ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Αντιδρούν οι δικαστές στη δημοσιοποίηση των «πόθεν έσχες»

Άγρια κόντρα του Χαράλαμπου Αθανασίου με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνουγια τις προαγωγές των δικαστών 


Η «κόντρα» του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου, αλλά και η πρόσφατη  δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου περί δικαστικών πραξικοπημάτων, όπως και η δημοσιοποίηση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», πυροδότησαν το κλίμα της γενικής συνέλευσης των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Κατ΄  αρχάς, η  πρόεδρος της  ΕΔΕ Μαργαρίτα Στενιώτη κατά τις εργασίες της  γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, αναφέρθηκε  στην αδυναμία της πολιτείας να λάβει μέτρα που θα βοηθήσουν την Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι το έργο του δικαστή δεν είναι μία απλή διεκπεραίωση υποθέσεων.

Η κυρία Στενιώτη, τόνισε ακόμη, ότι η απόδοση ευθυνών για καθυστερήσεις είναι ατεκμηρίωτη και άδικη. 

«Η πολιτεία δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος σκοπός».

Ακόμη, η κυρία Στενιώτη αναφέρθηκε στα άλυτα προβλήματα της Δικαιοσύνης σημειώνοντας ότι στο Πρωτοδικείο το 2014 δημοσιεύτηκαν 97.000 αποφάσεις με 100 οργανικά κενά. Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, οι οργανικές θέσεις είναι 596, ωστόσο σήμερα σε αυτά υπηρετούν 428 δικαστές. Στην Εισαγγελία, οι θέσεις είναι 323 και υπηρετούν 250. «Οι συνθήκες εργασίας είναι τριτοκοσμικές. Τα μέτρα ασφαλείας ελλιπή. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε μία χειροβομβίδα στο Πταισματοδικείο», είπε με νόημα.

Ωστόσο τόνισε ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι «στο υπουργείο Δικαιοσύνης εργάζονται προς την κατεύθυνση της πλήρους μηχανοργάνωσης και πως σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές συμμετέχουν δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργούν».
  

Ο πρόεδρος της Βουλής
Η κυρία Στενιώτη απάντησε στα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης για το πόθεν έσχες των δικαστών (σ.σ.: δήλωσε, ότι πρέπει να δημοσιεύονται και κυρίως εκείνα των ανώτατων δικαστών και όχι των Πρωτοδικών), αλλά και στις φράσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

Στην περίπτωση του κ. Βούτση,  είπε η κυρία Στενιώτη, «δόθηκε η εντύπωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να αποκρύψουν παράνομες ενέργειες πλουτισμού τους,  παραβλέποντας ο πρόεδρος της Βουλής, ότι όσον αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, για τους οποίους μια τέτοια δημοσιοποίηση δεν ενδείκνυται, εν όψει των κινδύνων που ενέχει η πρόσβαση οιουδήποτε πέραν των αρμοδίων προς έλεγχο οργάνων στα στοιχεία αυτά, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο εγκλημάτων ή άλλων πράξεων εναντίων τους εκ μέρους διαδίκων ή προσώπων των οποίων υποθέσεις εκδίκασαν».

Στη συνέχεια, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΔΕ, ο κ. Βούτσης δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση θα αφορά μόνο τους υψηλόβαθμους δικαστές και όχι στους Πρωτοδίκες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαφθορά είναι στους υψηλόβαθμους δικαστές.

Στη δεύτερη περίπτωση - συνέχισε η κυρία Στενιώτη-  ο κ. Παπαγγελόπουλος, μίλησε για «δικαστικά πραξικοπήματα, δίχως περαιτέρω διευκρινίσεις, δίχως να αναφέρει στοιχεία,
 δίχως να κατονομάζει τους «πραξικοπηματίες» και να προσφεύγει αρμοδίως προς  έλεγχο αυτών προσβάλλει το σύνολο των δικαστικών λειτουργών και αποδομεί το θεσμό της Δικαιοσύνης». 

« Η Δικαιοσύνη είναι σύμφυτη με την έννοια του  το κράτους δικαίου, με την ίδια την έννοια της δημοκρατίας»,  πρόσθεσε και έκλεισε την ομιλία της  λέγοντας; «Όλοι έχουμε όραμα για αυτήν. Την θέλουμε ανεξάρτητη, θωρακισμένη από αθέμιτες επιρροές, αξιόπιστη, ποιοτική, αποτελεσματική, ταχεία, εγγυήτρια της τήρησης των ατομικών  δικαιωμάτων των πολιτών».
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης
Από την πλευρά του  υπουργός Δικαιοσύνης  Νικόλαος Παρασκευόπουλος, τόνισε  ότι η οικονομική κρίση πλήττει την Δικαιοσύνη, ενώ παραδέχθηκε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή με την είσοδο του νέου έτους, έχει πολλές προβληματικές διατάξεις.

Ακόμη, μεταξύ των άλλων, ο κ. Παρασκευόπουλος, ανέφερε: «Η νομοθεσία θα έπρεπε να δίνει λύσεις. Δυστυχώς το τελευταίο καιρό η νομοθεσία παράγεται τόσο γρήγορα που δυσκολεύει η αφομοίωση της. Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας ήταν προαπαιτούμενο. Ψηφίστηκε με ταχύτητα και τώρα θα τεθούμε αντιμέτωποι με τα λειτουργικά του προβλήματα. Κάναμε το παν, ώστε να αναδείξουμε ότι κάποια από τα σημεία του Κώδικα έχουν αδυναμίες. Έχουν πειστεί οι δανειστές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την αρχή. Επιτέλους η προσπάθεια φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς».
 
Αναφερόμενος στις βολές που δέχθηκε ο κ. Παπαγγελλόπουλος για την φράση του περί δικαστικών πραξικοπημάτων, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε λέγοντας ότι «όσα είπε εξέφραζαν μία ευχή προκειμένου να διαφυλάξει τη Δικαιοσύνη από φαινόμενα που μπορούν να διαταράξουν την λειτουργία της».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε για την επαναφορά του διλήμματος: Ασφάλεια ή προστασία των δικαιωμάτων, μετά την επίθεση στο Παρίσι, ζητώντας από τους δικαστές να προβληματιστούν, αφού είναι εκείνοι που αποδίδουν δίκαιο.

Απαντώντας στις αιχμές στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής, η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε «ότι οι βουλευτές είναι ύποπτοι και πρέπει να αποδείξουν την αθωότητά τους και  αυτό ήθελε να αναδείξει ο πρόεδρος της Βουλής» και προσέθεσε ότι   πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν ζητήματα διαφθοράς συναρτώνται με ζητήματα πολιτικής, γιατί αποδιαρθρώνουν την δημοκρατική νομιμοποίηση».


Κόντρα Αθανασίου – Θάνου
Αιχμηρός ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος «έριξε τα βέλη» του στην πρώην  υπηρεσιακή Πρωθυπουργό, πρώην πρόεδρο της ΕΔΕ  και νυν πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, ενώ ακολούθησε δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο.
 
Αναλυτικότερα, ο  κ. Αθανασίου, χαρακτήρισε εξωφρενικές τις πρόσφατες προαγωγές των δικαστών λέγοντας: «Τέτοια προσβολή που έγινε δεν έχει γνωρίζει ποτέ το δικαστικό σώμα. Παραλείψατε 47 ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Η Ν.Δ. δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει αυτές τις αδικίες».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης,  αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ.  Παπαγγελόπουλου,  ανέφερε ότι  «ως πρώην εισαγγελέας έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να προσβάλλονται έτσι οι δικαστές...».
 
Η κυρία Θάνου  απάντησε στα όσα ανέφερε ο κ.   Αθανασίου, με τον οποίο είχε έναν  έντονο διάλογο.
 
«Μιλήσατε για παραλείψεις... Εσείς παραλείψατε την κυρία Κυττέα.... Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε η κυρία Ασημακοπούλου από αντιπρόεδρος... Δεν αντιδράσατε όταν παραλείφθηκε   ο κ. Κουτρουμάνος...που στη συνέχεια έγινε πρόεδρος... Μας είπε σήμερα ο κ. Αθανασίου για αυτήν την διάταξη που μας έκοψε το μισό των αναδρομικών... Για την δισταυρία, δεν είπε ότι έγινε 5 ημέρες πριν από την διενέργεια των εκλογών...χωρίς ενημέρωση μας..»
 
Αθανασίου: «Υπάρχει παραπληροφόρηση όλα είναι αναληθή, η δισταυρία ήταν αίτημα της Ένωσης προς την Στενιώτη. Θέλω το λόγο»
Στενιώτη:
 «Είχατε τον λόγο, δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο τώρα».
Αθανασίου: «Πρέπει να είστε πιο εγγενής και να δίνετε τον λόγω όταν σας ζητείται...

Θάνου (αφού σηκώνεται όρθια): Πρέπει να απαντήσω όταν λέγεται ότι ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου παραπληροφορεί».


Αθανασίου: «Η Ένωση οφείλει να κρατάει ίσες αποστάσεις από τα κόμματα».
            
Μετά το τέλος των εργασιών της γενικής συνέλευσης, ο κ. Αθανασίου δήλωσε: «Στην κριτική που άσκησα για την κατάφωρη παραβίαση της δικαστικής επετηρίδας κατά την οποία κατακρεουργήθηκαν 47 ανώτατοι δικαστές, αντί να απαντήσει ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε η ευνοημένη Βασιλική Θάνου. Απίθανα πράγματα».

 
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, επανέφερε και πάλι  το ζήτημα της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων κατά 2 με 3 ώρες, λέγοντας   ότι η  εμμονή στη θέση να μην λειτουργούν πέραν του ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών δεν βοηθάει την Δικαιοσύνη.
 
Επίσης, τόνισε ότι η εισαγγελική λειτουργός  ότι η  καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, έχει συνέπειες στην οικονομική ζωή της χώρας και προσέθεσε ότι
οι δικαστικοί λειτουργοί πρέπει να εργαστούν περισσότερο,  τα πινάκια πρέπει να εξαντλούνται  και η πολιτεία να δώσει πόρους για να καλυφθούν τα κενά των δικαστικών λειτουργών.
Η Ειρήνη Γιανναδάκη
Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη, ανέφερε ότι είναι κουραστικό και άχαρο να επαναλαμβάνουμε πράγματα γνωστά, αυτονόητα και  χιλιοειπωμένα και  προσέθεσε με νόημα: «Πόσο πολύ θίγονται οι αρμόδιοι, όταν και εάν τα ακούνε. Δεν  μπορούμε όμως και να σιωπούμε. Γιατί αυτό θα εκληφθεί ως αδυναμία ή φόβος».

Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη ανέφερε, μεταξύ των άλλων,   ότι το πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να βλέπει τους δικαστικούς λειτουργούς ως δημοσίους υπαλλήλους. Και δεν ενδιαφέρονται για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους.  Η κρίση ενίσχυσε αυτήν την κατάσταση, προκαλώντας θέματα σεβασμού στο κράτος δικαίου.

Κλείνοντας, η κυρία Γιανναδάκη είπε:

«Επειδή έγινε αναφορά στο πόθεν έσχες, να σημειωθεί ότι το μέτρο της δημοσιοποίησης δεν εφαρμόζεται πουθενά, παρά μόνο  στην Ρουμανία.

Σε κάποιες χώρες δεν υπάρχει καν πόθεν έσχες. Θεωρούμε υποκριτικό το γεγονός ότι θα υπάρξει πάταξη της διαφθοράς με την δημοσιοποίηση του. Πέραν από τα σχόλια σε επίπεδο κουτσομπολιού και της στοχοποίησης ορισμένων λόγω των ειδικών καθηκόντων που ακούν δεν εξυπηρετούν την διαφάνεια, αλλά αυτό που φαίνεται και όχι ό,τι πραγματικά συμβαίνει».
 
http://www.protothema.gr  Παναγιώτης Τσιμπούκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου