ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ

Ακολουθεί εξαιρετικά σημαντικό σημείωμα συναδέλφου Αθήνας για την άσκηση της δικηγορίας από νέους συναδέλφους. Τα όσα αναφέρει ενδιαφέρουν όλους τους δικηγόρους και όχι μόνο τους νέους στο επάγγελμα. Ενημερώσεις αυτού του είδους θα έπρεπε να γίνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης ή από τους Δικηγορικούς Συλλόγους κατά την ορκομωσία κάθε δικηγόρου.
Έχει γραφτεί από Σοφία Σταυρούλα Σταυροπούλου
Σάββατο, 05 Ιούνιος 2010
Αγαπητέ/ή συνάδελφε,
Συμπληρώνοντας φέτος 7 χρόνια της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τη δικηγορία (2 χρόνια άσκησης και 5 χρόνια μάχιμης δικηγορίας), έχω πλέον μία σαφή εικόνα αφενός για τα προβλήματα και τις δυσκολίες του επαγγέλματός μας, αφετέρου δε για τις ομορφιές και τη γοητεία της επιστήμης μας. Ξεκίνησα δύσκολα, συνεργάστηκα με πολλούς συναδέλφους, γνώρισα ποικίλες πρακτικές, άκουσα και έζησα πολλές απόψεις και από όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΔΙΔΑΞΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΙΔΑΣΚΕΙ.
Επιθυμώντας να μεταδώσω τη λιγοστή μου πείρα στους ακόμα πιο νέους (από εμένα) συναδέλφους, που κάνουν τα πρώτα τους μόλις βήματα στη μάχιμη δικηγορία, σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο βοήθημα γιʼ αυτούς, ορισμένες συμβουλές τις οποίες και εγώ διδάχτηκα από παλαιότερους συναδέλφους ή μου δίδαξαν οι αποτυχίες μου, οι επιτυχίες μου και η καθημερινή πρακτική της δικηγορίας. Επίσης σκέφτηκα ότι η καταγραφή τους με θέμα μία λέξη κλειδί κατά αλφαβητική σειρά, ενδεχομένως θα είναι βοηθητικό στοιχείο στην απομνημόνευσή τους.
Ταυτόχρονα διατηρώ την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι την παρούσα προσπάθειά μου, θα μιμηθούν και άλλοι συνάδελφοί μου με τεράστια εμπειρία, από τους οποίους θα συνεχίζω να διδάσκομαι και στο μέλλον και τους οποίους ευχαριστώ.
Με εκτίμηση
προς τους νέους συναδέλφους μου

Σοφία Σταυρούλα Θ. Σταυροπούλου
Δικηγόρος Παρ. Εφέταις


1. ΑΝΑΒΟΛΗ: Όταν μία υπόθεσή σου αναβάλλεται ΣΗΜΕΙΩΝΕΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που κάποιος άλλος συνάδελφος ή συνεργάτης σου σε εξυπηρετήσει και παρασταθεί εκείνος για την αναβολή. Αμέσως μόλις σε ενημερώσει, σημειώνεις την ημερομηνία στο ημερολόγιο. Σε αντίθετη περίπτωση, διατρέχεις τον κίνδυνο να ξεχάσεις να το σημειώσεις αργότερα ή να μην θυμάσαι τη σωστή ημερομηνία που προφορικά είπε ο δικαστής.

2. ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ: Όλες οι απαντήσεις σε οποιοδήποτε ζήτημα τύχει να εμφανιστεί και οποιαδήποτε υπόθεση αφορά, υπάρχουν στα νομικά βιβλία. Η βιβλιογραφία της επιστήμης μας (της νομικής) είναι πολύ πλούσια και συνεχώς εμπλουτίζεται από την επιτυχημένη προσπάθεια πολλών συναδέλφων που είτε με την έρευνα και την ερμηνεία των νόμων, βοηθούν στην κατανόηση και επίλυση πολλών νομικών ζητημάτων, είτε με την οργάνωση και την ταξινόμηση της πρόσφατης νομολογίας όλων των δικαστηρίων της χώρας, προσφέρουν τη δυνατότητα σε όλους τους δικηγόρους να εξεύρουν τεκμηριωμένα και εμπεριστατωμένα νομική βοήθεια σε κάθε υπόθεση.

3. ΓΡΑΜΜΑΤΙΟ ΠΡΟΕΙΣΠΡΑΞΗΣ: Σε κάθε δικαστική υπόθεση που συζητείται, κόβουμε το εκ του νόμου προβλεπόμενο γραμμάτιο προείσπραξης και το προσκομίζουμε στο φάκελο δικογραφίας του δικαστηρίου. Είναι χρήσιμο και ασφαλές, προς αποφυγή τυχόν περίπτωσης απώλειας του γραμματίου προείσπραξης κατά την μεταφορά του φακέλου, είτε από τον γραμματέα, είτε από το δικαστή εκ παραδρομής, να γίνεται ρητή σημείωση στις προτάσεις μας (συνήθως στο τελευταίο «Επειδή»..) του αριθμού και της ημερομηνίας του γραμματίου προείσπραξης.

4. ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ: Εκτός από όλες τις άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ορίζεται ρητά στον ΚΠολΔ η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής, η ίδια δυνατότητα υπάρχει και στην περίπτωση που έχεις στα χέρια σου μία δικαστική απόφαση η οποία ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την υποχρέωση του αντιδίκου να καταβάλλει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στον πελάτη σου. Στην περίπτωση αυτή είναι περισσότερο χρονοβόρο (αν και έχεις πάντοτε τη δικονομική δυνατότητα) να προβείς σε νέα ίδια αγωγή με καταψηφιστικό αίτημα υποχρέωσης καταβολής των χρημάτων αυτή τη φορά. Στην περίπτωση αυτή, μπορείς να κάνεις χρήση της αναγνωριστικής δικαστικής απόφασης και να εκδώσεις διαταγή πληρωμής για την καταβολή τελικά των χρημάτων, σύντομα και άμεσα.

5. ΕΓΓΡΑΦΗ ΠΙΝΑΚΙΟ: Όταν μία αγωγή σου (αστικής φύσεως στα πολιτικά δικαστήρια) αναβάλλεται, σημειώνεις στο ημερολόγιο την ημερομηνία αναβολής και ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙΣ 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΑΣΗ, ΤΗΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΠΙΝΑΚΙΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδεχομένως ο φόρτος εργασίας σου τις τελευταίες ημέρες πριν το δικαστήριο αυτό, να μην σου επιτρέψει να το θυμηθείς ή να μην προλάβεις να προβείς στην εγγραφή (στο πινάκιο), με άμεση συνέπεια να μην εκφωνηθεί η αγωγή σου καθόλου, σαν να μην είχε ασκηθεί.

6. ΖΗΤΑ: Η δικηγορία είναι ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό επάγγελμα από τη φύση του. Η πληθώρα των συναδέλφων ιδιαίτερα στην Αθήνα το έχει μετατρέψει σε ακόμα πιο ανταγωνιστικό. Είτε εργάζεσαι ως συνεργάτης σε ένα γραφείο ή σε μία εταιρεία, είτε ασκείς το επάγγελμα μόνος σου, στην αρχή θα υπάρξουν δυσκολίες. Αν είσαι όμως καλός/καλή στη δουλειά σου και ανταποκρίνεσαι με ευσυνειδησία στα καθήκοντα που σου ανατίθενται ή στις υποθέσεις που αναλαμβάνεις δεν θα πρέπει το νεαρό της ηλικίας σου ή η μικρή σου εμπειρία να σε σταματάνε από τη διεκδίκηση μίας καλής αμοιβής. Η σωστή εργασία πάντοτε πρέπει να αμείβεται καλά και γι' αυτό μάθε να ζητάς από τον πελάτη τα χρήματα που θεωρείς ότι αντιστοιχούν στην εργασία που έκανες (σύμφωνα και με τα ισχύοντα στις συναλλαγές). Όσο για την περίπτωση που αμείβεσαι από κάποιον εργοδότη, η αμοιβή πάντοτε θα πρέπει να αναλογεί στις ώρες εργασίας σου, στην απόδοση της δουλειάς σου και στην ειλικρινή προσπάθεια για βελτίωση, δηλαδή στα προσόντα σου. Και το μεγαλύτερο προσόν ενός δικηγόρου είναι η σκληρή δουλειά. Γι' αυτό δούλεψε σκληρά και ζήτα να αμείβεσαι ανάλογα.

7. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ: Το σημαντικότερο εργαλείο και η πιο αποτελεσματική βοήθεια στη δουλειά του μαχόμενου δικηγόρου είναι το ημερολόγιό του. Σε αυτό οφείλει να σημειώνει καταρχήν και πάνω απʼ όλα τις ημερομηνίες των δικαστηρίων, τις αναβολές και τις προθεσμίες που αφορούν τα δικαστήρια. Όμως η αξία του ημερολογίου είναι ακόμα μεγαλύτερη για τον δικηγόρο που το χρησιμοποιεί για την καταγραφή όλων των εργασιών και ενεργειών στις οποίες προβαίνει και σε αυτές που πρέπει να κάνει (ραντεβού, τηλεφωνήματα κλπ.). Πολύ συχνά θα σκέφτεσαι μετά από ένα ραντεβού ή μετά από ένα δικαστήριο ότι «…να θυμηθώ να κάνω αυτό ή να θυμηθώ να κάνω εκείνο…». Την ίδια στιγμή που το σκέφτηκες (ή πάντως λίγη μόνο ώρα μετά), σημείωσε στο ημερολόγιό σου αυτό που πρέπει να κάνεις, την ημερομηνία στην οποία αντιστοιχεί και την ώρα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να το ξεχάσεις και να υποστείς μεγάλη ζημιά στην υπόθεση που αφορά. Αυτό οφείλεται συνήθως στο φόρτο της εργασίας και τις διαφορετικές απαιτήσεις της κάθε υπόθεσης η οποία ενδεχομένως να έχει ποικίλη εξέλιξη. Τηλέφωνα, συνεννοήσεις, φάξ και e-mail, αποτελούν υποχρεώσεις που εάν θες να κάνεις, πρέπει να το γράψεις, γιατί αλλιώς πολύ πιθανό να το ξεχάσεις. Εξάλλου, η αξία του ημερολογίου αποδεικνύεται ακόμα μεγαλύτερη όταν, μετά την κάθε ενέργεια, σημειώσεις παραπλεύρως π.χ. «ok» σε περίπτωση που αυτό ολοκληρώθηκε ή σημειώσεις π.χ. «όχι» σε περίπτωση που δεν πρόλαβες να το κάνεις ή πάντως κρατήσεις μία σημείωση για το τι έγινε ακριβώς. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζεις πάντοτε εάν έχεις ακόμα κάποια εκκρεμότητα την οποία δεν έχεις ολοκληρώσει και γνωρίζεις πάντοτε τί και πότε έκανες για την κάθε υπόθεσή σου.

8. ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ: Κατά τη συζήτηση στο ακροατήριο όλοι οι παράγοντες της δίκης έχουν συγκεκριμένη θέση. Ο δικηγόρος που παρίσταται σε πολιτική δίκη και εκπροσωπεί τον ενάγοντα, πρέπει να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές) και ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον εναγόμενο να βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές). Αντίστοιχα και στην ποινική δίκη, ο πολιτικώς ενάγων ή ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί, στέκεται στην αριστερή πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές) και ο δικηγόρος του κατηγορουμένου πρέπει να στέκεται στην αριστερή πλευρά της έδρας (όπως αντικρίζει τους δικαστές).

9. ΙΣΧΥΣ ΔΙΑΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ: Οι διαπλαστικές αποφάσεις δεν μπορούν να κηρυχθούν προσωρινά εκτελεστές, καθώς δεν περιέχουν καταψηφιστική διάταξη, αλλά διαπλάθουν, μεταβάλλουν μία κατάσταση. Η ισχύς των διαπλαστικών αποφάσεων και η εκτέλεσή τους δεν ξεκινά προτού η εν λόγω απόφαση καταστεί τελεσίδικη. Συνεπώς σε περίπτωση π.χ. απόφασης που ρυθμίζει την επικοινωνία τέκνου με το γονέα του, αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει να ισχύει και να εκτελείται, προτού η απόφαση αυτή καταστεί με οιοδήποτε τρόπο τελεσίδικη (είτε με άσκηση έφεσης και έκδοση απόφαση είτε με παρέλευση προθεσμίας του νόμου)(βλ. ενδ. ΜπρΑθ 206/1997, ad hoc)

10. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΩΓΗΣ: Όταν καταθέτεις μία αγωγή σε ένα δικαστήριο, η αμέσως επόμενη κίνηση, χωρίς καμία καθυστέρηση (εκτός τυχόν ειδικού λόγου κάποιας τακτικής), είναι η ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΜΕΣΑ και η λήψη από τον δικαστικό επιμελητή της έκθεσης επίδοσης. Σε αντίθετη περίπτωση, εγκυμονεί ο κίνδυνος να ξεχαστεί το δικόγραφο στο φάκελο, ή στο συρτάρι ή στην ντάνα των εγγράφων του γραφείου σου και να μην κοινοποιηθεί ποτέ. Η στιγμή που θα ελέγξεις αν έχει γίνει η κοινοποίηση της αγωγής σου συνήθως είναι λίγες ημέρες ή εβδομάδες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης, αλλά τότε η κοινοποίηση της αγωγής θα είναι αδύνατη, καθώς θα έχει παρέλθει η προβλεπόμενη από το νόμο (κάθε φορά) προθεσμία. Επίσης, η άμεση κοινοποίηση της αγωγής στον αντίδικο, του δίνει το χρονικό περιθώριο να σκεφτεί αν θα αντιδικήσει ή όχι και εσένα αυτό, σου δίνει τη πιθανή δυνατότητα να διαπραγματευτείς μαζί του την μεταξύ σας διαφορά, χωρίς να φτάσεις στη δικαστική αίθουσα, επιλύνοντας έτσι την υπόθεση γρήγορα και ανέξοδα (πολύ σημαντικό στα μάτια του πελάτη).

11. ΛΥΣΗ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ: Πολλές φορές αναλαμβάνουμε ένα πελάτη και τον οδηγούμε στην αίθουσα των δικαστηρίων προκειμένου να βρει το δίκιο του. Δυστυχώς όμως έχουν παρατηρηθεί συχνά και οι περιπτώσεις στις οποίες αν και είχε δίκιο ο πελάτης, τελικά δεν το βρήκε στο δικαστήριο και έχασε τη δίκη. Είναι οι λεγόμενες άδικες αποφάσεις. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση που εκπροσωπούμε κάποιον που έχει δίκιο, είναι συνετό και σοφό να προσπαθούμε καταρχήν να εξεύρουμε μία εξωδικαστική λύση και να κλείσουμε την υπόθεση προτού φτάσει στο ακροατήριο. Έτσι αποφεύγουμε τον κίνδυνο να χάσουμε μία υπόθεση από λόγους που δεν ανάγονται στην δική μας εργασία, εμπειρία ή μελέτη της υπόθεσης και εξασφαλίζουμε την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη του πελάτη μας. Φυσικά σε περίπτωση που ο πελάτης μας δεν έχει δίκιο, το δικαστήριο είναι προφανώς μονόδρομος, γιατί τελικά «τι είχε, τι έχασε».

12. ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΑΓΩΓΗΣ: Όταν έχεις συμφωνήσει εξωδικαστικά να ματαιωθεί η εκδίκαση μίας υπόθεσης για οποιοδήποτε λόγο, συνιστάται να παραβρεθείς στη συζήτηση της υπόθεσης, χωρίς φυσικά να παρασταθείς, προκειμένου να ελέγξεις ότι πράγματι ο αντίδικος δεν θα δηλώσει παράσταση. Είναι πράγματι σπάνιο το φαινόμενο μεταξύ συναδέλφων να μην εκτελούν τις προφορικές συμφωνίες συμβιβασμού ή παραίτησης που λαμβάνουν χώρα πριν την εκδίκαση μίας υπόθεσης και που έχουν ως σκοπό την ματαίωση ή όπως λέγεται «το κλείσιμο της υπόθεσης». Ωστόσο, είτε οι σπάνιες αντιδεοντολογικές εξαιρέσεις συναδέλφων, είτε η αδικαιολόγητη τυχόν πίεση του πελάτη προς τον δικηγόρο να αλλάξει την ήδη συναφθείσα προφορική συμφωνία ματαίωσης υπόθεσης, οδηγούν στην ανάγκη ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗΡΗ (ΧΩΡΙΣ ΔΗΛΩΣΗ) ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.

13. ΝΟΜΟΙ: Η ελληνική νομοθεσία βρίσκεται μονίμως εν κινήσει. Οι διατάξεις των νόμων αλλάζουν, τροποποιούνται, καταργούνται, αντικαθίστανται κλπ. Για το λόγο αυτό σκόπιμο είναι για το δικηγόρο, πριν από οποιαδήποτε επίκληση διάταξης νόμου είτε στα πλαίσια δικαστηρίου, είτε στα πλαίσια εξωδικαστικής νομικής διευθέτησης μίας διαφοράς (π.χ. ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης κλπ.), να μελετάμε εάν υπήρξε κάποια μεταβολή της επικαλούμενης διάταξης νόμου και σε καταφατική περίπτωση να δούμε την έναρξη ισχύος του νόμου και αν η προκείμενη περίπτωση καλύπτεται από τον παλαιό ή τον νεώτερο νόμο, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πελατών μας και να μην βρεθούμε ανακόλουθοι στις νομικές μας συμβουλές.

14. ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΓΩΓΗ: Σε μία υπόθεση με 2 συζύγους σε διάσταση, όπου ο ένας ζητά αρχικά με ασφαλιστικά μέτρα από τον άλλο διατροφή και εν συνεχεία με τακτική αγωγή και εκδίδεται οριστική απόφαση διατροφής που επιδικάζει μικρότερο ποσό (από την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων), ο σύζυγος-υπόχρεος διατροφής που έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό διατροφής (λόγω της πρώτης απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων), μπορεί μόνο με ξεχωριστή αγωγή να ζητήσει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει επιπλέον και η εν λόγω αγωγή θα στηρίζεται στις διατάξεις του αδικαιολόγητου πλουτισμού.

15. ΟΜΟΛΟΓΙΑ: Μέγιστος κίνδυνος για τον νέο δικηγόρο που ξεκινά να συντάσσει δικόγραφα αποτελεί η περίπτωση να ομολογήσει με την αγωγή που ασκεί ή με τη μήνυση που υποβάλλει, γεγονότα ή περιστατικά ή κρίσεις που δεν είναι προς το συμφέρον του ή οτιδήποτε που είναι αντίθετο με τους αιτούμενους ισχυρισμούς του και τα οποία μπορεί να επιφέρουν την ήττα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη περιγραφή του ιστορικού της υπόθεσης, γιατί είναι πολύ πιθανό κάτι από αυτά που θα γράψουμε, να αποβεί με κατάλληλους χειρισμούς από τον αντίδικο, σε βάρος μας και να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

16. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΟΥ: Σε αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια, όταν περιορίζεις προφορικά ενώπιον του ακροατηρίου το καταψηφιστικό σου αίτημα και μετατρέπεις σε αναγνωριστικό το υπόλοιπο, πρέπει ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ, δηλώνοντας αυτό προφορικά στο ακροατήριο ΚΑΙ (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΑ ΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ) ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙΣ ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο περιορισμός σου διατρέχει τον κίνδυνο της αοριστίας και συνακόλουθα της απόρριψης για τον λόγο αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι το δικαστήριο δεν θα εξετάσει καθόλου το εν λόγω αίτημά σου ως προς την ουσιαστική του βασιμότητα, ακόμα και αν αυτό είναι αληθές, προφανές και ακόμα και αν αποδεικνύεται εγγράφως ή με μάρτυρες.

17. ΡΩΤΑ: Κανείς δεν γεννήθηκε να γνωρίζει τα πάντα. Μάθε να ρωτάς και να αναζητάς συνεχώς την εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων. Μάθε να απορροφάς την γνώση τους και τον τρόπο τους, προσαρμόζοντάς τον στα δικά σου δεδομένα. Ενδεχομένως κάποιοι συνάδελφοι να το θεωρήσουν ντροπή ή σημάδι αδυναμίας το να δείχνουν ή να παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν κάτι. Εντούτοις, είναι διασταυρωμένο και επαληθευμένο ότι η δικηγορία μαθαίνεται στην πράξη και ο καλύτερος δάσκαλος αυτής είναι, είτε τα σφάλματα, είτε τα περιστατικά, είτε τα μυστικά των συναδέλφων που μετρούν πολύ περισσότερα χρόνια από εσένα στη μαχόμενη δικηγορία.

18. ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ: Σε περίπτωση συναινετικού διαζυγίου όταν η διατροφή έχει ρυθμιστεί με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο όμως δεν εκτελείται από την πλευρά του υπόχρεου διατροφής, ο δικαιούχος έχει δικαίωμα δυνάμει του ιδιωτικού αυτού συμφωνητικού να εκδώσει διαταγή πληρωμής.

19. ΤΙΤΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ: Ο έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας ενδεχομένως να φαντάζει αρχικά εύκολος. Πράγματι, η αντιγραφή σε ένα απλό χαρτί όσων γράφουν τα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου δεν φαίνεται και πολύ σπουδαία δουλειά. Εντούτοις, έχουν παρατηρηθεί στην πράξη πληθώρα λαθών σε αριθμούς πράξεων, ημερομηνίες, ονόματα συμβολαιογράφων, πωλητών, αγοραστών κλπ. Αυτό συμβαίνει γιατί απλούστατα ο δικηγόρος που κάνει έναν έλεγχο τίτλων τυχαίνει να μην είναι πάντοτε συγκεντρωμένος σε αυτό, αλλά ίσως ταυτόχρονα σκέφτεται άλλες υποθέσεις ή το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας του. Για το λόγο αυτό όταν ελέγχουμε στο Υποθηκοφυλακείο τους τίτλους ιδιοκτησίας, πρέπει να αδειάζουμε το κεφάλι μας από οποιαδήποτε άλλη σκέψη και να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι στον έλεγχο αυτό, μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουμε τα βιβλία και θα φύγουμε. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα σοβαρό λάθος ή μία παράλειψη κατά τον έλεγχο τίτλων, μπορεί να μας επιφέρει αργότερα αστικές ή ποινικές ευθύνες.

20. ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ: Σε περίπτωση που έχουμε μία διεκδικητική αγωγή την οποία θέλουμε να εγγράψουμε στο υποθηκοφυλακείο, το επικυρωμένο αντίγραφο της αγωγής που καταθέτουμε (μαζί με την περίληψή της) στο υποθηκοφυλακείο, πρέπει απαραιτήτως να είναι μεν επικυρωμένο από το δικαστήριο, αλλά το αντίγραφο αυτό να έχει εκτυπωθεί από τον Η/Υ και να μην είναι μία απλή φωτοτυπία, γιατί αλλιώς δεν γίνεται δεκτό από το υποθηκοφυλακείο. (δεν ισχύει στο Υποθηκοφυλακείο Δράμας, ισχύει όμως σε γειτονικά Υποθηκοφυλακεία, Σημ. Α.Π.)

21. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Μετά την απόκτηση της δικηγορικής σου ιδιότητας και την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, κάνε αμέσως έναρξη στην εφορία, αγόρασε και θεώρησε το μπλοκ αποδείξεων και ενημέρωνε πάντοτε το βιβλίο εσόδων – εξόδων σου. Από το πρώτο κιόλας δικαστήριο στο οποίο θα παρασταθείς και θα κόψεις γραμμάτιο προείσπραξης στο όνομά σου και σε όλη τη διάρκεια της δικηγορικής σου καριέρας, φρόντισε να είσαι επιμελής με τις φορολογικές σου υποθέσεις. Μετά από κάθε δίκη, να γράφεις την αντίστοιχη απόδειξη στο μπλοκ είτε αυτήν στη ζητήσει ο πελάτης είτε όχι. Με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρος/η ότι όποια στιγμή γίνει έλεγχος, είτε από την αρμόδια υπηρεσία, είτε ακόμα και από σένα τον ίδιο/α (όταν θα συγκεντρώνεις όλα τα δικαιολογητικά σου για να υποβάλλεις την φορολογική σου δήλωση), όλα τα δικαστήρια και οι αποδείξεις θα είναι σωστά καταγραμμένα όπως σου επιβάλλεται. Συγχρόνως, να μην ξεχνάς ποτέ να συνυπολογίζεις στην αμοιβή σου τον παρακρατούμενο φόρο που θα πρέπει εκ των υστέρων να πληρώσεις.

22. ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ: Σε περίπτωση που ασκούμε μία αναγνωριστική αγωγή ή σε κάθε περίπτωση που έχουμε μία αγωγή στην οποία θέλουμε να αποδείξουμε την κτήση της κυριότητάς μας επί ενός ακινήτου, είναι ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΚΤΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΤΥΧΟΝ ΕΧΟΥΜΕ, επικουρικά και επιπλέον, ότι σε κάθε περίπτωση κατέχουμε το εν λόγω ακίνητο εξαιτίας χρησικτησίας (της οποίας βέβαια τις πράξεις νομής πρέπει να περιγράψουμε αναλυτικά στο δικόγραφο).

23. ΨΑΞΕ: Σε περίπτωση που έχεις αναλάβει από κάποιον πελάτη να διεκπεραιώσεις την αγορά κάποιου ακινήτου χωρίς να έχει υπάρξει κάποια προηγούμενη μεταβίβαση, το συμβόλαιο θα γίνει μεταξύ του πελάτη σου και του οικοπεδούχου. Ο έλεγχος στο υποθηκοφυλακείο θα γίνει στη μερίδα του οικοπεδούχου και πώς αυτός απέκτησε. Ψάξε να βρεις την άδεια κατασκευής της πολυκατοικίας ή του κτιρίου. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο οικοπεδούχος απέκτησε μέσω κληρονομιάς, ψάξε να βρεις τα νομιμοποιητικά έγγραφα που δικαιολογούν την κτήση του (Πιστ/κο περί μη δημοσίευσης διαθήκης ή διαθήκη δημοσιευμένη, ληξιαρχική πράξη θανάτου και πιστ/κό εγγυτέρων συγγενών).

24. ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: Πολλοί δικηγόροι συνηθίζουν να μην αντιμετωπίζουν τους πελάτες στα πλαίσια της πραγματικής εκδοχής των γεγονότων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συνάδελφοι στην προσπάθειά τους να φανούν αρεστοί και ευχάριστοι στον εκάστοτε πελάτη (που είτε έχει δίκιο είτε όχι), πολύ συχνά επιλέγουν να ωραιοποιούν την υπόθεση, προκαταβάλλοντας ότι όλα θα πάνε καλά, ότι η υπόθεση σίγουρα θα έχει αίσια έκβαση, ότι ο πελάτης θα πάρει σίγουρα τα χρήματά του, ή ότι θα βγει σίγουρα αθώος κλπ. Η τακτική αυτή είναι πολύ επικίνδυνη για τον δικηγόρο που επιθυμεί να ασκεί λειτούργημα, καθώς μία τέτοιου είδους νοοτροπία επιφέρει σίγουρα την αρχική ευχαρίστηση και ικανοποίηση του πελάτη, εν συνεχεία όμως σε περίπτωση τυχόν έκδοσης μιας μη θετικής ή μιας άδικης απόφασης ή σε περίπτωση αποτυχίας εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς και των διαπραγματεύσεων, ο δικηγόρος αποτελεί συνήθως για τον πελάτη τον αποκλειστικό φταίχτη και την μοναδική αιτία για την μη επιθυμητή έκβαση της υπόθεσης. Οι πελάτες πρέπει να γνωρίζουν όλα τα ενδεχόμενα και θα εκτιμήσουν περισσότερο την δικηγορική εργασία όταν ξέρουν από πριν, όλα τα πιθανά αποτελέσματα και από τι εξαρτώνται αυτά, καθώς έτσι θα έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Και η εμπιστοσύνη του πελάτη είναι το κλειδί που θα σου ανοίγει όλες τις πόρτες των υποθέσεων.
www.lawyersvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου