ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ "ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Η κυβέρνηση θα ρυθμίσει με προεδρικά διατάγματα ποιες από τις ισχύουσες προστατευτικές διατάξεις σε κλειστά επαγγέλματα θα διατηρηθούν, για λόγους υπεράσπισης επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, τόνισε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, διαμηνύοντας πως το κυβερνών κόμμα υλοποιεί την προεκλογική του εξαγγελία για απελευθέρωση των επαγγελμάτων αυτών.


Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η αξιωματική αντιπολίτευση διατύπωσε επιφυλάξεις. Ο εισηγητής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς, δηλώνοντας υπέρ της «έννοιας της επαγγελματικής ελευθερίας», ανέφερε πως είναι «ανοικτός αλλά επιφυλακτικός» ως προς την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία μελέτη για τις επιπτώσεις των αλλαγών σε κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο, όσο και σε δημοσιονομικό.
«Η ΝΔ πιστεύει στην αναγκαιότητα κατάργησης περιορισμών, με τρόπο όμως που να προκύπτει αποδεδειγμένο και μετρήσιμο οικονομικό όφελος. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη δομή της κοινωνίας και τους πολλούς ελευθεροεπαγγελματίες και να τους προστατεύει από τα προβλήματα που δημιουργούνται από μια απελευθέρωση χωρίς κανόνες σαν αυτήν που επιφέρει το νομοσχέδιο. Απουσιάζει ένας σχεδιασμός για την διαχείριση του κοινωνικού κόστους, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται νέοι άνεργοι και νέοι φτωχοί» ανέφερε.
Μεταξύ των ζητημάτων που έθεσε η αντιπολίτευση ήταν η ρητή ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν το επάγγελμα του συμβολαιογράφου, του δικηγόρου, του μηχανικού, του νομίμου ελεγκτή, καθώς και θεμάτων λειτουργίας των δικηγορικών εταιρειών, σε αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα επαγγέλματα, των οποίων οι ισχύοντες περιορισμοί, αίρονται μετά από ένα τετράμηνο, μέσω προεδρικών διαταγμάτων.
Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε το ΚΚΕ διά του Αγγελου Τζέκη: «Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των γενικότερων ρυθμίσεων της Ε.Ε.. Θα φέρουν εταιρείες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που θα ισοπεδώσουν τα επαγγέλματα στην Ελλάδα» υποστήριξε ο ʼγγελος Τζέκης (ΚΚΕ). «Με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής, των περιορισμών απόστασης και υπηρεσιών, όλα είναι ανοιχτά στην δημιουργία μεγάλων εταιρειών που θα μπουν σε όλους τους κλάδους. Φθήνυνε η τιμή του ψωμιού, ή της ενέργειας από την απελευθέρωση; Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη».
Την πρόθεση του ΛΑΟΣ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο εξέφρασε ο Μάκης Βορίδης: «Αν δεν υπάρχει κατώτατο όριο αμοιβής στον γιατρό, τον δικηγόρο και τον μηχανικό, βλάπτουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και το λάθος του μηχανικού είναι η Ρικομέξ, ενώ του δικηγόρου είναι η στέρηση της ελευθερίας και της περιουσίας» σημείωσε.
«Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, είναι πως θα υπάρξει μεγάλο όφελος στην ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, μελέτη επιπτώσεων δεν έχει κατατεθεί, σε παραβίαση των ρυθμίσεων του πρόσφατου κανονισμού της Βουλής» σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προχωρά με προεδρικά διατάγματα χωρίς διαβούλευση, για 400 περίπου επαγγέλματα.
Αντίθετα, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο δικηγόρος δεν κρίνεται από την άλφα ή την βήτα τιμή, την ώρα που ο άλλος παίζει το κεφάλι του. Αν είσαι χασοδίκης δεν θα επιβιώσεις. Με το να προστατεύει ο νόμος αυτά τα επαγγέλματα, οδήγησε και στην υπερπροσφορά. Είναι στρεβλός ο αριθμός των δικηγόρων και των μηχανικών - έχουμε φθάσει σε σημείο κορεσμού».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε το επιχείρημα ότι η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών θα οδηγήσει σε υποβάθμιση υπηρεσιών, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί στις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που τέτοιου είδους προστασία δεν υφίσταται. Στους εισηγητές της αντιπολίτευσης που επεσήμαναν την απουσία καταλόγου των επαγγελμάτων που θα «απελευθερωθούν», ο υπουργός απάντησε πως ένας τέτοιος κατάλογος, θα δημιουργούσε ενδεχομένως πρόβλημα δικαίου, καθώς «τα επαγγέλματα είναι πολύ κοντά και αν κάποιο δεν περιλαμβανόταν στον κατάλογο, θα εξαιρείτο. Αν τα υπουργεία κρίνουν αναγκαίο έναν τέτοιο κατάλογο, θα το κάνουν. Όλα τα άλλα, είναι προφάσεις για να μην κάνουμε αυτό που ζητά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία» πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/

1 σχόλιο: