ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δήλωση Προέδρου ΔΣΑ – Παράσταση Δικηγόρου στη Διαμεσολάβηση για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
          Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
               Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 27 Μαΐου 2013

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ.Α., ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστή Χατζηδάκη, να συνυπογράψει την πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη, σχετικά με την παρουσία Δικηγόρου κατά τη διεξαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, στην οποία θα υπάγονται, κατόπιν σχετικής τροποποίησης του Ν. 3869/2010, οι αιτήσεις για τη  ρύθμιση των οφειλών των υποχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, η δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, όπως καταγράφεται από σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, ότι «δεν υπογράφει ένα νομοσχέδιο που θα επιβαρύνει περισσότερο τον οφειλέτη που ήδη δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και καταφεύγει στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»:
α) στην καλύτερη περίπτωση καταδεικνύει μία πρωτοφανή άγνοια του Υπουργού Ανάπτυξης για τη φύση του θεσμού της διαμεσολάβησης, η οποία είναι πρακτικά αδύνατον να οδηγήσει με επιτυχία σε συμβιβαστικό αποτέλεσμα χωρίς την εκατέρωθεν συμμετοχή Δικηγόρων· εξού και, ως γνωστόν, ήδη, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3898/2010, κατά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης εν γένει, τα μέρη παρίστανται υποχρεωτικά με πληρεξούσιο Δικηγόρο.
β) στη χειρότερη περίπτωση πρόκειται για μία δόλια αντίδραση, προερχόμενη από διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα, τα οποία επιζητούν να ακυρωθεί η νομοθετική προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στην πράξη και να αφεθούν οι πολίτες βορά στις τράπεζες. Διότι, πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την άποψη του Υπουργού Ανάπτυξης ότι θα μπορεί ο απλός πολίτης, χωρίς πληρεξούσιο Δικηγόρο, να υπερασπιστεί επιτυχώς τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του απέναντι στους νομικούς παραστάτες δύο ή τριών τραπεζών; Άραγε, «ξεχνάει» ο κύριος Υπουργός ότι η σκανδαλώδης υπερχρέωση των καταναλωτών οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα «ψιλά γράμματα» των δανειακών συμβάσεων, που όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες κατήρτιζαν μόνες τους, χωρίς την παρουσία Δικηγόρου από την πλευρά του δανειολήπτη;
Όσο για το επιχείρημα του Υπουργού Ανάπτυξης περί δήθεν περαιτέρω επιβάρυνσης των οφειλετών, αυτό δεν αντέχει σε κανενός είδους λογικό έλεγχο, τη στιγμή, που, κατά τη σχετική πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, η «επιβάρυνση» για τους οφειλέτες ορίζεται στο «αστρονομικό» ποσό των 50 ευρώ (συν μόλις 0,3% επί του ποσού για οφειλές άνω των 20.000 ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να δηλώνει ότι δεν συνυπογράφει την «επιβάρυνση» του οφειλέτη με 50 ευρώ, ο ίδιος άνθρωπος που μέχρι σήμερα δεν δίστασε να συνυπογράψει και να υπερψηφίσει όλα εκείνα τα δυσβάσταχτα μνημονιακά μέτρα, όπως είναι οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με την οριζόντια υπερφορολόγηση, που δεν επιβάρυναν απλώς αλλά εξαθλίωσαν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, με την ανεργία να έχει ήδη ξεπεράσει το 27%, – το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – το οποίο, σε απόλυτους αριθμούς, αντιστοιχεί σε περισσότερους από 1.300.000 ανέργους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου