ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΣΒ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Κ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ



Κo
Υπουργό Δικαιοσύνης
Κο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου
Αθήνα


Αξιότιμε κ. Υπουργέ         

Είναι γνωστό ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης (Δικαστές – Εισαγγελείς –Δικηγόροι – Δικαστικοί Υπάλληλοι) βιώνουν καθημερινά τις άθλιες συνθήκες λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη μία συστράτευση αυτών για να μπορέσει να αναβαθμισθεί το κύρος της Δικαιοσύνης.

Η επίλυση του προβλήματος των δυσμενών συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να έλθει άνωθεν, όσο καλοί και επιμελείς κι αν είναι οι συνεργάτες του Υπουργείου Σας . Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς από τον εκάστοτε Υπουργό τροποποιήσεις των κωδίκων πολιτικής, ποινικής, διοικητικής δικονομίας και σχετικών συναφών νόμων περί λειτουργίας των Δικαστηρίων, που, κατά ειρωνική σύμπτωση, τιτλοφορούνται ως επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Με τις συχνές τροποποιήσεις και μάλιστα από τους ίδιους τους νομοθετούντες Υπουργούς δεν είδαμε μέχρι σήμερα την ποθητή λύση.
Αν θέλετε, κ. Υπουργέ, να μη χάσετε την ευκαιρία να γράψετε ιστορία για το καλό της Δικαιοσύνης, και πρωτίστως της χώρας, θα πρέπει να τολμήσετε να αντιμετωπίσετε με ευρύτητα πνεύματος και χωρίς αγκυλώσεις τα προβλήματα,  τα οποία οι εκάστοτε αποσπασματικές, και επιδερμικές σε μεγάλο βαθμό, τροποποιήσεις, δεν δύνανται να επιλύσουν.

Επιμένω σαν Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου από την πρώτη συνάντησή μας στο Υπουργείο Σας, ως μέλος τότε της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, διαπιστώνοντας μάλιστα, αν κατάλαβα καλά, πως συμφωνείτε στο ότι πρώτο και κύριο πρόβλημα της Δικαιοσύνης αποτελούν οι κτιριακές συνθήκες που επικρατούν στα Δικαστικά Μέγαρα. Επί παραδείγματι, εμείς οι Δικηγόροι του Βόλου αγωνιζόμαστε από το 1986 να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο. Στην ίδια μοίρα με την δικιά μας βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος του Πειραιά, της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Έδεσσας, του Κιλκίς, της Κω και άλλων ουκ έστι αριθμός, δεδομένου ότι όλα σχεδόν τα Δικαστικά Μέγαρα παρουσιάζουν τριτοκοσμική κατάσταση. Στο σημείο αυτό δεν θα θίξω καν το θέμα των υποδομών στα Διοικητικά Δικαστήρια, τα οποία στεγάζονται σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, στα ισόγεια των οποίων φιλοξενούνται εμπορικά καταστήματα ή και καφετέριες. Όταν, λοιπόν, δεν υπάρχει κατάλληλη κτιριακή υποδομή, όσες τροποποιήσεις και να γίνουν δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα, αντιθέτως το επιτείνουν και το περιπλέκουν.

Επέμενα κατά την τότε συνάντησή μας, και εδώ είμαι βέβαιος ότι συμφωνήσατε μαζί μου, ότι χωρίς μηχανοργάνωση όλων των Δικαστηρίων της χώρας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Με χειρόγραφα πρακτικά (με μπικ και με φάμπερ) και επικόλληση ενσήμων δεν μπορούμε να ευαγγελιζόμαστε την ποθητή επιτάχυνση. Όταν, λοιπόν, δεν αξιοποιούμε, ή δεν γνωρίζουμε πώς να αξιοποιήσουμε, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και η χρήση τους εξαντλείται ως αυτή γραφομηχανής και μόνο, τότε όσες τροποποιήσεις και αν κάνουμε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστική λύση του προβλήματος και ειδικά αυτού της ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφου.

Υπεστήριξα κατά την παραπάνω συνάντησή μας ότι απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας σ΄ όλους τους λειτουργούς της Θέμιδος. Με τη σημερινή νοοτροπία και την ανυπαρξία ελέγχου στη λειτουργία της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να λυθεί κανένα απολύτως πρόβλημα, ανεξαρτήτως των όσων τροποποιήσεων με ζήλο επιχειρεί να επιβάλλει το Υπουργείο Σας. Με το νομοσχέδιο γίνεται μεν λόγος για Επιθεώρηση των Δικαστηρίων και βελτίωση αυτής, αλλά αυτό δεν αρκεί αν ο Επιθεωρητής δεν γίνει πραγματικός Επιθεωρητής.
 Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου παραδίδω στους Επιθεωρητές την ίδια ακριβώς κατάσταση προβλημάτων που παρέδωσα στον πρώτον Επιθεωρητή, όταν ανέλαβα το πρώτον ως Πρόεδρος του ΔΣΒ το 2005. Ανάλογα ακούω να συμβαίνουν και στους περισσότερους Δικηγορικούς Συλλόγους. Όταν, λοιπόν, δεν μπορούμε από μόνοι μας να αλλάξουμε νοοτροπία, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσες τροποποιήσεις και αν γίνουν. Οι δυνάμεις της αδράνειας και της απραξίας κρατούν την Δικαιοσύνη δεμένη όχι μόνο στα μάτια, αλλά και στα πόδια και  στα χέρια.

Εισηγήθηκα κατά την παραπάνω συνάντησή μας μεταξύ άλλων και την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των Δικαστηρίων, προτείνοντας την καθιέρωση  λειτουργίας των ακροατηρίων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Δεν ξέρω γιατί επιμένετε στην παράταση μόνο του ωραρίου από τις 3μμ μέχρι τις 5μμ, ώρες που κατά γενική ομολογία χαρακτηρίζονται μη αποδοτικές και κουραστικές για Δικαστές-Εισαγγελείς και ιδίως για Δικηγόρους, όταν αυτοί είναι υποχρεωμένοι στις 5 το απόγευμα να δέχονται πελάτες ή να γράφουν για τα Δικαστήρια της επομένης ημέρας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσω ότι, όταν υπάρχουν Εφετεία εκτός της επαγγελματικής έδρας του δικηγόρου, όπως συμβαίνει με τους Δικηγόρους Βόλου, που μεταβαίνουν στη Λάρισα (μέχρι πότε ακόμη, μιας και ο Βόλος δυστυχώς στερείται Εφετείου), ούτοι είναι υποχρεωμένοι με την παράταση του ωραρίου να βρίσκονται στο δρόμο μέχρι το βράδυ. Όταν γίνονται τροποποιήσεις προς λάθος κατεύθυνση είμαστε υποχρεωμένοι να σας υποδείξουμε άλλες λύσεις για την ευόδωση του κοινού σκοπού όλων, που δεν είναι άλλος, θέλουμε να πιστεύουμε, από την ουσιαστική επιτάχυνση.

Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω σημεία του νομοσχεδίου που δείχνουν κίνηση σε λάθος κατεύθυνση, τη στιγμή που θα περιμέναμε τομές, ρήξεις και ρηξικέλευθα μέτρα για μια ομαλή, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης.

Η  μεταφορά υποθέσεων από τα Μονομελή Δικαστήρια στα Ειρηνοδικεία θα δημιουργήσει τόσο μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες και βραδύτητα στη Δικαιοσύνη, που είναι απορίας άξιο γιατί προβαίνετε σε παρακινδυνευμένες, αν όχι απονενοημένες λύσεις.
Με την ψήφιση του ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ είχατε προαναγγείλει τον διορισμό 80 Ειρηνοδικών, ουδείς μέχρι σήμερα διορίστηκε, ο δε φόρτος εργασίας των Ειρηνοδικείων εξαιτίας μόνο της υπερπληθώρας των αιτήσεων για τα υπερχρεωμένα (ανεξαρτήτως βασιμότητας αυτών) έχει δημιουργήσει ειδικά γραφεία «αποθήκες» για την φύλαξη των άνω υποθέσεων. Ο Νόμος 3869 που ψηφίστηκε το 2010 αντί να επιλύσει δημιούργησε προβλήματα, τα οποία έρχεστε σήμερα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο να αυξήσετε σε τέτοιο βαθμό που αφενός θα δημιουργήσετε ασφυξία στη λειτουργία των Ειρηνοδικείων, αφετέρου θα οδηγήσετε σε απόγνωση τους Ειρηνοδίκες, τους Δικηγόρους και τους Υπαλλήλους των Ειρηνοδικείων. Με το να μεταφερθούν οι  υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία δεν επιλύονται τα προβλήματα ελλείψει υποδομών παντός είδους, όπως ανέφερα παραπάνω.

Ειδικότερα :

Η προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 241 παρ. 1 του Κ.Πολ.Δ. προς αντικατάσταση της ως άνω διάταξης για αναβολή σε δικάσιμο εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενενήντα ημερών είναι τεχνικώς αδύνατο να εφαρμοσθεί. Εξάλλου η συζήτηση μιας υποθέσεως δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκην και την έκδοση μιας ταχείας απόφασης, αφού αυτό εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας του δικαστικού λειτουργού αλλά και του γραμματέα που επιμελείται τη σύνταξη πρακτικών.

Η επιβολή παραβόλου που εισάγεται με το άρθρο 495 παρ. 4 του Κ. Πολ. Δ. 200 και 300 ευρώ για την άσκηση της εφέσεως και αναιρέσεως καθιστά την δικαιοσύνη ακριβή και εν κατακλείδι δυσπρόσιτη, ακόμα και απρόσιτη κατά περιπτώσεις, στον απλό πολίτη που θέλει να «βρει το δίκιο του».

Για να εφαρμοσθεί το άρθρο 632 του Κ.Πολ.Δ. θα πρέπει να διορισθούν Δικαστές και να ευρεθούν και Δικαστικές αίθουσες.

Η έκδοση αποφάσεως εντός 48 ωρών, που εισάγει το άρθρο 633 παρ. 1 του Κ.Πολ.Δ. είναι τεχνικώς αδύνατη .

Ομοίως και η τροποποίηση του άρθρου 672 Α του Κ.Πολ.Δ. είναι τεχνικώς αδύνατη και ανεφάρμοστη.

Ομοίως η τροποποίηση του άρθρου 691 παρ. 5 και 756  του Κ.Πολ.Δ.

Επιπλέον, είμαστε αντίθετοι στη δυνατότητα αναβολής έκδοσης απόφασης και παραπομπής στο θεσμό της διαμεσολάβησης.

Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή δικαστικής δαπάνης σε βάρος του διαδίκου που θα κριθεί ότι καθυστερεί με τη δικονομική του συμπεριφορά την απονομή της Δικαιοσύνης.

Ήμασταν αντίθετοι και συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι με τη δημιουργία Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Το Δικαστήριο των Εφετών θα πρέπει να είναι τριμελές, στα πλαίσια της δυνατότητας διασκέψεως επί της εκδοθησομένης αποφάσεως που δύναται να επιφέρει βαρύτατες συνέπειες για τον κατηγορούμενο ή τον πολιτικώς ενάγοντα.

Ήμασταν και είμαστε αντίθετοι με την επιβολή παραβόλων, όπως αυτού ύψους 100 ευρώ για την υποβολή έγκλησης που πρέπει να καταβάλλει το θύμα π.χ. κλοπής ή ληστείας (για την καταγγελία του ως παθόντος).

Είμαστε αντίθετοι με την μαζική μετατροπή διαφόρων αδικημάτων (φθοράς, σωματικής βλάβης, εξύβρισης, δυσφήμησης, επαιτείας κλπ) σε πταίσματα.

Είμαστε αντίθετοι στις διατάξεις που αφορούν τα κωλύματα εντοπιότητας.

Κε Υπουργέ

Κατόπιν όλων αυτών έχετε την δυνατότητα να τολμήσετε γενναία ριζοσπαστικά μέτρα και αντί των επουσιωδών τροποποιήσεων να αναθέσετε αποκλειστικά στους λειτουργούς της Θέμιδος να συντάξουν σύντομα έναν σύγχρονο και αποτελεσματικότερο Κ.Πολ.Δ. με 500 άρθρα αντί των 1054 του υπάρχοντος, έναν ποινικό κώδικα σύγχρονο, μία ποινική δικονομία ανάλογη  των καιρών, και ένα νέο πτωχευτικό κώδικα.
Δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ να προβείτε σε ένα νέο Αστικό Κώδικα, γιατί αυτό θα απαιτούσε πολύ χρόνο και μεγάλη προσοχή.
Απαιτούνται, λοιπόν, τομές με λήψη ριζοσπαστικών μέτρων, αλλά και γενναίες δημοσιονομικές δαπάνες που θα αποβούν καρποφόρες επενδύσεις.
Θα πρέπει να αποκόψουμε τα οικονομικά έσοδα από την απονομή της Δικαιοσύνης και να εξοβελίσουμε πλήρως κάθε προσπάθεια νόθευσης της Δικαιοσύνης και μετατροπής της σε εισπρακτικό μηχανισμό. Τότε, μόνο, αφοσιωμένη στα καθήκοντα και τις επιταγές της δίκαιης δίκης, θα αποκτήσουμε μία Δικαιοσύνη που θα συνιστά εχέγγυο σταθερότητας για την ελληνική κοινωνία, που γι΄ αυτήν όλοι μας, είναι βέβαιο, ότι  ανησυχούμε.


Με εκτίμηση και σεβασμό


Αναστάσιος Απολ. Βολιώτης
              Πρόεδρος
Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου





Κοινοποίηση
1) Κο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Γ. Πεταλωτή
2) Κο Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ν. Κανελλόπουλο
3) Κο Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ.Ι. Αδαμόπουλο
4) Κο Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών κα Εισαγγελέων κ. Χαρ. Αθανασίου
4) Κ.κ.  Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου
4) Κ.κ. Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου