ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο δικηγορικός σύλλογος Κορίνθου κατά της αύξησης των παραβόλων στα δικόγραφα


Αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Ρώμης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, είναι η αύξηση των δικαστικών ενσήμων, που είναι αναγκαία προϋπόθεση, για την κατάθεση δικογράφων ενώπιον των δικαστηρίων, υποστηρίζει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου σε προσφυγή του που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η επίμαχη αύξηση έγινε με το Μνημόνιο ΙΙΙ και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.Ειδικότερα, οι δικηγόροι της Κορίνθου αναφέρουν στην προσφυγή τους ότι με το άρθρο 6 παράγραφος ΙΓ΄ του Ν. 4093/2012 (Μνημόνιο ΙΙΙ) και το άρθρο 16 της από 5 Δεκεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) διπλασιάστηκε το δικαστικό ένσημο, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν και άλλα τέλη.
Συγκεκριμένα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου αναφέρει ότι το δικαστικό ένσημο-για τις αγωγές όπως και τις αναγνωριστικές αγωγές- αυξήθηκε από 4% στο 8%, ενώ αντίθετα ,σύμφωνα με τις κρατούσες συνθήκες, στην Δικαιοσύνη, αλλά και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί γενικότερα, έπρεπε να μειωθεί.
Υπογραμμίζουν οι κορίνθιοι δικηγόροι ότι το δικαστικό ένσημο όχι μόνο δεν έπρεπε να αυξηθεί, αλλά αντίθετα έπρεπε να μειωθεί στο 2%, αφού μετά την εφαρμογή των δυο προηγούμενων Μνημονίων (Ι και ΙΙ) και τους νέους φορολογικούς νόμους μειώθηκε η δικαστική δαπάνη για την απονομή της Δικαιοσύνης.Πολύ περισσότερο, μάλιστα, πρέπει να μειωθεί, αναφέρουν οι δικηγόροι, αφού το δικαστικό ένσημο θεσπίστηκε για να αντιμετωπιστούν οι δαπάνες της Δικαιοσύνης. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση διπλασιάζεται για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, όπως αναφέρεται, και στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η υπερβολική αυτή αύξηση, σημειώνουν οι δικηγόροι της Κορίνθου, έχει άμεση συνέπεια στο να μην μπορεί ο πολίτης να ζητήσει δικαστική προστασία και να φτάσει η υπόθεσή του στο ακροατήριο.Αυτό όμως, πλέον της αντισυνταγματικότητας (αντίθετο στα άρθρα 5, 7, 20 και 25 του Συντάγματος) και της πρόσκρουσης στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι αντίθετο με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου