόρους που απεχώρησαν λόγω γήρατος. Όσοι ευτύχησαν να μετέχουν από της ιδρύσεώς του στην ετήσια καταβολή της συνδρομής δια των Συλλόγων τους ,έλαβαν ένα διόλου ευκαταφρόνητο εφάπαξ βοήθημα της τάξεως των 20.000 ευρώ έως και 25.000 ευρώ είχε φθάσει και προ του ευρώ αξιοσέβαστο εφάπαξ σε δραχμές.
Έλαβαν και το διόλου ευκαταφρόνητο μηνιαίο βοήθημα (σύνταξη στην ουσία) των 300 ευρώ .( που ήδη περιορίσθηκε σε μόλις 50 ευρώ πρόσφατα λόγω ελλείψεως κεφαλαίων).
Οι γυναίκες συνάδελφοι έτυχαν επιδόματος τοκετού ανεξάρτητα από την αποτίμηση του μεγέθους του και οι έχοντες τραυματισμούς αποζημιώνονταν ημερησίως με 30 ευρώ όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα για ένα σημαντικό διάστημα, εάν απείχαν του λειτουργήματός τους. Το ίδιο και για τις ασθένειες ή επεμβάσεις εντός η εκτός Ελλάδας.
3.Ολα τα παραπάνω όμως και ο ίδιος ο ΛΕΔΕ βασίσθηκαν στην ύπαρξη των διανεμητικών λογαριασμών των συμβολαίων που δίκην θεσμού είχαν όλοι ανεξαιρέτως οι Σύλλογοι. Εξ αυτών των λογαριασμών ο υπάλληλος του κάθε Συλλόγου απέστελνε τις συνδρομές που αντιστοιχούσαν στα μέλη του, χωρίς τα τελευταία να έχουν και ιδιαίτερη γνώση περί της παρακράτησης του επιμέρους ποσού για καθέναν ατομικά ,από το αποδιδόμενο μέρισμα και αυτονόητα όλοι μετείχαν ,χωρίς να αναζητούν πόθεν και πούθε και διατί. Τα ρύθμιζε όλα το εκάστοτε Δ.Σ. του κάθε συλλόγου /μέλους του ΛΕΔΕ δια της εντάξεως/εγγραφής  και συμμετοχής των μελών του στον ενιαίο φορέα του ΛΕΔΕ.
4.Δια της καταργήσεως της υποχρεωτικότητας της παράστασης στα συμβόλαια τα πράγματα μετεβλήθησαν άρδην και επί τα χείρω!
Καλώς η κακώς ο Σύλλογος της Χίου δεν είχε παρακρατήσεις υπέρ του Διανεμητικού λογαριασμού από άλλες διαδικασίες δικαστικές ή εξωδικαστικές και ο μόνος πόρος υπέρ των Διανεμητικών προερχόταν και προέρχεται από τα Συμβόλαια και το Ταμείο Απαλλοτριώσεων/Πτωχεύσεων. Συνήθως οι Πτωχεύσεις είναι ανενεργές και έχουν μακρά θητεία έως της περάτωσής τους, εάν υποτεθείσθω κάποιες πτωχεύσεις  είχαν πτωχευτική περιουσία  δια της οποίας μπορούσε κάποτε σε βάθος χρόνου να ενισχυθεί ο Σύλλογός μας αλλά και εν γένει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Ανάλογα ζητήματα προκύπτουν και με τις απαλλοτριώσεις που πλέον είναι και εντελώς περιορισμένες έως ανύπαρκτες.
5.Συμπερασματικά επομένως δεν υπάρχει ταμειακή ευχέρεια στους Συλλόγους και στον Σύλλογό μας ιδίως. Επομένως την ετήσια συνδρομή εκ ποσού ……πρέπει να καταβάλλει μεμονωμένα ο δικηγόρους Χίου (η οιουδήποτε επαρχιακού Συλλόγου) εξ ιδίων χρημάτων και ταυτόχρονα να καταβάλλει το ΤΥΔΕ και Τ.Ν. και τα λειτουργικά έξοδα γραφείου του και της ζωής του ιδίου και της οικογενείας του κι ενώ η ΚΡΙΣΗ ΣΟΒΕΙ από το 2009 έως και σήμερα επί τα χείρω!
6.Πολλοί συνάδελφοί μας αδυνατούν για την καταβολή των Ταμείων τους και έχουν «αναστείλει» την ιδιότητά τους επί πενταετία κι ενώ αυτό θα πράττουν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι πανελληνίως  συνάδελφοί μας δυστυχώς.
7.Επομένως η μη καταβολή ακόμη και εάν δεν έγινε θα γίνει πανδημία. Από το Συλλογικό περνάμε στο Ατομικό και είναι θέμα του καθενός δικηγόρου να κρίνει εάν θα αποστέλλει μεμονωμένα την συνδρομή του. Αν αυτό γίνει ή γίνεται τότε και εκείνος που υπολογίζοντας ότι είναι στην ηλικία των πενήντα συν και τέλος πάντων είναι κρίμα για τον ίδιο να μη συνεχίζει να καταβάλλει την συνδρομή ετησίως εν όψει του εφάπαξ και αυτός μεμονωμένα προβληματίζεται εάν πρέπει έστω ατομικά να συνεχίζει την καταβολή της ετήσια συνδρομής, εφόσον το δέλεαρ του εφάπαξ καθίσταται έστω μόνο και γι αυτόν μετέωρο! Διότι εάν ο ΛΕΔΕ δεν επιβιώσει δεν θα λάβει και το εφάπαξ για το οποίο μεμονωμένα συνέχιζε να πληρώνει!
8.Ολοφάνερα λοιπόν και για τον μεμονωμένο επαρχιώτη δικηγόρο καθίσταται μετέωρο το προσδοκώμενο εφάπαξ διότι ο ΛΕΔΕ σιγά σιγά αλλά σταθερά δεν θα μπορεί να «σταθεί» με τη συνέχεια της καταβολής έστω δέκα συνδρομών ετησίως από τη Χίο και όχι με τη σταθερή ετησίως καταβολή όλων σχεδόν των μελών του Δ.Σ. Χίου που είναι άνω των 110, τον αριθμό .Ομοίως ισχύουν για τη Μυτιλήνη τη Ρόδο τα Χανιά τα Γιάννενα κ.ο.κ. Νομοτελειακά δηλαδή θα συρρικνωθούν τα έσοδα του ΛΕΔΕ κι ενώ θα αυξάνονται τα έξοδά του λόγω της αποχώρησης των ηλικιωμένων συναδέλφων αλλά και της ουσιαστικά «πρόωρης» πλέον για τα δικηγορικά δεδομένα αποχώρησης που παρατηρείται σταθερά τα τελευταία πέντε χρόνια!
9.Ανεξάρτητα λοιπόν από αναλογιστικές μελέτες και αριθμούς (επιστολή Θεοφανόπουλου, επισημάνσεις άλλων Προέδρων στις συνελεύσεις του ΛΕΔΕ, εκλογοαπολογιστική   κ.λ.π.) είναι φανερό ότι η αλλαγή των πραγμάτων αλλάζει και θέτει σε δοκιμασία την προσδοκία ζωής και συνέχισης του ΛΕΔΕ. Το άρθρο 13 που ορίζει ότι η εκούσια αποχώρηση των μελών δεν τους δίδει το δικαίωμα της είσπραξης των έως την ημερομηνία αποχώρησής τους καταβληθέντων, δεν θα διασώσει το ΛΕΔΕ και ταυτόχρονα κατάφωρα θα έχει «καταχραστεί» τα δοθέντα των έως πρότινος μελών του, που τώρα λόγω της εξαθλίωσής τους αδυνατούν- διότι δεν έχουν- να τα συνεισφέρουν. Η μη δυνατότητα τους αυτή εστιάζεται σε ανωτέρα βία και όχι στην βούληση και διάθεσή τους, επομένως το άρθρο 13 , δεν μπορεί σε αυτή τη περίπτωση της «ανωτέρας βίας» να ισχύσει διότι θα ήταν μη σύννομο και καταχρηστικό συνάμα, ενώ ασφαλώς «απαξιώνει» τον ηθικό Κώδικα της Αλληλεγγύης για τον οποίο και δημιουργήθηκε ο ΛΕΔΕ.
10.Συμπερασματικά κ. Πρόεδροι φθάσαμε στη «κόψη του ξυραφιού» και το δίλημμα είναι : είμεθα υπέρ μιας ουτοπίας που θα αδικήσει νομοτελειακά τους πλέον αδύναμους συλλόγους και άρα και δικηγόρους ,υπέρ της παράτασης του ΛΕΔΕ για λίγα έτη ακόμη , με την έκπτωση των δοθέντων να λειτουργεί υπέρ των πιο δυνατών και άρα παραμενόντων στον ΛΕΔΕ ή είμεθα υπέρ του να αποφανθούμε με παρρησία  για την βιωσιμότητα του ΛΕΔΕ και την κατά το δυνατό δίκαιη κατανομή των υπαρχόντων ανά «δικαιούχο» Σύλλογο υπέρ των κατά τόπο ΛΕΑΔ ή υπέρ των συναδέλφων αναλόγως;
11.Αλλωστε και στο παρελθόν οι ελάχιστες φωνές από τους εκάστοτε Διοικούντες δεν εισακούσθηκαν όσο έπρεπε και πάντοτε υπήρχε το «αλάθητο» του κ. Τσαντήλα , όμως τα πράγματα εκ του αποτελέσματος το διέψευσαν. Δεν μπορεί σε αυτή την εποχή ο όποιος Πρόεδρος να πείσει για την βιωσιμότητα του ΛΕΔΕ και δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την πορεία του.
12.Μπορεί αυτή η επιστολή να προβληματίσει και σε πολλούς να φανεί και «αναιδής». Δυστυχώς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήσαμε την «αναίδεια» των ομολόγων, της διαθεσιμότητας, των απολύσεων, της επιβολής του ΦΠΑ, της κατάργησης των παραστάσεων κ.ο.κ.
Είναι καλύτερα να τελειώσουμε έντιμα μια ουτοπία παρά να τη συνεχίσουμε και κάποιοι συνάδελφοι να νοιώσουν , ότι κατέβαλλαν και δεν θα λάβουν, ότι ό,τι κατέβαλλαν το αποστερήθηκαν και αυτό στην εξαθλίωσή τους , αφού καταστατικά ενσωματώθηκε στο να το καρπωθούν οι  για (πόσο;) συνεχίζοντες Σύλλογοι και συνάδελφοι στο ΛΕΔΕ.

κ. Πρόεδροι,
 χωρίς παρεξήγηση αυτές τις σκέψεις και προβληματισμούς ήθελα να μοιρασθώ μαζί σας (τις μοιράσθηκα με το Δ.Σ. του Συλλόγου μου)από την αγωνία που με διακατέχει  για τα επερχόμενα.
Σας αποστέλλω την παρούσα σε όλους σας ηλεκτρονικά και προτείνω την σύγκληση Γ. Συνέλευσης στο πρώτο δεκαήμερο του 9/2013 και παρακαλώ εάν συμφωνείτε στη σύγκληση να αποστείλετε την συναίνεσή σας στο e-mail μου δεδομένου ότι για σύγκληση έκτακτης συνέλευσης απαιτείται κατ αρθ.25 του Καταστατικού το 1/3 των μελών του ΛΕΔΕ.
Να επισημάνω ότι καν η δική μου θέση είναι προειλημμένη αλλά αυτοί είναι οι προβληματισμοί πολλών από εμάς (και όχι μόνο δικοί μου)και πάντως θεωρώ ότι πιο υπεύθυνο είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε διάλογο και ανταλλαγή απόψεων προς το σκοπό της λήψεως των ορθότερων κατά την πλειοψηφία τουλάχιστον αποφάσεων.
Επίσης αιτούμαι έως το τέλος του 2013 η τυχόν μη καταβολή των συνδρομών από όποιους Συλλόγους να μην αποτελέσει λόγο έκπτωσής τους υπέρ του ΛΕΔΕ και πάντως έως της πραγματοποίησης της προτεινόμενης Γ. Συνέλευσης.
   

  
Με τιμή
Η   ΠΡΟΕΔΡΟΣ   του Δ.Σ Χίου
Ανθίππη Ζαννάρα
                                     
                                     



           
                                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου