Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ «ΕΝΩΤΙΚΟΥ» ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΜΑΣ
Των μελών:
Χρήστου Τζανερρίκου, Προέδρου Εφετών
Χαράλαμπου Μαυρίδη, Εφέτη
Ευάγγελου Κασαλιά, Αντεισαγγελέα Εφετών
Χρήστου Παπαδήμα, Πρωτοδίκη
Σταματίας Γκαρά – Δημουλέα, Ειρηνοδίκη
Στις 12-12-2016 κατατέθηκε στη Βουλή Σχέδιο Νόμου των Υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το άρθρο 52 του οποίου προβλέπει ότι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής στις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, σωματείων και λοιπών ενώσεων προσώπων, διορίζονται, πλέον, αποκλειστικά Δικηγόροι και όχι Δικαστικοί Λειτουργοί, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, από την ψήφιση του Ν. 1264/1982.
Ενώ όλες οι λοιπές δικαστικές Ενώσεις εκπροσωπήθηκαν η κάθε μία από τον Πρόεδρό της (που είναι όλοι Ανώτατοι Δικαστές και Εισαγγελείς), αντίθετα, την Ένωσή μας εκπροσώπησαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στις 14-12-2016, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 του καταστατικού της Ένωσής μας, αφού μόνο σε περίπτωση κωλύματος όλων των άλλων μελών του Προεδρείου θα εδικαιολογείτο η εκπροσώπηση αυτή, ο κύριος Χαράλαμπος Σεβαστίδης – Εκπρόσωπος Τύπου (μη μέλος του Προεδρείου), Πρόεδρος Πρωτοδικών και η Ειρηνοδίκης Ακριβή Ερμίδου - Αναπληρώτρια Υπεύθυνη Διαχείρισης Οικονομικών (άραγε με ποια λογική, τη στιγμή που τα μέλη του Προεδρείου επαίρονται για την αυστηρή προσήλωσή τους στις διατάξεις του καταστατικού;). Οι τελευταίοι, εκπροσωπώντας το Προεδρείο, υποστήριξαν, αρχικά, ότι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας εξασφαλίζουν μόνον οι Δικαστές και όχι οι δικηγόροι, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν εχθρικό κλίμα και να δεχθούν έντονη φραστική επίθεση από όλους τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής, οπότε ο εκπρόσωπος της Ένωσής μας εδήλωσε κατά λέξη τα εξής: « ….Δεν υπήρχε καμία μομφή για το χαρακτήρα, για την ακεραιότητα και το ήθος των Δικηγόρων. Ούτε ξεχωρίζουν οι Δικαστές γιατί είναι πιο έντιμοι. Είναι ο μέσος όρος, όπως σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ίδια αναλογία έντιμων και ανέντιμων υπάρχουν παντού και στους Δικηγόρους και στους Δικαστές. ΞΕΚΑΘΑΡΑ». Πρότεινε δε, ο ίδιος συνάδελφος, στον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ενιαία και, όπως με το άρθρο 52 αποκλείονται οι Δικαστές από τις αρχαιρεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, σωματείων και λοιπών ενώσεων προσώπων, με το δεδομένο ότι αυτά είναι «δευτερεύοντα» καθήκοντα, έτσι θα πρέπει άμεσα να καταργηθούν όλες οι διατάξεις εκείνες που προβλέπουν τη συμμετοχή Δικαστικών Λειτουργών και σε άλλες επιτροπές (αμειβόμενες και μη), όπως Επιτροπές Ασύλου, Πειθαρχικά Συμβούλια, Πειθαρχικές Επιτροπές ΕΠΟ, Επιτροπές Προμηθειών κ.α.
Αντί, λοιπόν, το Προεδρείο να υπερασπίσει, με σοβαρά επιχειρήματα, τα δικαιώματα των συναδέλφων και, ειδικά, του πρώτου βαθμού, που άμεσα πλήττονται από τον αποκλεισμό τους από τις αρχαιρεσίες σε σωματεία, τουναντίον, έστειλε, ως εκπροσώπους του στην Βουλή τους παραπάνω συναδέλφους οι οποίοι, όχι μόνον δεν επέτυχαν θετικό αποτέλεσμα αλλά, με αυτά που υποστήριξαν δημιούργησαν πολύ αρνητικές εντυπώσεις για την εκπροσώπησή της Ένωσής μας.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης, όμως, σαν να μην έφτανε αυτό, υπέπεσε και σε άλλο ατόπημα. Αφενός μεν δεν συνήνεσε, ως όφειλε, στην επιβολή παραβόλου στα αιτήματα εξαιρέσεως των Δικαστών – τα οποία έχουν λάβει, τον τελευταίο καιρό, κυριολεκτικά, μορφή πλημμυρίδας – αφετέρου δε εξέφρασε αντιρρήσεις για την επιβολή παραβόλου στα αιτήματα αναβολών από τους διαδίκους, για να εισπράξει την αυτονόητη απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος τόσον της αίτησης εξαίρεσης όσο και του αιτήματος αναβολής από πλευράς των διαδίκων και ότι θα περίμενε, επικρότηση αυτής της θέσης. Στην αιτίαση δε του Εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης ότι η επιβολή παραβόλου δείχνει «δυσπιστία» στον Δικαστή, ο αρμόδιος Υπουργός απάντησε ότι: «κάνετε δίκη προθέσεων και όχι μόνο δεν εκφράζεται δυσπιστία στον Έλληνα Δικαστή αλλά, αντίθετα, με τον τρόπο αυτό τον προστατεύουμε, δοθέντος δε και του ότι το παράβολο αφορά μόνον το παραδεκτό του αιτήματος αναβολής».
Τα συμπεράσματα δικά Σας Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι!!!
Επιβεβαιωνόμαστε και πάλι σε όσα ήδη έχουμε καταγγείλει, ότι, δηλαδή, το δήθεν ενωτικό Προεδρείο είναι ανεπαρκές για να υπερασπιστεί το κύρος και τα συμφέροντα των συναδέλφων και αντί να ασχολείται με τα σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν το Δικαστικό Σώμα, έχει αναγάγει σε μείζον ζήτημα την ίδρυση της νέας Ένωσης, δίνοντας την εντύπωση ότι η αντιπαράθεση με αυτήν αποτελεί το μόνο καθήκον και τον μοναδικό σκοπό του."
ΠΗΓΗ: dikastis.blogspot.g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου