ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Εκτός φυλακής για δικαστικά έξοδα και ποινές έως 3.000 ευρώ

Εκτός φυλακής θα βρεθούν όσοι έχουν φυλακιστεί επειδή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα ή επειδή τους έχει επιβληθεί χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν. Τον δρόμο για την αποφυλάκισή τους αλλά και την μη προφυλάκιση όσων θα εμπίπτουν στο μέλλον σε αυτή την κατηγορία, ανοίγει γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γεώργιου Μόμπολη.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του διευθυντή των φυλακών Θεσσαλονίκης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάφου αναφέρει στη γνωμοδότησή του, πως οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ν. 3904/201 για την αποφυλάκιση των κρατουμένων που οφείλουν μόνο δικαστικά έξοδα ή τους έχει επιβληθεί χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ, αφορούν και στους καταδικασθέντες με δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν και μετά την εφαρμογή του Ν. 3904/2010. Δηλαδή και μετά την 23η Δεκεμβρίου 2010 που έλαβε νομική υπόσταση ο Ν. 3904/2010, ο οποίος καταρτίστηκε επί θητείας στο υπουργείου Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, σε μια προσπάθεια να «ανασάνουν» οι φυλακές.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο,  κρατούμενοι για τέτοιους λόγους θα πρέπει να αποφυλακίζονται ή να μην φυλακίζονται στο μέλλον και στις περιπτώσεις αυτές το ποσό των εξόδων και η χρηματική ποινή, θα εισπράττονται με άλλο τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκεκριμένες οφειλές θα βεβαιώνονται στη Δ.Ο.Υ. που υπάγεται ο καταδικασθείς και σε περίπτωση μη αποπληρωμής του ποσού θα κινητοποιούνται οι διαδικασίες κατάσχεσης της περιουσίας του, εφόσον υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.
Για τις περιπτώσεις που δεν μπορεί να εντοπισθεί το ΑΦΜ του καταδικασθέντα – κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά με λαθρομετανάστες αλλοδαπούς – τότε ο εισαγγελέας εκτελέσεως των ποινών θα αποφασίζει εάν ο σχετικός φάκελος θα μπει προσωρινά στο αρχείο ή όχι, λόγω αδυναμίας βεβαιώσεως του χρέους στη αρμόδια Δ.Ο.Υ., μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα αυτό.
 Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου