Κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση δανείων και τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, με την οποία εισάγεται μεν ο θεσμός της διαμεσολάβησης αλλά με προαιρετικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την κατατεθείσα διάταξη, τα μέρη δύνανται, πριν την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα διευκόλυνσης, να προσφύγουν στο Διαμεσολαβητή, χωρίς μάλιστα να είναι υποχρεωτική η παράσταση πληρεξούσιου δικηγόρου.
Σε περίπτωση που η διαδικασία της διαμεσολάβησης αποτύχει, ο οφειλέτης θα μπορεί να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα διευκολύνσεων ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου (μαζί με αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης), σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προωθούμενο νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης ήταν πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Α.Ρουπακιώτη και αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης με το υπουργείο Ανάπτυξης λόγω της πρόθεσης του υπουργείου Δικαιοσύνης να έχει η παράσταση του δανειολήπτη μετά δικηγόρου υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Επίσης σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στο ν.3869/2010 στην παράγραφο 1 του άρθρου 2, η παρουσία Δικηγόρου καθίσταται προαιρετική.
Ακόμη κατά την δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ.Σκορδάς γνωστοποίησε επιπλέον ότι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περί ενήμερων δανείων θα μπορούν να υπαχθούν και δανειολήπτες με καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων, αρκεί να μην έχει γίνει καταγγελία της σύμβασης.
Περαιτέρω να σημειωθεί ότι τα κέντρα εκπαίδευσης διαμεσολαβητών των δικηγορικών συλλόγων Πειραιώς (το πρώτο), Θεσσαλονίκης (το δεύτερο) και Αθήνας (το τρίτο) κατά σειρά δημιουργίας, έχουν μέχρι τώρα κινηθεί στην βάση της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και μάλιστα με την υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου. Αυτό το γεγονός που επηρέασε σημαντικά την προσέλκυση υποψήφιων εκπαιδευόμενων, θεωρήθηκε ως αδιαμφισβήτητη αρχή του νέου θεσμού και κατά την πρόσκληση των κέντρων διαμεσολάβησης δεν υπήρξε πουθενά κάποια υποσημείωση ότι και ο νέος θεσμός καθώς και η παρουσία δικηγόρου δύναται τελικώς να υπάρξει ως Προαιρετική.
Η ελληνική προχειρότητα του νομοθετείν!
ΑπάντησηΔιαγραφή