ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ. ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ.

 
Όσοι βρεθήκαμε στη διαδήλωση των δικηγόρων, την Παρασκευή 11.02.2011 στην πλατεία (πρώην) Συντάγματος,  συνειδητοποιήσαμε ότι οι Δικηγόροι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να συγκρουστούμε με την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος. Ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε περίπου τους 2.000. Υπήρχε παλμός με συνθήματα, πανό αλλά και χιούμορ, καθώς μοιράστηκαν μάσκες με τα πρόσωπα του Παξινού και του Μανουσάκη. Μετά από τη διαδήλωση ακολούθησε συνέλευση, που διοργάνωσαν οι δικηγόροι της Αθήνας στα γραφεία του ΔΣΑ. Στη συνέλευση παραβρεθήκαμε δικηγόροι από όλη την χώρα. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι οι δικηγόροι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και μετά από την ψήφιση του σ/ν, για να υπερασπιστούμε το επάγγελμά μας και την προστασία των δικαιωμάτων, για να μην αφήσουμε την συνδικαλιστική μας ηγεσία να υποχωρήσει, για να εμπνεύσουμε όλους/ες τους/ις συναδέλφους να μπούνε στην μάχη και για να μπούμε σε δυναμικότερες μορφές αγώνα ώστε να νικήσουμε. Στη συνέχεια, αποφασίσθηκε η κατάληψη του ΔΣΑ, να παραβρεθούμε στη συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων το Σάββατο (12.02.2011) και η συγκρότηση πανελλαδικής επιτροπής αγώνα δικηγόρων, που θα ενημερώνει και θα συντονίζει τους αγώνες μας μέσα από πανελλαδικές ανοιχτές συνελεύσεις. Η κατάληψη συνεχίστηκε μέχρι το πρωί του Σαββάτου και ακολούθησε η παρακολούθηση της Ολομέλειας από τους καταληψίες.
Στην ολομέλεια, όμως, διαπιστώθηκε ένα κλίμα, το οποίο δεν αντιστοιχούσε στη διαδήλωση που έγινε την Παρασκευή αλλά και στην επικείμενη ψήφιση του σ/ν. Οι κόκκινες γραμμές που έβαζε η ολομέλεια άλλαξαν χρώμα. Τα αιτήματα μεταβλήθηκαν και διαφάνηκε η αλλαγή των μέσων αγώνα και διεκδίκησης. Ο Λαμτζίδης μοίρασε ένα κείμενο με συντάκτη την Ολομέλεια των Προέδρων και παραλήπτη την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο (αριθμός πρωτοκόλλου 2890/09.02.2011). Με αυτό το κείμενο, βάσει των τεσσάρων σημείων ζητείται : 1) η συμφωνία για την αμοιβή του/της δικηγόρου να είναι και προφορική, 2) να διασφαλιστούν τα έσοδα των περιφερειακών συλλόγων χωρίς όμως να απαιτείται νομιμοποίηση του/της δικηγόρου , 3) να μην επιτρέπονται τα υποκαταστήματα των δικηγορικών εταιριών, διότι αίρεται ο εδαφικός περιορισμός και τέλος 4) να διασφαλιστούν οι συνεργάτες των μεγάλων εργοδοτών μέσω κάποιου είδους συλλογικών συμβάσεων. Σε αυτό το κείμενο συμφώνησαν ομόφωνα οι Πρόεδροι που συμμετείχαν. Αυτό διαφάνηκε τόσο από την απόφαση ότι αν γίνουν δεκτά αυτά τα αιτήματα θα σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, όσο και από τις τοποθετήσεις των προέδρων που απλά ζήτησαν για την κατοχύρωση του εισοδήματος να θεσπιστεί πειθαρχική δίωξη, σε περίπτωση ασυνήθιστης μικρής αμοιβής (πρόεδρος Κορίνθου), αλλά και με την πρόταση για εκπτώσεις λόγω μη ύπαρξης πλέον χρονικών περιθωρίων (πρόεδρος Φλώρινας). Όμως οι πρόεδροι είναι εκτός πραγματικότητας. Οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταργηθεί ακόμα και για τους μισθωτούς,  που ήταν συνταγματικά κατοχυρωμένες.  Ο/Η δικηγόρος που θα υποκύπτει στη συμφωνία χαμηλής αμοιβής θα πρέπει να διώκεται πειθαρχικά. Ο εδαφικός περιορισμός αίρεται και αφήνεται ελεύθερος χώρος στα μεγάλα δικηγορικά γραφεία και τις δικηγορικές εταιρίες, οι οποίες δεν περιορίζονται αν διοικούνται από δικηγόρους ή μη.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα μέχρι τώρα γίνονταν για αποπροσανατολισμό και ψηφοθηρία. Σημαντική όμως ήταν και η στήριξη του Λαμτζίδη από το διπρόσωπο Βαλεργάκη (υποψήφιο πρόεδρο, σύμβουλο ΔΣ του ΔΣΘ) που βροντοφωνάζει δημοσίως ότι είναι κατά της απελευθέρωσης και υπέρ των αγώνων δημοσίως, ενώ όταν δεν φαίνεται δημοσίως υπονομεύει τα πάντα. Αυτό εκδηλώθηκε τόσο στην απόφαση για κατάληψη των δικαστικών μεγάρων σε όλη την Ελλάδα, όπου ο Λαμτζίδης κάτω από τις απειλητικές ματιές και «νουθεσίες» του Βαλεργάκη επέμενε ότι έπρεπε να είναι συμβολικές και να επιτρέπεται η είσοδος (γιατί άραγε δεν πρότειναν συγκέντρωση; Μάλλον για να μπερδέψουν τους συναδέλφους που θέλουν να αγωνιστούν), όσο και από την απόφαση που λήφθηκε από το Λαμτζίδη, το Βαλεργάκη και τρεις ακόμη προέδρους για χαλάρωση του πλαισίου των αδειών, όσον αφορά την κατάθεση των δικογράφων και καταγράφηκε στα πρακτικά ως απόφαση της Ολομέλειας.
Είναι καιρός συνάδελφοι και συναδέλφισσες να πάρουμε τον αγώνα για τις διεκδικήσεις μας στα χέρια μας. Οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες έχουν αποκλίνει στην πράξη από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των δικηγορικών συλλόγων σε όλη την χώρα. Αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο. Το προεδροκεντρικό σύστημα έχει ξεφτιλιστεί και οι δικηγόροι μένουμε για μία ακόμη φορά ανυπεράσπιστοι και προδομένοι. Ήδη έχουμε αρχίσει να οργανωνόμαστε δικηγόροι από όλη την Ελλάδα. Έχει αρχίσει η επικοινωνία μεταξύ μας και έχει ληφθεί η απόφαση για συνέχιση του αγώνα μας χωρίς ή με τη συνδικαλιστική μας ηγεσία. Αν περάσει το σ/ν θα το ανατρέψουμε, όπως θα ανατρέψουμε και όλες τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, που επιδιώκουν την εξόντωσή μας στο παρόν και στο μέλλον. Η αρχή πρέπει να γίνει με πραγματικές καταλήψεις σε όλα τα δικαστήρια της χώρας την Τετάρτη 16.02.2011 από τις 8 πμ μέχρι τις 10 πμ. Δεν θ’ αφήσουμε τη συνδικαλιστική ηγεσία να κλείσει τους αγώνες. Επικοινωνήστε με το email της επιτροπής αγώνα : ep.ag.di@gmail.com από όποιον σύλλογο κι αν είστε και θα σας φέρουμε σε επαφή με συναδέλφους από το δικηγορικό σύλλογο όπου ανήκετε και οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα δικηγόρων, ώστε να οργανωθεί η επιτροπή αγώνα στο σύλλογο σας και σύντομα να συγκαλέσουμε μία πανελλαδική συνέλευση δικηγόρων για τον συντονισμό της δράσης μας. Μπορείτε να ενημερώνεστε από το www.enallaktiki.wordpress.com και από το www.skouzekaifilonos.gr
ΟΛΟΙ / ΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 16.02.2011 8πμ-10πμ.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

enallaktiki.wordpress.com

1 σχόλιο:

  1. Συγκροτούνται επιτροπές αγώνα δικηγόρων σε όλη την Ελλάδα! Επικοινωνήστε στο: enallaktiki@hotmail.com
    ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΟΥΜΕ!
    ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή