Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 7.7.2018 στην Κοζάνη, με αφορμή την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, όπως εισήχθη με το ν. 4512/2018, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί, κατ’ επανάληψη, υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, που προβλέπονται θεσμικά και από τον Κώδικα Δικηγόρων.
1. Το δικηγορικό σώμα έχει ταχθεί, κατ’ επανάληψη, υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, όπως η διαιτησία και η διαμεσολάβηση, που προβλέπονται θεσμικά και από τον Κώδικα Δικηγόρων.
2. Από την αρχή της εισαγωγής προς ψήφιση του ν. 4512/2018 εκφράσαμε τη διαφωνία μας ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, όπως αυτή προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, χωρίς συντεχνιακές προσεγγίσεις. Αιτιάσεις που ασπάστηκε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Παρά τις όποιες σημαντικές αλλαγές επήλθαν στο ψηφισθέν νομοσχέδιο, το ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης του πολίτη στην δικαιοσύνη, ειδικά σε διαδικασίες μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας (αυτοκίνητα, οικογενειακές διαφορές κλπ), δεν αντιμετωπίσθηκε επαρκώς. Η υιοθέτηση της όποιας μορφής εναλλακτικής επίλυσης διαφορών πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη, και μάλιστα του οικονομικά αδύναμου, στον φυσικό του δικαστή.
3. Η απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας, ήρθε να επιβεβαιώσει τις αιτιάσεις τόσο του δικηγορικού σώματος όσο και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για την μη συμβατότητα των σχετικών διατάξεων με το Σύνταγμα και το Ενωσιακό Δίκαιο.
4. Η εμμονή του Υπουργού στην εφαρμογή του ν. 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, παρά την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, συνιστά, κατ’ ελάχιστον, έλλειψη σεβασμού προς θεσμοθετημένες διαδικασίες της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της συνταγματικής δικαιοταξίας. Ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρή ανασφάλεια δικαίου στον Ελληνα πολίτη, ο οποίος θα κληθεί από τον Οκτώβριο 2018 να επιλύσει τις διαφορές του σε ένα κλίμα αβεβαιότητας από τον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων από όλους τους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, παρά την δεδομένη έκφανση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Θα αποτελέσει δείγμα σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων η εξ υπαρχής ρύθμιση του συγκεκριμένου ζητήματος, μετά από διάλογο με τους όλους εμπλεκόμενους φορείς.
5. Η Συντονιστική Επιτροπή, ενόψει των ανωτέρω, σε συνέχεια και του από 19.3.2018 αιτήματός της, ζητά άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Δικαιοσύνη και ιδίως εκείνα που επηρεάζουν καταλυτικά την ορθή και ταχεία απονομή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου