ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Θάνου: Πρόταση για παράταση ορίου ηλικίας των δικαστικών στον πρωθυπουργό

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου σε ενημέρωση που παρείχε σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, επισήμανε ότι τέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κατά την εν λόγω ενημέρωση προς τους συναδέλφους της, είπε ότι ετέθη το θέμα στον πρωθυπουργό ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξήγησε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες, και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.
Ακόμη, η κ. Θάνου ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει να μένουν οι δικαστές μετά το 67ο της ηλικίας τους, αλλά μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση -να αυξηθεί το όριο για τρία ακόμα χρόνια- καθώς το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις συνταγματικές επιταγές.
Η πρόταση για παράταση του ορίου ηλικίας αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων, ενώ δικαστές ανέφεραν ότι οι μόνοι που μπορούν να επιθυμούν την παράταση του ορίου ηλικίας είναι μια μικρή κατηγορία εφετών, οι οποίοι σε περίπτωση παράτασης του ορίου ηλικίας θα προλάβουν να προαχθούν σε προέδρους εφετών.
Το Σύνταγμα στο άρθρο 88 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μέχρι το βαθμό του εφέτη και του αντεισαγγελέα εφετών αποχωρούν υποχρεωτικά από το σώμα με τη συμπλήρωση του 65ού έτους της ηλικίας τους, ενώ από τους βαθμούς αυτούς και πάνω αποχωρούν με τη συμπλήρωση του 67ού έτους της ηλικίας τους.
Το άρθρο 90 προβλέπει ότι η θητεία των πρόεδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και ελεγκτικού Συνεδρίου), του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως και των γενικών επιτρόπων των Ελεγκτικών Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.
ΠΗΓΗ: http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου