ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΑΙΓΙΟΥ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΜΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΠΟΛΔ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Του Γεωργίου Μπέσκου, Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου
ΠΡΟΣ
κ. Πρωθυπουργό Ελλάδας, Αντώνιο Σαμαρά
ΚΟΙΝ.: 1) κ. Πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας
2) κ. Πρόεδρους Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας
κ. Πρωθυπουργέ,
Υπό την ιδιότητα μου ως Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Δικηγόρου, Έλληνα Πολίτη, σας υποβάλλω το παρόν υπόμνημα, προκειμένου να σας ενημερώσω για τις δρομολογούμενες εξελίξεις που αφορούν το Σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας το οποίο αποτελεί την βάση της Νομικής Επιστήμης.
Με το σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προωθείται, μεταξύ άλλων η κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων και η αντικατάστασή της με ένορκες βεβαιώσεις.
Την Παρασκευή 30/05/2014 στην Πάτρα και σε ημερίδα με θέμα ¨Σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας¨, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, ο κος Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανάφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: ¨Στόχος της Ελληνικής Πολιτείας είναι η έκδοση ορθών και ποιοτικών αποφάσεων και η επίσπευση της έκδοσης αποφάσεων ¨ Μάλιστα ανέφερε ρητά ότι με την ευόδωση των στόχων αυτών θα είναι ποιο εύκολο να προσέλθουν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα.
Εν συνεχεία δήλωσε ότι : ¨Ο πρώτος στόχος έχει επιτευχθεί, ήτοι η έκδοση ορθών και ποιοτικών αποφάσεων και με τις προβλέψεις στο Σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας επιδιώκεται η επίσπευση της έκδοσης αποφάσεων¨ Κατόπιν διαλογικής συζήτησης επισημάνθηκε, ότι η επιχειρούμενη κατάργηση της προφορικής διαδικασίας ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων στα πλαίσια της τακτικής δίκης προσκρούει σφόδρα στην αρχή της δημοσιότητας της διαδικασίας που επιβάλλει το Σύνταγμα αλλά συγχρόνως αποτελεί τροχοπέδη στην έκδοση ορθών και δίκαιων αποφάσεων, καθώς στερεί από τον Έλληνα Δικαστή την δια ζώσης επαφή με τα διάδικα μέρη και τους μάρτυρες και τον περιορίζει στην ανάγνωση απλών ενόρκων βεβαιώσεων οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι αποτελούν αξιόπιστο αποδεικτικό μέσο.
Με την αρχή της αμεσότητας και της δυνατότητας που δίνεται στον Έλληνα Δικαστή για να εξετάσει τους μάρτυρες εξασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η έκδοση ορθών αποφάσεων. Ο Έλληνας Δικαστής χωρίς καμία αμφιβολία κατ’ αυτό τον τρόπο υποβάλλοντας ερωτήσεις υποβοηθείται στην εξακρίβωση της αλήθειας, εξακριβώνοντας έτσι το αληθές η μη των ισχυρισμών των μαρτύρων.
Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αναφερόμενος την κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης στην τακτική διαδικασία διευκρίνισε προς μεγάλη έκπληξη όλων των παρευρισκόμενων, ότι από την στιγμή που η κάθε υπόθεση εισάγεται για συζήτηση σε ακροατήριο (χωρίς εμμάρτυρη απόδειξη ) εφαρμόζεται τύποις !!! η συνταγματική επιταγή περί δημοσιότητας των συνεδριάσεων. Επισημάνθηκε βέβαια ότι κύριο ζητούμενο είναι η ουσιαστική εφαρμογή του Συντάγματος και όχι η τυπική. Η αναφορά στα ανωτέρω περιστατικά γίνεται προκειμένου να επισημανθεί ότι τα κατεξοχήν αρμόδια πρόσωπα για ¨Το Σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας¨ δυστυχώς δεν μπόρεσαν αντικειμενικά να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα – σκοπιμότητα των προωθούμενων αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Κ. Πρωθυπουργέ, με τις προωθούμενες διατάξεις, όχι μόνο θα επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε ο κ. Υπουργός ήτοι επιτάχυνση έκδοσης αποφάσεων αλλά δυστυχώς- και αυτό είναι το κυριότερο- ο ήδη επιτευχθείς στόχος έκδοσης ορθών αποφάσεων τίθεται εν αμφιβολία.
Η καθιέρωση ενόρκων βεβαιώσεων, σε αντικατάσταση της εμμάρτυρης απόδειξης δυσχεραίνει το έργο του Έλληνα Δικαστή.
Πολλές φορές οι ένορκες βεβαιώσεις γίνονται ¨καθ’ υποδείξεων¨ στους συμβολαιογράφους και χωρίς την παρουσία αντιδίκων. Εύλογα διερωτώμαι πως ο Έλληνας Δικαστής θα μπορέσει να διαγνώσει το αληθές των ισχυρισμών που θα διατυπώνονται στις ένορκες βεβαιώσεις.
Δυσχεραίνεται στο μέγιστο βαθμό το έργο του προς εξακρίβωση της αλήθειας.
Ορθά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Έλληνες Δικαστές θα προβαίνουν στην έκδοση πράξεων βάσει των οποίων θα ζητούν την εξέταση μαρτύρων ενώπιόν Τους.
Έτσι ο μεγάλος στόχος που εξήγγειλε ο κ. Υπουργός στη μερίδα για επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων όχι μόνο δεν θα ευοδωθεί, αλλά το αντίθετο. θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στην έκδοση αποφάσεων, αφού μετά την έκδοση πράξεων για την εξέταση μαρτύρων θα συσσωρευθεί τεράστιος όγκος υποθέσεων ταλαιπωρώντας τον πολίτη που επιθυμεί γρήγορα έκδοση απόφασης.
Δεν είναι τυχαίο κ. Πρωθυπουργέ, που σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας είναι αντίθετος στην κατάργηση της εμμάρτυρης απόδειξης.
Αντίθετοι είναι και οι Έλληνες Δικαστές καθώς δυσχεραίνεται σε μέγιστο βαθμό το έργο τους για έκδοση ορθών αποφάσεων αφού τους αποστερείται ουσιαστικά η δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων μέσω της δημοσιότητας της διαδικασίας.
Δεν μπορώ να δεχτώ κ. Πρωθυπουργέ ότι οι επερχόμενες μεταβολές στο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα αποτελέσουν κριτήριο για την αύξηση επενδυτών στην Ελλάδα. Δεν πρέπει να συνδέεται η ποιότητα της Δικαιοσύνης με οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα.
Ήδη ο Έλληνας δικηγόρος έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα με υπέρμετρη φορολόγηση, επιβολή Φ.Π.Α., τέλος επιτηδεύματος, αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, καθιέρωση διαμεσολαβητών μη δικηγόρων, κατάργηση αναγνώρισης πτυχίων.
Θεωρώ αδιανόητο να αποστερηθεί τόσο σε εμάς, όσο και στους Έλληνες Δικαστές ως λειτουργών της Δικαιοσύνης η δυνατότητα να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας όπως επιτάσσει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ το Σύνταγμα.
Οι επερχόμενες αλλαγές στο Σχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚπολΔ) δεν πρέπει να ισχύσουν καθώς θα δυσχεραίνουν τον Έλληνα Δικαστή σε έκδοση ορθών αποφάσεων και θα υπάρχει αναμφισβήτητα ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιβάρυνση στην έκδοση Δικαστικών αποφάσεων.
Σας καλώ, όπως παρεμβείτε ΑΜΕΣΑ ώστε να αποφευχθούν, έστω την ύστατη στιγμή οι δρομολογούμενες αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίες θα αποτελέσουν σαφέστατα πλήγμα στην δομή του νομικού συστήματος της χώρας μας.
Ο κος Πρόεδρος της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας προς τον οποίο κοινοποιείται η παρούσα να επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό, ούτως ώστε να τον ενημερώσει για το ¨Σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας¨.
Αίγιο, 02/06/2014
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος
Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου
Γεώργιος Ι. Μπέσκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου