Σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 5 του ν. 3842/2010 καταργήθηκαν οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 5 του Ζ' Ψηφίσματος του έτους 1975 (ΦΕΚ 23Α') της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής, εκτός των δύο τελευταίων εδαφίων. Ειδικότερα, με τις διατάξεις των δύο ανωτέρω τελευταίων εδαφίων ορίζεται ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, από το ποσό του πρώτου εδαφίου αφαιρείται ποσό ίσο με το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος.
2. Περαιτέρω, με την ΠΟΛ. 1135/4.10.2010 εγκύκλιο, με την οποία κοινοποιήθηκαν τα άρθρα του ν.3842/2010, διευκρινίστηκε ότι με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 5 του ως άνω νόμου, από 1/1/2010 καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης, που οριζόταν από το άρθρο 5 του Ζ ' ψηφίσματος του έτους 1975 ( Φ.Ε.Κ. 23 Α) της Ε Αναθεωρητικής Βουλής και ίσχυε για τους Βουλευτές -Δικαστές. Δεν καταργούνται τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου, για τα οποία έγινε ήδη αναφορά στην προηγούμενη παράγραφο.
3. Με τις αριθ. 89/2013 και 6/2015 αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου της παρ. 2 του άρ. 88 του Συντάγματος (Μισθοδικείου), έγινε δεκτό ότι ο οφειλόμενος φόρος εισοδήματος δικαστικών λειτουργών που προσέφυγαν θα υπολογιστεί μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμων), με την ειδικότερη αιτιολογία που περιέχεται στις προαναφερθείσες αποφάσεις και κυρίως ενόψει της εξίσωσης της βουλευτικής αποζημιώσεως προς τις αποδοχές των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, καθώς και της διαφύλαξης των συνταγματικών αρχών της διάκρισης των λειτουργιών, της ισοδυναμίας και της ισοτιμίας αυτών και της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας. Οι αποφάσεις του Μισθοδικείου είναι αμετάκλητες και δεσμευτικές για τη Διοίκηση ως προς το νομικό ζήτημα που επιλύουν.
4. Σε διάφορες υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών κατατέθηκαν πολλαπλά αιτήματα δικαστικών λειτουργών, εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχων, οι οποίοι αιτούνται οι αποδοχές και συντάξεις τους να τύχουν της ίδιας ως άνω φορολογικής μεταχείρισης με αυτών που προσέφυγαν και που δικαιώθηκαν από το Μισθοδικείο με τις ανωτέρω αποφάσεις.
5. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη επιβάρυνση των δικαστηρίων και ταλαιπωρία των πολιτών, οι υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών θα προβούν σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους (εν ενεργεία και συντάξιμες). Το τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό επιστρέφεται λαμβάνοντας υπόψη και τις διατάξεις περί παραγραφής.
6. Κάθε άλλη διαταγή μας με αντίθετο περιεχόμενο παύει να ισχύει, από την έκδοση της παρούσας.
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ
το σχολιο που συνοδευει την ειδηση ειναι αδικο..
ΑπάντησηΔιαγραφήο δικαστης εχει συνταγματικα ιδιο μισθο με τον βουλευτη... το 2010, ενω καταργηθηκε η φοροαπαλλαγη 25% για τους δικαστες, διατηρηθηκε για τους βουλευτες!!!!!
την προφανη παραβιαση του Συνταγματος (οχι μεσω ερμηνειων κτλ, αλλα ξεκαθαρη παραβιαση μιας ρητης διαταξης) εκρινε το ΑΕΔ και μετα απο 3 χρονια αποφασισε να συμμορφωθει η διοικηση
να υπενθυμισω, οτι μπορουσαν οι βουλευτες να καταργησουν και για τους εαυτους τους την απαλλαγη του 25%, οποτε θα ειχε καταργηθει νομιμως και για τους δικαστες
οι βουλευτες ειναι αποδεδειγμενα αλητες...γιατι προσπαθουν να τους μοιασουν οι δικαστικοι? δεν βλεπουν τον υπολοιπο κοσμοπου πενεται? και εν πασει περιπτωσση μεγαλος μερος των δικαστων μονο αποδοτικοι δεν ειναι ,αν κρινω από την ταχυτητα εκδοσης αποφασεων και ενω ειχε μεσολαβησει η 6μηνη αποχχή των δικηγορων..
Διαγραφήδηλαδη ποτε προλαβες και εκρινες την μη αποδοτικοτητα???
Διαγραφήαπο 16 σεπτεμβρη δικαζονται κανονικα οι υποθεσεις...ακομα τα πρακτικα και οι δικογραφιες στις περισσοτερες των περιπτωσεων δεν εχουν παραδοθει...
υγ αν ισχυει το επιχειρημα περι πενοντων, τοτε ειχε δικιο ειχε και ο κατρουγκαλος να πληρωσουν και οι γραβατες... γιατι δεν νομιζω οι μεγαλοδικηγοροι , αλλα και οι γνωστοι δικηγοροι επαρχιακων δικαστηριων, που τους βλεπουμε καθε ημερα στο ακροατηριο., να εχουν εισοδημα το δηλωθεν των 10.000 ευρω..
σημασια εν προκειμενω εχει η νομιμοτητα.. γιατι αν παμε ποιος πενεται, ποιος οχι, ποιος βγαζει περισσοτερα, ποιος λιγοτερα, δεν βγαζουμε ακρη
μιλαω για υποθεσεις που δικαστηκαν(εκουσια πολυμελους) τον Οκτωβριο του 2015, τον Σεπτεμβριο του 2015 κ.ο.κ και δεν έχουν βγαλει αποφαση ,ενω μεσολαβησε και 6 μηνη αποχη.Τωρα αν εσυ εισαι ευχαριστημενος, καλα κρασια..
Διαγραφήπροφανως προκειται για μεμονωμενη περιπτωση
Διαγραφήτο 98% των δικαστων εχουν τελειωσει με την περσινη χρεωση
το 2% αποτελει την εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα
πολυ μεμονωμενη...10 με 15% τρωνε αβερτα περικοπη αποδοχών για υπερβαση του 8 μηνου..θα τα ξερεις φιλτατε δικαστη..σαφως υπαρχουν και πολλοι αποδοτικοι δικαστες,αλλα υπαρχει προβλημα, ο στρουθοκαμηλισμος δεν ωφελει κανεναν κλαδο,ας μην ενδιαφερομαστε μονο για το 25% αφορολογητο, σε εποχχες που τσακιζεται ο ιδωτικος τομεας, ενω καποιοι απολαμβανουν μονιμοτητα-ισοβιοτητα
Διαγραφή"....προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη επιβάρυνση των δικαστηρίων και ταλαιπωρία των πολιτών...." κατά την εξάμηνη και πλέον αποχή των δικηγόρων δεν υπήρχε ούτε επιβάρυνση δικαστηρίων ούτε ταλαιπωρία πολιτών; εκεί όμως είχαμε δικηγόρους απέναντι όχι δικαστές και μάλιστα σε κρίσιμη περίοδο για τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι τυχαίο το ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται αυτήν την εποχή που στον κλάδο των δικαστών καθημερινά γίνεται χαμός; (ΣτΕ, Ντογιάκος κλπ). Δυστυχώς ή ευτυχώς η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης δεν είναι γενικός και αφηρημένος όρος αφορά τον κάθε ένα δικαστή σε κάθε βήμα και ενέργειά του, όπως και τα θεσμικά όργανα που τους εκπροσωπούν. Η σιωπή πολλές φορές είναι εκκωφαντική και η κατά μόνας αλλά και η ομαδική... δυστυχώς
ΑπάντησηΔιαγραφή