ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

«Φέσι» και βερεσέ στους δικηγόρους από τους πελάτες Ο ΦΠΑ επιδείνωσε την κατάσταση

«Φέσι» και βερεσέ στους δικηγόρους από τους πελάτες
Ο ΦΠΑ επιδείνωσε την κατάσταση

Του Γιαννη Ελαφρου

«Δύο μήνες έχει να περάσει πελάτης για καινούργια υπόθεση την πόρτα του γραφείου μου. Τηλεφωνούν, ενημερώνονται για το κόστος και... εξαφανίζονται»! Η μαρτυρία ενός δικηγόρου με πολλά χρόνια στο επάγγελμα και όχι ευκαταφρόνητο πελατολόγιο αποκαλύπτει τη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση και σε αυτόν τον χώρο. Σε μια άλλη περίπτωση, πελάτες εισέπραξαν αποζημιώσεις από ασφαλιστικές εταιρείες «ξεχνώντας» να καταβάλουν την αμοιβή του δικηγόρου τους... Μάλιστα, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, εμφανίστηκε στα δικηγορικά γραφεία και το βερεσέ, αφού πλήθος πελατών αφήνουν χρέη, με αποτέλεσμα πολλοί δικηγόροι να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς τα ενοίκια και τα άλλα έξοδα τρέχουν.

«Οι πελάτες που δεν πληρώνουν, τα λεγόμενα “φέσια” υπήρχαν πάντα, τώρα όμως έχουν πολλαπλασιαστεί. Επίσης, πληθαίνουν οι πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν άμεσα και υπόσχονται ότι θα εξοφλήσουν αργότερα, όταν πληρωθούν από τη δουλειά τους ή όταν βγει η απόφαση. Βεβαίως, έχουν κοπεί προκαταβολές ή προπληρωμή των εξόδων. Το εισόδημα των πελατών μας έχει μειωθεί και είναι πλέον δυσκολότερο να αντεπεξέλθουν», συμπληρώνει η δικηγόρος κ. Αγγελική Σεραφείμ.

Ανοίγουν «τεφτέρια», λοιπόν, στα δικηγορικά γραφεία; Oσο κλείνουν οι πόρτες για νέα πελατεία... «Η ύφεση πλήττει πλέον τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός. «Kάποιοι τομείς του επαγγέλματος, όπου απασχολούνται μαζικά οι δικηγόροι (όπως οι αστικές και εμπορικές υποθέσεις), έχουν ουσιαστικά πεθάνει. Τα συμβόλαια είναι ελάχιστα, αυτοκίνητα, μισθώσεις πνέουν τα λοίσθια. Λίγες κατηγορίες έχουν αυξημένη κίνηση λόγω της (αρνητικής) συγκυρίας: οι σχετικές με την κοινωνική ασφάλιση, τις εργασιακές διαφορές (απολύσεις, μη πληρωμές), τις πτωχεύσεις, τα φορολογικά κ.λπ.», συμπληρώνει.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Oταν ακούει ο πελάτης ότι το κόστος επιβαρύνεται κατά 23%, το ξανασκέφτεται. Oσοι επιμείνουν συχνά πληρώνουν «μαύρα». «Γίναμε υδραυλικοί», λένε δικηγόροι, αμφισβητώντας την όποια χρησιμότητα του μέτρου.

Οι πελάτες διαπραγματεύονται πολύ πιο έντονα την αμοιβή. Ακόμη και το γραμμάτιο προείσπραξης δεν είναι δεδομένο. «Μέσα σε αυτό το φόντο έχει αυξηθεί τρομερά ο ανταγωνισμός. Προσφέρονται συχνά εξευτελιστικές τιμές, αλλά με εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών», σημειώνει ο κ. Βερβεσός.

Oλο και περισσότεροι πολίτες βλέπουν σαν πολυτέλεια την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Oταν μια υπόθεση μπορεί να εκδικασθεί έπειτα από δύο χρόνια και πλέον, ο πελάτης είτε αφήνει το θέμα είτε αναζητεί ένα συμβιβασμό, παραιτείται, δηλαδή, από τα δικαιώματά του», τονίζει η κ. Σεραφείμ.

«Περισσότερο πλήττονται οι νέοι δικηγόροι, είτε προσπαθούν μόνοι τους είτε εργάζονται σε κάποιο γραφείο», υπογραμμίζει ο κ। Θεόδωρος Συμεωνίδης, μέλος του Δ।Σ। του ΔΣΑ। «Η κατώτερη αμοιβή που έχει ορίσει ο Σύλλογος για εξαρτημένη εργασία (850 ευρώ) δεν τηρείται, έχει πάει ήδη στα 700 ευρώ, ενώ η ανεργία διαμορφώνει ρεύμα φυγής από τον κλάδο», συμπληρώνει। Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και σε συνδυασμό με την προώθηση των μέτρων για το «άνοιγμα» του δικηγορικού επαγγέλματος, «υπάρχει κίνδυνος να υποβαθμισθεί το δικαίωμα των πολιτών σε υπηρεσίες ποιοτικές και προσιτές οικονομικά και να κυριαρχήσει η πλήρης εμπορευματοποίηση», καταλήγει ο κ Συμεωνίδης.

kathimerini.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου