ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΚΟΝΤΡΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

Κόντρα υπουργών για τις αμοιβές των δικηγόρων

Της Ιωαννας Mανδρου

Οι δικηγορικές αμοιβές και η προτεινόμενη από το υπουργείο Οικονομικών κατάργηση των κατώτατων ορίων τους, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, οδηγεί σε αντιπαράθεση τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης σθεναρά τάσσεται στο πλευρό των δικηγόρων που θεωρούν ότι η κατάργηση των κατώτατων ορίων στις αμοιβές τους για παραστάσεις στα δικαστήρια δεν θα συμβάλει στην απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών, αλλά αντίθετα θα εκτοξεύσει στα ύψη τη φοροδιαφυγή. Αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών, που επεξεργάζεται και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, εμμένει στη θέση πως και οι δικηγορικές αμοιβές πρέπει να διαμορφώνονται ελεύθερα κι όχι να είναι προκαθορισμένες.

Ενώ οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν προς το παρόν βρει κοινό τόπο εν όψει και των επικείμενων ρυθμίσεων για τα κλειστά επαγγέλματα, οι δικηγορικοί σύλλογοι διατυπώνουν κατηγορηματική αντίθεση στο ενδεχόμενο απελευθέρωσης των δικηγορικών αμοιβών. Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημ. Βερβεσός, με δήλωσή τους στην «Κ», τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «θα ήταν καταστροφική μια τέτοια ρύθμιση όχι μόνον για το δικηγορικό σώμα που αγωνίζεται να επιβιώσει στην κρίση, αλλά και για το Δημόσιο που δεν θα μπορεί να εισπράξει φόρους ούτε και με βάση τις κατώτατες αμοιβές που προβλέπονται ώς σήμερα για σειρά δικηγορικών υπηρεσιών».

Με το σύστημα προσδιορισμού των αμοιβών που ισχύει σήμερα, για κάθε παρουσία δικηγόρου στα δικαστήρια, αλλά και σε σειρά άλλων δικηγορικών ενεργειών, όπως η συμμετοχή στην υπογραφή των συμβολαίων, προβλέπεται οι αμοιβές τους ως προς τα κατώτατα όρια να είναι προσδιορισμένες. Μάλιστα αν δεν προσκομιστεί το ανάλογο γραμμάτιο καταβολής αυτής της κατώτατης αμοιβής το δικαστήριο δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκδίκαση μιας υπόθεσης, ούτε μπορεί να ολοκληρωθεί η υπογραφή ενός συμβολαίου. Οι δικηγόροι της Αθήνας, οι οποίοι απέχουν σήμερα από την άσκηση του επαγγέλματός τους με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου, αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, αν τελικά καταργηθούν από το υπουργείο Οικονομικών τα κατώτατα όρια δικηγορικών αμοιβών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου