ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Συνάντηση Επιστημονικών Φορέων με τον Πρωθυπουργό 25.1.2016

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

                                              ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                             Αθήνα, 25/1/2016

Συνάντηση προέδρων επιστημονικών φορέων με τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 25/1/2016, συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Β. Αλεξανδρή, τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινό και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκο, με θέμα το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα.
Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Β. Αλεξανδρής, όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων επιστημονικών φορέων, κατέθεσαν στον πρωθυπουργό συγκεκριμένα στοιχεία και απτά παραδείγματα, από τα οποία προκύπτει ότι το προτεινόμενο ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξόντωση των επιστημόνων, ιδίως των νέων.
Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κ. Αλεξανδρής δήλωσε:
«Eίχαμε θεσμική υποχρέωση, ως δικηγορικό σώμα, να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό και να εξηγήσουμε με πίνακες και με συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το επίμαχο σχέδιο ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς μη βιώσιμο.
Ουδείς μπορεί να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν νέοι και παλαιοί δικηγόροι υποχρεούνται να καταβάλουν για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές το 67%, το 82% έως και το 100% του εισοδήματός τους, είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα σύστημα που δεν μπορεί να επιβιώσει  και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που του υποβάλαμε και οι οποίες δεν ήσαν θεωρητικού χαρακτήρα. Αφορούσαν υπολογισμούς, αριθμούς και κυρίως τη δυνατότητα επιβίωσης του συστήματος. Οι παρατηρήσεις μας ήσαν απολύτως κατανοητές και αναμένουμε την απάντηση.
Εμείς σεβόμαστε ό,τι είναι ουσιαστικό, αναλογικό και προοδευτικό καθώς και ό,τι μπορεί να προσαρμόζεται. Εδώ έχουμε υπό το σημερινό καθεστώς δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ ετήσιο καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές, 9.300 ευρώ. Ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν.
Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις Κυβερνητικές προτάσεις, προδήλως θα παραμείνει, αντιστοίχως, αμετάβλητη η στάση αντίδρασης και αντίστασης των δικηγόρων.  Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και αλλαγής γραμμής πλεύσης.
Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει χρόνος, ώστε να προχωρήσει η διαβούλευση, να επεξεργαστεί πληρέστερα τις απόψεις μας και να αναπροσαρμόσει τη πρόταση που θα κάνει στο Κοινοβούλιο».
Σε ερώτηση αν θα συνεχισθεί η αποχή, απάντησε:
«Είμαστε σε αποχή. Τις αποφάσεις τις λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα. Οι προτάσεις διαμορφώνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Αναμένω και τις απόψεις των συναδέλφων μου, αφού τους μεταφέρω τις πληροφορίες και την εικόνα που έχω σχηματίσει μετά τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό».
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με το κίνημα της γραβάτας και το ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει τους νέους επιστήμονες, παρατήρησε:
«Θεωρώ ότι μια τέτοια παρέμβαση έχει αισθητικό χαρακτήρα. Το κίνημα της γραβάτας δεν είναι κίνημα αγχόνης. Είναι κίνημα ζωής. Γι αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι τι φορούν οι δικηγόροι, που η γραβάτα είναι το επαγγελματικό τους ένδυμα, αλλά αν το αίτημά τους είναι ουσιαστικά, νομικά και οικονομικά, ορθό. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση και τα υπόλοιπα νομίζω ότι συνιστούν λογοπαίγνια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου