ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Αρθρο-παρέμβαση του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρή στην εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής", για το ασφαλιστικό και την αποχή των Δικηγόρων

Το δικηγορικό σώμα αντιτάχθηκε εξ αρχής, ενωμένο και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, στο σχέδιο της φερόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η κυβέρνηση. Οι θέσεις του για πρόδηλη αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου, ιδίως όσον αφορά την έλλειψη αναλογιστικών μελετών και την υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών και των φορολογικών επιβαρύνσεων των δικηγόρων, επιβεβαιώθηκαν από τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
Με ευθύνη της κυβέρνησης, ο διάλογος ήταν ο μεγάλος απών στην προνομοθετική διαδικασία. Η συμπολίτευση προχώρησε στην ψήφιση του επίμαχου νόμου, αγνοώντας τις ανωτέρω παρατηρήσεις καθώς και τα αιτήματα του δικηγορικού σώματος για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Ψήφισε έναν ασφαλιστικό νόμο χωρίς καν να έχει συντάξει και υποβάλει οιαδήποτε μελέτη για το ταμείο μας, το ΕΤΑΑ! Γεγονός που καταδεικνύει τόσο την αναξιοπιστία και ακολούθως τη μη βιωσιμότητα του συστήματος όσο και την ουσιαστική σύλληψή του ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων, με δημευτικό αποτέλεσμα.
Οι επιμέρους εκπτώσεις που προβλέπονται δεν αλλάζουν τη γενική εικόνα και κατεύθυνση του ασφαλιστικού - φορολογικού νόμου. Βιώσιμη λύση σημαίνει μόνιμη λύση που διασφαλίζει το επαγγελματικό μέλλον των δικηγόρων, ελεύθερων επαγγελματιών.
Απέναντι στη στάση της κυβέρνησης, σύσσωμο το δικηγορικό σώμα έδωσε τους 4 τελευταίους μήνες έναν αγώνα αξιοπρέπειας για την επαγγελματική του υπόσταση. Με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να προβάλλει τις θέσεις του και να διεκδικεί την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίσαμε για την δικαστική πλέον διάγνωση της αντισυνταγματικότητας και την ακύρωση στην πράξη των δεδομένων επαχθών ρυθμίσεων.
Κρίσιμο πάντως ζήτημα παραμένει αν ο υπουργός Εργασίας θα υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, για την άμεση νομοθέτηση των τροπολογιών που κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για: α) την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των "εκπτώσεων" που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, β) τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής και γ) τη δυνατότητα επιστροφής (ή συμψηφισμού με τις εισφορές του επομένου έτους) των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου