ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ Δ.Σ. ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ" (τ. 105)
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που οι εντολοδόχοι της τρόϊκας - κατά την επιεικέστερη εκδοχή - θέλουν να ψηφίσουν ως νόμο του κράτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου κατεδαφίζεται ολοκληρωτικά ο κοινωνικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης αφού το κράτος αποσύρεται όχι μόνο με την έννοια της συμμετοχής του στις δαπάνες συνταξιοδότησης αλλά και από την υποχρέωση να εγγυάται την καταβολή των συντάξεων. Η διαπίστωση αυτή, όσο και αν ενοχλεί αυτούς που προσπαθούν να επιβάλλουν τη σιωπή των αμνών για να περάσει στη κοινωνία η κυβερνητική πολιτική, προκύπτει αβίαστα από τις ακόλουθες «ρυθμίσεις» που προωθούνται, και αφορούν βεβαίως και τους δικηγόρους :

1.- Κατάργηση Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας σε όλους τους συνταξιούχους που..........

δεν έχουν υπερβεί το 60ο έτος. Επανακαθορισμός , δηλαδή στην ουσία καρατόμηση, των Δ. Χ., Δ.Π. και ΕΑ στα ποσά των 400, 200 και 200 ευρώ αντίστοιχα στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος. Ο διπλοσυνταξιούχος δικαιούται τα παραπάνω ποσά μόνο από ένα ταμείο,αυτό που του χορηγεί την μεγαλύτερη σύνταξη, αρκεί να έχει συμπληρώσει το 60ο έτος

2.- Πάγωμα για 3 χρόνια όλων των συντάξεων (εκτός αν κατ’ εντολή ή επίκληση εντολής της τρόϊκα παραταθεί και πέραν της τριετίας).

3.- Κατάργηση των κατωτέρων συντάξεων καθώς και του ΕΚΑΣ

4.- Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 65 χρόνια (γυναίκες και άνδρες) μέχρι την 31.12.2015, εκτός αν η διάταξη τροποποιηθεί προς το χειρότερο.

5.- Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας για μειωμένη σύνταξη στα 60 χρόνια (γυναίκες και άνδρες) μέχρι την 31.12.2015, εκτός αν και αυτή η διάταξη τροποποιηθεί προς το χειρότερο.

6.- Πρόβλεψη για παραπέρα αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας ανά δεκαετία , ανάλογα με το “προσδόκιμο όριο ζωής”

7.- Αύξηση στα 40 χρόνια του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για πλήρη σύνταξη «όπως αυτή θα διαμορφωθεί με τις νέες ρυθμίσεις»

8.- Δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων σε επίπεδα κάτω του 50% από 1.1.2018 (βάσιμα υποστηρίζεται ότι η μεταβολή θα ισχύσει από 1.1. 2015. Αυτό θα συμβεί με την καθιέρωση της βασικής και αναλογικής - δήθεν ανταποδοτικής - σύνταξης.Από αυτές η πρώτη (βασική), που δεν είναι άλλη από την περίφημη «εθνική σύνταξη» του Γ.Α.Παπανδρέου , αντιστοιχεί σε 360,00 ευρώ (το σημερινό δηλαδή ΕΚΑΣ συν κάτι ψιλά) και θα δίδεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους , η δε δεύτερη (αναλογική) που θα υπολογίζεται με μειωμένους κατά τα 2/3 συντελεστές σε σχέση με τους σημερινούς , θα αποτελεί τη «σύνταξη» όσων θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αυτή η ρύθμιση θα έχει σαν αποτέλεσμα δικηγόρος 65 ετών με 30 χρόνια ασφάλισης να λάβει σύνταξη 551,65 ευρω (360,00 + 191,65 ) και με 40 χρόνια ασφάλισης 811,00 ευρω (360,00 + 451,00 )

9.- Δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης (60ου ετος) αφού εκτός από το πέναλτυ (μείωση 30%) δεν δίδεται η βασική σύνταξη μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Στη περίπτωση αυτή ο δικηγόρος του παραπάνω παραδείγματος (60 ετών με 30 χρόνια ασφάλισης) θα λάβει το 70% της αναλογικής σύνταξης δηλαδή το φοβερό ποσό των 134,15 ευρώ (191,65 Χ 70%) το οποίο θα «αναπροσαρμοσθεί» στα επίπεδα των 494,15 ευρώ πέντε χρόνια αργότερα

10.- Καθιέρωση γενικού ορίου κατώτερης σύνταξης για όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους στα επίπεδα των 450 ευρώ εφ’ όσον θα αντιστοιχεί στο «80% του 18πλασιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη». Επισημαίνεται εδώ ότι το σημερινό κατώτερο όριο συντάξεων στο ΙΚΑ ανέρχεται σε 489,00 ευρώ και με το ΕΚΑΣ υπερβαίνει τα 700 ευρώ)

11.- Κατάργηση των πλασματικών ετών ασφάλισης (χρόνος άσκησης, πενταετία, ενδεχομένως και η στρατιωτική υπηρεσία)

12.- Δραστική μείωση έως και εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων αφού το ύψος τους και η χορήγησή τους εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών βιωσιμότητας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης,τις οποίες ο κατ’ ευφημισμό Υπουργός Εργασίας πρότεινε να γίνονται από τη τρόϊκα για να είναι αξιόπιστες ( αν δεν επιλεγεί η ενσωμάτωσή τους στη κύρια σύνταξη έτσι ώστε η περίφημη «αναπλήρωση» να φθάσει στο 65% έως 80% των αποδοχών)

13.- Σάρωμα των αναπηρικών συντάξεων και μάλιστα χωρίς δυνατότητα ουσιαστικού δικαστικού ελέγχου με τη θέσπιση αμιγώς αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αναπηρίας με βάση πίνακα αναπηριών που θα ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως γνωσεων,ειδικότητας, ηλικίας,δυνατότητας επαγγελ-ματικού αναπροσανατολισμού, συνθηκών αγοράς εργασίας στο τομέα ενασχόλησής τους, δηλαδή των παραγόντων εκείνων που λαμβάνονταν μέχρι σήμερα υπ’ όψη για το προσδιορισμό της αναπηρίας (υποκειμενικό σύστημα το οποίο υπόκειτο σε δικαστικό επί της ουσίας έλεγχο)

14.- Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (3) μέχρι το 2018 από την οποία φέρεται να εξαιρείται το ΕΤΑΑ υπό την προϋπόθεση να καταβάλλει με δικούς του πόρους και τη βασική σύνταξη. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι το ΕΤΑΑ δεν θα εξαιρεθεί τελικά από το νόμο και θα ενοποιηθεί με τον ελλειμματικό ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα αποθεματικά και η περιουσία του, αφού υπάρχει ρητή δέσμευση στο Μνημόνιο για 3 ταμεία. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι από την ενοποίηση των ταμείων ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ και ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων, ο οποίος θα ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων, παρά το γεγονός ότι τα αποθεματικά του επαρκούν για να κρατήσει την αυτοτέλειά του.

15.- Υπαγωγή στο Ενιαίο Σύστημα Υγείας με αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του επιπέδου των παροχών υγείας και βεβαίως τον τεράστιο κίνδυνο από τη προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο διάταξη για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των Φ.Κ.Α.

16.- Κατάργηση της οικονομικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των φορέων υγείας

17.- Θέσπιση ειδικής εισφοράς από 7% εως 14% για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρω υπέρ του ΛΑΦΚΑ

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα νομοσχέδια που ήδη ψηφίσθηκαν και αποτελούν πλέον νόμους του κράτους (επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, ενσωματωθείσα στο Μνημόνιο οδηγία Bolkenstain) αλλά και τις «ρυθμίσεις» που θα ακολουθήσουν , μετά από «διαβούλευση» με τους «κατανοούντες την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία βρέθηκε η πατρίδα και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα των άδικων - γιατί να το κρύψομε άλλωστε - μέτρων» μας οδηγούν τελικά στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των φορέων μας, στην μετατροπή των συντάξεων μας σε επιδόματα πρόνοιας, στην εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων και νέων δικηγόρων και την πλήρη υποβάθμιση και αποδυνάμωση του κλάδου μας. Επιβάλλεται όσο ποτέ στο παρελθόν να αντιληφθούμε το μέγεθος της λαίλαπας που έφθασε και σαρώνει τα πάντα, να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις και να προχωρήσουμε σε πολύμορφες, μαζικές και αγωνιστικές δράσεις. Πρόκειται για τη δουλειά μας, τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας και την κοινωνική μας συνείδηση.

Πειραιάς 7 Ιουνίου 2010


ΖΩΗ ΚΑΡΑΝΤΖΑΛΗ – ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΙΚΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΙΑΠΑΚΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου