ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΑΜΟΙΒΗ 570 €

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
 
Προσλήψεις δικηγόρων αντί των επιτυχόντων


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Για επικοινωνιακό παιχνίδι, εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καταγγέλλουν το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 435 διοριστέοι και επιτυχόντες σε γραπτό διαγωνισμό δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο.



Κόκκινο πανί αποτελεί η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση του Χ. Καστανίδη που προβλέπει μαθητειακή απασχόληση των ασκούμενων δικηγόρων στις δικαστικές υπηρεσίες για ένα εξάμηνο, έναντι αμοιβής 570 ευρώ και κοινωνικής ασφάλισης, την ίδια ώρα που οι επιτυχόντες του διαγωνισμού δεν έχουν ακόμη προσληφθεί. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των απασχολούμενων δικηγόρων θα ανέρχεται σε 1.000 με 1.200 ετησίως.



Οπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Επιτυχόντων, το υπουργείο Δικαιοσύνης, θέλοντας δήθεν να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για την εθνική οικονομία, επέλεξε προεκλογικά μια υποτιθέμενη «φτηνή» λύση για μια λειτουργία, όπως είναι η απονομή της Δικαιοσύνης, που είναι από τις πιο πολύτιμες για κάθε πολιτισμένη χώρα. Δημιουργεί, έτσι, ένα νέο καθεστώς μαθητείας -stage, όταν η κυβέρνηση έχει καταργήσει τις συμβάσεις αυτές σε όλο το δημόσιο τομέα.



Κατά την άποψή της, η ρύθμιση που προωθείται παραβιάζει κατάφωρα τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της μονιμότητας των δικαστικών υπαλλήλων, της ισότητας και της αξιοκρατίας στο σύστημα των προσλήψεων στο Δημόσιο. Παράλληλα, η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το μέτρο στην απονομή της δικαιοσύνης (παραβίαση απορρήτου, παρέμβαση στις δικογραφίες, πελατειακές σχέσεις ασκούμενων - μελλοντικών δικηγόρων).



Από την πλευρά του, ο Χ. Καστανίδης διαβεβαιώνει ότι οι διοριστέοι δικαστικοί υπάλληλοι θα προσληφθούν από την 1η Ιανουαρίου 2011 και ότι η ρύθμιση δεν εμποδίζει σε τίποτε την επαγγελματική τους κατοχύρωση. Διευκρινίζει ότι προωθεί τη λύση της προαιρετικής και όχι υποχρεωτικής μαθητειακής απασχόλησης των ασκούμενων δικηγόρων στις γραμματείες των δικαστηρίων, ώστε να λειτουργήσουν καλύτερα τα δικαστήρια μέχρι τη σταδιακή κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων. Και αυτό διότι τα κενά υπερβαίνουν τις 2.500 αλλά αυτή τη στιγμή για λόγους δημοσιονομικής πολιτικής δεν έχει δικαίωμα περισσότερων προσλήψεων.



Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Αυτή τη φορά στρέφεται κατά του υπουργείου Οικονομικών, διότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τα διαδικαστικά και οικονομικά θέματα των δημοτικών εκλογών. Για πρώτη φορά, τονίζει, υπάρχει τέτοια αδιαφορία. Ηδη, 11 ημέρες πριν από τις εκλογικές διαδικασίες και οι Εισαγγελίες της χώρας δεν μπορούν να εκδώσουν διατακτικές στους δικαστικούς αντιπροσώπους. *
http://www.enet.gr/

2 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε ,
    Κατόπιν διαφωνίας που εξέφρασαν οι διοριστέοι ΠΕ δικαστικοί υπάλληλοι για το νόημα και το πνεύμα του δελτίου τύπου που σας αποστείλαμε , σας παρακαλούμε να το αποσύρετε πλήρως απο το χώρο όπου δημοσιεύθηκε.
    Θα επανέλθουμε τις επόμενες μέρες με κείμενο που θα φέρει την προσήκουσα εγκριση και εξουσιοδότηση των αποστολέων του και το οποίο θα σας ζητήσουμε να αναρτήσετε εκ νέου .

    Σας ευχαριστούμε για την καταννόηση,
    P.Papapostolou

    ΑπάντησηΔιαγραφή