ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

«Απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος: Οι μισές αλήθειες και οι προφάσεις. Του Αναστασίου Απολ. Βολιώτη Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου

  Ένα από τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλονται από την Κυβέρνηση, καθώς και από μερίδα των Μ.Μ.Ε., υπέρ της «αναγκαιότητας» της επιχειρούμενης (στο πλαίσιο της επικαλούμενης «απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων») κατάργησης των ελαχίστων υποχρεωτικών ορίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής είναι ότι με αυτή (κατάργηση) θα μειωθούν οι δικηγορικές αμοιβές, μέσω της λειτουργίας του ανταγωνισμού της αγοράς.
Το παραπάνω επιχείρημα είναι δομικά ψευδές, έωλο και παραπλανητικό για τους αποδέκτες του.
Ειδικότερα :
  1.Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων λαμβάνει για την παροχή των υπηρεσιών προς τους εντολείς τους, ποσό μεγαλύτερο από την υποχρεωτική ελάχιστη καθορισμένη κάθε φορά αμοιβή, εξαιτίας του ότι η τελευταία (ελάχιστη αμοιβή) στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αντιστοιχεί στο μόχθο των παρεχόμενων δικηγορικών υπηρεσιών.
Για τον λόγο αυτό, το δικηγορικό σώμα σταθερά αξιώνει από την Πολιτεία την αύξηση των ορίων των ελάχιστα υποχρεωτικών αμοιβών, ώστε να επέλθει ισορροπία μεταξύ παρεχομένων υπηρεσιών και δικηγορικών αμοιβών.
Ο λεγόμενος «ελεύθερος ανταγωνισμός» στο χώρο των δικηγορικών αμοιβών, που κανείς μέχρι σήμερα δεν παρεμπόδισε, είναι αφελές να πιστεύεται από τους εμπνευστές του εγχειρήματος ότι θα οδηγήσει σε μείωση των αμοιβών, πολύ απλά, διότι ο καθορισμός ελάχιστων αμοιβών δεν ήταν ποτέ αιτία ή τροχοπέδη για την απομείωση των τελευταίων, όπως έμπρακτα απέδειξαν δεκαετίες εφαρμογής των σχετικών ρυθμίσεων.
Το μόνο αποτέλεσμα που βάσιμα μπορεί να προβλεφθεί ότι θα έχει η κατάργηση των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών θα είναι (δεδομένης και της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας και για τους δικηγόρους) η αύξηση της φοροδιαφυγής, μέσω της δήλωσης αμοιβών μικρότερων σε σχέση με τις σημερινές ελάχιστες, κατά τρόπο επιβαρυντικό για τα δημόσια έσοδα.
 2. Η σπουδή και η απολυτότητα με τις οποίες επιχειρεί η Πολιτεία να προχωρήσει σε κατάργηση των ελαχίστων δικηγορικών αμοιβών - χωρίς οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη και τεκμηρίωση της αναγκαιότητας του μέτρου, τόσο για τους πολίτες, όσο και για την εθνική οικονομία - ενισχύει την άποψη ότι και αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στην προσπάθεια αποδόμησης των κοινωνικών πυλώνων της οικονομίας και την παράδοση αυτής σε ακραίους «κανόνες» της αγοράς, καθ' υπόδειξη συντελεστών της τελευταίας που μοναδικό μέλημα έχουν την μεγιστοποίηση των κερδών τους.
Άλλωστε, οι τελευταίοι και μόνο (ως εντολείς δικηγορικών υπηρεσιών ευρύτατης κλίμακας) επιδεικνύουν συστηματικά και απροκάλυπτα το ενδιαφέρον τους για την άρση των ελάχιστα υποχρεωτικών ορίων αμοιβών, προσδοκώντας σε δραστική μείωση των σχετικών δαπανών τους, μέσω της απασχόλησης δικηγόρων, κυριολεκτικά «αντί πινακίου φακής» και δυστυχώς είναι, ομοίως, οι μοναδικοί που έχουν την δυνατότητα (μέσω της επιχειρούμενης ρύθμισης) να επιβάλλουν τους όρους τους στους συνεργαζόμενους δικηγόρους.
 3.Βέβαιο αποτέλεσμα της επιχειρούμενης κατάργησης θα είναι η εκτεταμένη εξαθλίωση του δικηγορικού λειτουργήματος, υπέρ μιας απειροελάχιστης μειοψηφίας ισχυρότατων οικονομικών παραγόντων και όχι βέβαια υπέρ της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, με όλες τις απορρέουσες δυσμενείς συνέπειες για το επίπεδο των παρεχομένων δικηγορικών υπηρεσιών και την περαιτέρω αποδυνάμωση του θεσμικού ρόλου του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και υπερασπιστή των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Οι πολίτες οφείλουν να αντιληφθούν το διακύβευμα και να πάρουν σαφή θέση στο ψεύτικο δίλημμα που επιχειρεί να θέσει η Πολιτεία, στοχοποιώντας και σπηλώνοντας ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες, αποβλέποντας στην διάσπαση που διευκολύνει την χειραγώγηση της κοινωνίας. Βόλος 19/10/2010
www.dsvol.gr

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Πρόεδρε,
    Το θέμα δεν είναι να το καταλάβουν οι πολίτες το πρόβλημα. Το θέμα είναι να το καταλάβει η ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και όλοι όσοι σιωπούν μαζί με αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή