ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Προς τον κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας

ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου
Προς τον κ. Πρόεδρο της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
-0-0-0-

Αγαπητέ Πρόεδρε
Με βαθύτατη ανησυχία και προβληματισμό, παρακολουθώ τον χρόνο να κυλάει και τις εξελίξεις να τρέχουν ερήμην μας.
Το Δικηγορικό Σώμα, όπως τουλάχιστον μέχρι στιγμής φαίνεται,  απλά παρακολουθεί ανίκανο να αντιδράσει, την οποία δε επαναστατικότητα και αντίδραση στις διατάξεις του νέου ΚΠολΔ, προφανώς την εξαντλήσαμε με την τελευταία  ολιγοήμερη αποχή μας στα μέσα του Δεκέμβρη, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της 5ης Δεκεμβρίου  2015.
Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με την απόφαση της Παρασκευής 18.12.2015, αποφάσισε να συνεχιστεί η διαβούλευση με τους θεσμούς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αναγκαίες τροποποιήσεις στον νέο ΚΠολΔ, και να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση μετά την 1.1.2016.
Πώς αλήθεια μεταφράζεται η παραπάνω απόφαση, όταν γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι ο δικηγορικός κόσμος αγωνιά και ανησυχεί για αυτό που πρόκειται να συμβεί μετά την 1.1.2016;  Αρνούμαι να πιστέψω ότι η Συντονιστική Επιτροπή με την απόφαση της, ουσιαστικά αποφάσισε να καταθέσουμε τα όπλα αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι απλά ΧΑΣΑΜΕ ένα ακόμη αγώνα.
Ειλικρινά πιστεύετε ακόμα και σήμερα ότι υπάρχει το παραμικρό περιθώριο διαβούλευσης τόσο με τους «θεσμούς» όσο και την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης;  Πιστεύετε ότι κάποιος εκ των «θεσμών» ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ασχολείται πλέον με τον νέο ΚΠολΔ  ή έστω ότι στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπάρχει η πολιτική βούληση για τροποποιήσεις στον νέο ΚΠολΔ;
Η απάντηση κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ένα μεγάλο και ηχηρό ΟΧΙ.
Μας έχουν εγγράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, και τα προβλήματα είναι πλέον μπροστά μας, τόσο με την εφαρμογή του νέου κώδικα, τόσο με τις νέες δυσβάσταχτες και ανήκουστες αμοιβές των δικαστικών επιμελητών, όσο και με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο, αν και εφόσον γίνει αποδεκτό από τους «θεσμούς» και υπερψηφισθεί, θα δώσει  την χαριστική βολή στο δικηγορικό κόσμο.
Εμείς τι κάνουμε; Χαμένοι μέσα στην ραστώνη των εορτών απλά παρακολουθούμε, και μαζί με μας, παρακολουθούν υπό γωνία, χωρίς επίσης καμία απολύτως αντίδραση, δικαστικοί υπάλληλοι και δικαστές.
Θα περιμένουμε να «κολλήσει» το σύστημα από την ανοργανοσιά, την έλλειψη υποδομής και  χώρων στα Δικαστήρια της χώρας,  την άγνοια των δικαστικών υπαλλήλων και την παντελή έλλειψη τεχνογνωσίας στο νέο σύστημα; Πότε θα γίνει αυτό; Και μέχρι τότε τι κάνουμε; Απλά θα παρακολουθούμε;  
Έχετε, αγαπητέ Πρόεδρε, μελετήσει τις νέες αμοιβές των δικαστικών επιμελητών, που καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα  στην ελεύθερη πρόσβαση του πολίτη στην δικαιοσύνη, αφού τα ποσά που οι πολίτες καλούνται να καταβάλουν για μία απλή επίδοση είναι πολλές φορές αντιστρόφως δυσανάλογα με την απαίτησή τους;
 Είναι δυνατόν να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες υπερτριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζετε η κυβέρνηση, όταν ήδη χιλιάδες συναδέλφων αδυνατούν να καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές;  
Εκφράζω την αγωνία μου και την αγωνία των μελών του Συλλόγου μου, αδυνατώντας να δώσω απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα και στους προβληματισμούς τους.
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια. Αν πρέπει το Δικηγορικό Σώμα να σηκώσει το βάρος του αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, θα το κάνει. Ούτως ή άλλως έχουμε ήδη εξαθλιωθεί από τα όσα μέχρι σήμερα μας έχουν επιβάλει,  με τυχόν δε υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου όπως τουλάχιστον αυτό έχει δοθεί στην δημοσιότητα, τα γραφεία μας θα κλείσουν, αφού κανένας ή έστω ελάχιστοι δικηγόροι θα μπορέσουν να σηκώσουν αυτό το βάρος.
Κύριε Πρόεδρε, στα χέρια σας έχετε ήδη μία επιστολή με την οποία είκοσι έξι Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων (την οποία συνυπέγραψαν εν συνεχεία και άλλοι Πρόεδροι), σας ζητούν την σύγκληση Ολομέλειας το ταχύτερο δυνατόν.
Έχετε καθήκον και υποχρέωση να ακούσετε την αγωνιώδη κραυγή μας και να συγκαλέσετε άμεσα την   Ολομέλεια των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για τα φλέγοντα θέμα της εφαρμογής του νέου ΚΠολΔ, του ασφαλιστικού και των αμοιβών των δικαστικών επιμελητών.
Κύριε Πρόεδρε αναλάβετε πρωτοβουλίες άμεσα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Καθημερινά βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά.
Νεάπολη Λασιθίου 8.1.2016
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λασιθίου

Νίκος Παπαδάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου