ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΦΠΑ

Ακίνητα: ΦΠΑ στις Αγοραπωλησίες - 1.7.2010

Νέα βάρη... ΦΠΑ στην αγορά ακινήτων...

Η επιβολή του ΦΠΑ 23% για πρώτη φορά στις αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων και άμισθων υποθηκοφυλάκων ανεβάζει κατά 20% τα πρόσθετα έξοδα στις μεταβιβάσεις ακινήτων



Νέα βάρη στη... μουδιασμένη ελέω κρίσης αγορά ακινήτων έρχονται από την Πέμπτη 1η Ιουλίου. Η επιβολή ΦΠΑ 23% για πρώτη φορά στις αμοιβές των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων και των άμισθων υποθηκοφυλάκων, που προβλέπεται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, ανεβάζει κατά 20% τα πρόσθετα έξοδα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η διαφορά μεταξύ του ποσοστού του ΦΠΑ 23% και της τελικής αύξησης 20% προκύπτει καθώς ορισμένα έξοδα που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις παραμένουν σταθερά.

Παράλληλα, η αύξηση του ΦΠΑ από 21% σε 23% επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την αγορά δευτερεύουσας ή εξοχικής νεόδμητης κατοικίας. Ετσι, οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποκτήσουν κατοικία θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού ακόμη και αν απαλλαγούν από τον φόρο μεταβίβασης στην περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας, θα έχουν αυξημένα έξοδα κατά τη σύνταξη και υπογραφή του συμβολαίου και τη μεταγραφή του ακινήτου τους στο υποθηκοφυλακείο.

Με το νέο φορολογικό πλαίσιο που τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη 1η Ιουλίου τα έξοδα αγοράς ακινήτων γίνονται πιο «τσουχτερά», αφού:

• Η αμοιβή του δικηγόρου, η οποία κυμαίνεται από 0,5% έως 1% επί της αξίας του ακινήτου, θα επιβαρύνεται πλέον με ΦΠΑ 23%. Στον φόρο υπάγεται το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ως προείσπραξη στους δικηγορικούς συλλόγους σε όσες περιπτώσεις αυτό προβλέπεται, όπως επίσης και κάθε άλλο ποσό που προεισπράττεται συμπληρωματικά ή ανεξάρτητα και αυτοτελώς από αυτό ως αμοιβή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, η αμοιβή του δικηγόρου για την αγορά μιας κατοικίας αξίας 120.000 ευρώ ανέρχεται σήμερα σε 600 ευρώ. Από την 1η Ιουλίου με την επιβολή ΦΠΑ 23% ανεβαίνει στα 738 ευρώ.

• ΦΠΑ 23% επιβάλλεται για πρώτη φορά στην αμοιβή του συμβολαιογράφου, η οποία έχει προσδιοριστεί στο 1% επί της αξίας του ακινήτου. Συνήθως η αμοιβή είναι μεγαλύτερη, καθώς μεταβάλλεται ακόμη και ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων που θα έχει το συμβόλαιο.
• Η αμοιβή του συμβολαιογράφου για τη σύνταξη ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 150.000 ευρώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ, ενώ με την επιβολή ΦΠΑ εκτοξεύεται στα 1.845 ευρώ. Στα έξοδα αγοράς ακινήτου συμπεριλαμβάνονται ακόμη:

• Τα μεσιτικά, τα οποία μπορεί να φτάσουν στο 2% επί της (πραγματικής) αξίας του ακινήτου. Κι αυτά θα είναι αυξημένα, καθώς επιβαρύνονται με ΦΠΑ, ο οποίος αυξάνεται από 21% σε 23%.

• Διάφορα έξοδα, όπως τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου ή του κτηματολογίου (τουλάχιστον 0,475% επί της αξίας του ακινήτου), αλλά και το τέλος μεταγραφής στο Ταμείο Νομικών, το οποίο επίσης αντιστοιχεί στο 0,125% επί της αξίας του ακινήτου.

• Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τα έξοδα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μεταγραφής του ακινήτου.

www.megaline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου