ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΑΕΔ: Δικαιολογημένο το χαμηλότερο επιτόκιο υπερημερίας για το Δημόσιο

Δικαιολογημένο λόγω των οικονομικών συγκυριών που διέρχεται η χώρα μας είναι, σύμφωνα με το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το πλεονέκτημα του Δημοσίου να «απολαμβάνει» χαμηλότερο επιτόκιο υπερημερίας στις οφειλές του προς τους ιδιώτες, την ίδια στιγμή που οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο επιβαρύνονται με υψηλότερο επιτόκιο. 


Με συντριπτική πλειοψηφία (10-3) το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερο επιτόκιο (από 8,75% έως 12,25%), δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. 

Αυτό, άλλωστε, είχε εισηγηθεί και ο σύμβουλος Επικρατείας Παν. Ευστρατίου επικαλούμενος λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική ισορροπία του κράτους και ν’ αντιμετωπιστεί η οξεία κρίση που μαστίζει τη χώρα. Υπό το ίδια πρίσμα της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, το ΑΕΔ έκρινε συνταγματική τη διαφορά αυτή των επιτοκίων. Για το θέμα αυτό, πάντως, έχουν εκδοθεί στο παρελθόν αντικρουόμενες αποφάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον Άρειο Πάγο με αποτέλεσμα να φθάσει για οριστική κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με απόφασή της έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ την επίμαχη ρύθμιση, συναντώντας όμως τη διαφωνία του Αρείου Πάγου που τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας της. 
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου