ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ: ΑΜΕΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ 50% ΦΟΡΩΝ, ΤΕΛΩΝ ΚΛΠ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΗΤΤΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ !!!

Τουλάχιστον το 50% του φόρου, τελών, δασμών κλπ. -που τους καταλογίζει το πρωτοβάθμιο δικαστήριο- θα πρέπει να καταβάλουν οι πολίτες και επιχειρήσεις που χάνουν την πρωτοβάθμια δίκη, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας ΣτΕ άναψε το «πράσινο φως» για την άμεση πληρωμή των φόρων τελών, κλπ πριν από τη δευτεροβάθμια δίκη, κρίνοντας συνταγματικά ανεκτό τον περιορισμό της δυνατότητας αναστολής τέτοιων πληρωμών.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να «παγώσει» η πληρωμή της οφειλής, θεωρώντας επαρκές το γεγονός ότι υπήρξε μια πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση που μπορεί να αποτελέσει νόμιμο τίτλο για να εισπράξει το Δημόσιο τον φόρο ή τα τέλη που επιδικάζονται.

Σύμφωνα μάλιστα με το ΣτΕ, ο περιορισμός του δικαιώματος για «πάγωμα» της πληρωμής που είχε κάθε πολίτης επί δεκαετίες (εφόσον αποδείκνυε ότι υφίσταται μια βλάβη ανεπανόρθωτη ή δύσκολα επανορθώσιμη), είναι συνταγματικά ανεκτός. Και τούτο προκειμένου να μην καθυστερεί υπερβολικά η εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων, με την παρέλκυση δικών, την παράταση εκκρεμοτήτων, αλλά και για να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο οφειλόμενα ποσά από φορολογικές ή τελωνειακές δίκες που χρονίζουν. 

Στο εξής όποιος (πολίτης ή εταιρεία) χάνει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, για να μπορέσει να συζητηθεί η έφεσή του θα πρέπει να καταβάλει το 50% του φόρου ή των τελών που προσδιόρισε το δικαστήριο. Αν δεν πληρώσει, η έφεση θα απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Ο μόνος λόγος που θα μπορούσε να σταματήσει την πληρωμή, θα ήταν μόνο το ενδεχόμενο να κρίνει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ότι η προσφυγή είναι ολοφάνερα βάσιμη, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο, αφού στην πράξη θα σήμαινε ότι η κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ήταν παντελώς εσφαλμένη. 


http://www.real.gr

1 σχόλιο:

  1. Η απόφαση αυτή είναι ολότελα αντισυνταγματική. Άλλο το να μην δίνεται αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, οπότε ο οφειλέτης θα υποχρεωθεί να καταβάλει το ποσό που του καταλογίζεται πρωτοβαθμίως (που και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης αλλά εναπόκειται στην κρίση του δικαστηρίου που αποφαίνεται περί της αναστέλλουσας δύναμης της εφέσεως κρίνοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά) και άλλο να απορρίπτεται ως απαράδεκτη η έφεση εκείνου που δεν κατέβαλλε το 50% που του επιβλήθη πρωτοβαθμίως. Έτσι καταστρατηγείται το συνταγματικά κατοχυρωθέν δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη και χάνει το νόημά του το ένδικο μέσο, καθώς πλήθος πολιτών ή εταιρειών δεν έχουν να πληρώσουν αυτό το 50% και έτσι αποστερούνται από το δικαίωμά τους να εφεσιβάλλουν την πρωτοβάθμια απόφαση. Άλλο το να έχει η πρωτοβάθμια απόφαση εκτελεστότητα και να μπορεί το δημόσιο να την εκτελέσει στρεφόμενο κατά της περιουσίας του ηττημένου και άλλο να μην μπορεί ο ηττημένος να ασκήσει έφεση αν δεν καταβάλλει πρώτα το 50% τυ ποσού που του επιβλήθηκε.
    Και η επίφαση Δημοκρατίας συνεχίζεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή