ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Επαγγελματικά Ταμεία: Ωρα αποφάσεων για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Πρόταση για δημιουργία επαγγελματικών ταμείων για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) προωθεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Αν και ο ασφαλιστικός νόμος έχει ψηφιστεί, το θέμα της μη ένταξης των εφάπαξ και των επικουρικών των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενδέχεται να ξανασυζητηθεί, εάν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων κάνουν δεκτή σχετική εισήγηση του υπουργείου Εργασίας.
Το ενδεχόμενο εξαίρεσης των Ταμείων Εφάπαξ ή ακόμη και επικούρισης των αυτοαπασχολούμενων από την ένταξή τους στο (ΕΤΕΑΕΠ όπως μετονομάζεται το ΕΤΕΑ) και τη μετατροπή τους σε Επαγγελματικό Ταμείο καλούνται να εξετάσουν έως το τέλος του Αυγούστου οι εκπρόσωποι των γιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών.
Πρόκειται για την παλιά πρόταση που είχε κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των αυτοαπασχολούμενων, στις προωθούμενες αυξήσεις εισφορών.
Πλέον, μετά και την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, η εξαίρεση των Ταμείων θεωρείται δύσκολη, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ζήτησε εξουσιοδότηση από τους φορείς, προκειμένου να διαπραγματευτεί το θέμα με τους δανειστές.
Μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε κατά την διάρκεια των συσκέψεων σχέδιο κειμένου που περιλαμβάνει τη μετατροπή των Ταμείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.
Σύμφωνα με αυτό, οι επαγγελματικοί κλάδοι, τα μέλη των οποίων ασφαλίζονταν λόγω ιδιότητας στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), μπορεί να εξαιρούνται από την ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ, εφόσον τούτο ζητηθεί από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που τους εκπροσωπούν, προκειμένου να ασφαλίζονται στο εξής ως προς την επικουρική ασφάλιση ή την εφάπαξ παροχή σε επαγγελματικά ή αλληλοβοηθητικά ταμεία που θα οργανωθούν ανά κλάδο.
Τα επαγγελματικά αυτά ταμεία (ή αλληλοβοήθειας) σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας θα αναλάβουν και την κάλυψη των ήδη καταβαλλόμενων παροχών στους συνταξιούχους τους. Συγκεκριμένα, το σχέδιο που παραδόθηκε στους εκπροσώπους των ασφαλισμένων προβλέπει ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις των εν λόγω κλάδων θα καταβάλλονται στους δικαιούχους τους μετά την ίδρυση των επαγγελματικών ή αλληλοβοηθητικών Ταμείων από τα τελευταία, σύμφωνα με τους καταστατικούς τους όρους.
Ξεκαθαρίζει δε, ότι τα θέματα της περιουσίας και πως αυτή θα μεταφερθεί από το ΕΤΕΑΕΠ (σημερινό ΕΤΕΑ) στα νέα ΝΠΙΔ, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Αναλυτικά, ορίζει ότι "θέματα σχετικά με την μεταφορά περιουσιακών στοιχείων που αντιστοιχούν σε εισφορές για επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ από το ΕΤΕΑΕΠ στα συνιστώμενα ταμεία ορίζονται, μετά από σχετική οικονομική μελέτη και γνώμη του ΕΤΕΑΕΠ, με απόφαση του υπουργού Εργασίας. Με απόφαση του ίδιου υπουργού ρυθμίζεται και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης".
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση σε σχέση με τις εισφορές που θα καλούνται να πληρώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι.
Σύμφωνα και με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ θα κληθούν να καταβάλουν σωρευτικά το 37,95% του εισοδήματος τους για κύρια σύνταξη, υγεία, επικούρηση και εφάπαξ.
Ωστόσο δίνεται μικρή μεταβατική περίοδος με σημαντικές εκπτώσεις, αφού το σύνολο των εισφορών τους θα απομειώνεται από 5% (εισοδήματα 57.000-58.000 ευρώ) μέχρι 50% (εισοδήματα 7.033-13.000 ευρώ) με ελάχιστη καταβολή τα 586 ευρώ το μήνα.
Οι εκπτώσεις ισχύουν και για τους νέους- κάτω της 5ετίας-, αρκεί να έχουν εισόδημα άνω των 4.922 ευρώ. Όμως οι εκπτώσεις θα λογίζονται ως οφειλή, η οποία θα εξοφλείται σταδιακά κατά 1/5 κατ' έτος, όταν τα καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του επαγγελματία υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την 1.6.2016 και μέχρι τις 31.5.2019, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς όλων των αυτοαπασχολούμενων πριν και μετά το 1993 στο ΕΤΕΑ και στα εντασσόμενα σε αυτό ταμεία, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς, υπολογίζεται σε ποσοστό 7% επί του εισοδήματος.
Από 1.6.2019 και μέχρι τις 31.5.2022, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς υπολογίζεται σε 6,5%. Μετά το πέρας της εξαετίας το ποσοστό της εισφοράς διαμορφώνεται στο ύψος που ίσχυε κατά τις 31.12.2015. Η μηνιαία εισφορά για τα Ταμεία των εφάπαξ υπολογίζεται σε ποσοστό 4% επί του εισοδήματος
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου