ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

ΠΑΞΙΝΟΣ: ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΤΑΑ - ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΤΥΔΕ


ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ                                   ΑΘΗΝΑ 18/7/2011
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ  Αρ. Πρωτ.: 31347
ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τηλ.: 210-5296101-102                                      

                                                       Προς τον
                                                              Κ. Υπουργό Εργασίας
                                                              και Κοιν.Ασφάλισης
                                                              Γεώργιο Κουτρουμάνη
                                                              Ενταύθα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να σας επισημάνω μερικά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών του ΕΤΑΑ, ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων, οι Τομείς Υγείας και Πρόνοιας των Δικηγόρων Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Επαρχιών, ο Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων και ο Κλάδος Υγείας και Πρόνοιας των Δικαστικών Επιμελητών, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ε.Τ.Α.Α.
Αρχίζοντας από τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών και τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων επισημαίνουμε ότι οι επιπτώσεις του πρώτου μνημονίου και των συνακόλουθων με αυτό ρυθμίσεων του Ν.3863/2010, αλλά και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, στην βιωσιμότητα αυτών των ασφαλιστικών οργανισμών είναι σοβαρές και αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα για την εξυγίανσή τους, σύντομα θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο με απρόσμενες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους τους.
Η πρωτοφανής και παρατεταμένη οικονομική κρίση και η σοβαρότατη κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα και στις οικονομικές συναλλαγές γενικότερα, έχει καταφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομική κατάσταση του ΤΑΝ, αφού προκαλούν μεγάλη συρρίκνωση στα έσοδα της τάξεως πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ο νομοθετημένος πόρος του Τομέα που συνίσταται σε ποσοστό επί του εισπραττόμενου φόρου μεταβίβασης ακινήτων και του φόρου προστιθέμενης αξίας στις νέες οικοδομές, καθώς και ο πόρος που συνίσταται στο 1,2% επί των συμβολαιογραφικά καταρτισσομένων συμβάσεων, που αποτελούν ουσιαστικά εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλουν όσοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ασφαλισμένων στο ΤΑΝ (Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, Υποθηκοφυλάκων κλπ), έχουν υποστεί σημαντική απομείωση και το φαινόμενο αυτό δυστυχώς προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αφού δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα σημάδια γρήγορης ανάκαμψης στην οικοδομική και γενικά στην οικονομική δραστηριότητα. Σημαντική μείωση εσόδων υπάρχει και από την κατ’ εξακολούθηση άρνηση του κράτους να εκπληρώσει την υποχρέωσή του για τη συμμετοχή του στην ασφάλιση των νέων (από 1/1/1993 και εφεξής) ασφαλισμένων, φαινόμενο που παρατηρείται ανεξαιρέτως σε όλους τους τομείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ε.Τ.Α.Α.
Κατά το τρέχον έτος μάλιστα υποχρεώθηκαν οι τομείς αυτοί να αφαιρέσουν από τους προϋπολογισμούς τους τα αντίστοιχα ποσά, πράγμα που δείχνει την πρόθεση της κυβέρνησης για οριστική και διαρκή αθέτηση των παραπάνω υποχρεώσεών της.
Πολύ μεγάλες απώλειες έχουν επιφέρει σε όλους τους τομείς η μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο ένεκα της οποίας οι μετοχές που κατά διαστήματα έχουν αποκτήσει παρουσιάζουν σημαντικότατες απώλειες της τάξης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μεγάλη απώλεια έχουν υποστεί ακόμη και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχουν οι τομείς, ένεκα των γεγονότων της τελευταίας διετίας.
Σε περίπτωση μάλιστα ενδεχόμενης (και πιθανότατης έως βέβαιης καθ’ ημάς) διευθέτησης του δημόσιου χρέους και «κουρέματός» του, θα καταφερθεί καίριο πλήγμα στους τομείς και κυρίως στον ΤΑΝ που κατέχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 400.000.000 ευρώ και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Πολύ πιθανόν είναι ακόμη να υπάρξουν σοβαρές απώλειες για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δικηγόρων από την απώλεια που θα προκύψει από την επελθούσα πρόσφατα απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος και την κατάργηση της υποχρεωτικής προείσπραξης στις δικηγορικές αμοιβές.
Τέλος σοβαρές απώλειες της τάξης των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ επέρχονται για τον ΤΑΝ από την αδυναμία του να εισπράξει τα ποσά που οφείλονται σε αυτό από τους συμβολαιογράφους που έχουν εισπράξει χρήματα που ανήκουν στον τομέα από θεσμοθετημένους πόρους του και δεν τα έχουν αποδώσει.
Λόγω έλλειψης προσωπικού (από 12 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις στο τμήμα επιθεώρησης υπηρετούν μόνο 5, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 20), δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν οι υπόλογοι συμβολαιογράφοι με αποτέλεσμα μεγάλα κατ’ έτος να χάνονται οριστικά υποκύπτοντας στην από το νόμο προβλεπόμενη παραγραφή.
Και ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή την ζοφερή οικονομική κατάσταση που δεν προοιωνίζει τίποτα το ευχάριστο για το μέλλον αλλά αντίθετα προδιαγράφει το οικονομικό αδιέξοδο αν δεν αντιμετωπιστεί ανακοπεί η πορεία αυτή, ήλθε η πολιτεία με τις διατάξεις του Ν.3863/2010 να βάλει την ταφόπλακα σε κάθε προοπτική διατήρησης της οικονομικής βιωσιμότητας του Τομέα Ασφάλισης Νομικών.
Με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Νόμου αυτού ορίστηκε κατ’ αντίθεση με τα όσα θεσπίστηκαν για τους υπολοίπους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τους οποίους το κράτος έχει αναλάβει την χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης των ασφαλισμένων από 1/1/2015, ότι ειδικά το Ε.Τ.Α.Α. και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ εξαιρούνται και βαρύνονται με την καταβολή και της βασικής σύνταξης των ασφαλισμένων και το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτή. Αν η διάταξη αυτή παραμείνει ως έχει είναι βέβαιο ότι θα περιαγάγει τουλάχιστον τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ε.Τ.Α.Α., στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που ψυχορραγεί και συντηρείται με τεχνητές αναπνοές.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα όσο είναι ακόμα καιρός για να αποσοβηθεί ο οικονομικός θάνατος των ασφαλιστικών μας οργανισμών και πριν από όλα του ΤΑΝ.
Στα πιο άμεσα και απαραίτητα μέτρα κρίνουμε: α) την άμεση απόδοση των χρημάτων που οφείλει το κράτος στα ταμεία από την συμμετοχή στην ασφάλιση των νέων ασφαλισμένων και β) την κατάργηση της παραπάνω αναφερόμενης διάταξης που υποχρεώνει το Ε.Τ.Α.Α. στην καταβολή της βασικής σύνταξης των σφαλισμένων, ώστε και για το Ε.Τ.Α.Α., όπως συμβαίνει για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς η υποχρέωση αυτής να βαρύνει το κράτος. γ) Την άμεση και με οποιονδήποτε τρόπο κάλυψη των τρομακτικών κενών που υπάρχουν στο προσωπικό όλων των Τομέων. Περί της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται και οι Τομείς της αρμοδιότητας της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών σας έχει ενημερώσει ήδη ο Πρόεδρος του Ε.Τ.Α.Α. κ. Αργύρης Ζαφειρόπουλος με έγγραφο που σας έχει αποστείλει.
Ένεκα της δραματικής έλλειψης προσωπικού οι Τομείς αδυνατούν να χορηγήσουν εγκαίρως τις παροχές ασθένειας έτσι που οι ασφαλισμένοι να μην μπορούν για διάστημα 1 ή και 2 ετών να εισπράξουν δαπάνες νοσηλείας στις οποίες υποβλήθηκαν, με αποτέλεσμα να εξεγείρονται και να απειλούν με επεισόδια, ενώ πολλοί απειλούν ότι θα σταματήσουν την πληρωμή για ασφάλιση στον Κλάδο Υγείας, αφού δεν βλέπουν το λόγο της καταβολής αυτής εισφορών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, που δεν είναι σε θέση να τους εξυπηρετήσουν. Το αυτό συμβαίνει και με την απόδοση των δαπανών για προμήθεια φαρμάκων και για προσφερθείσες υπηρεσίες από νοσοκομεία και κλινικές, που λόγω ελλείψεως προσωπικού καθυστερεί με αποτέλεσμα να εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των Τομέων και να επιβαρύνονται αυτοί με πρόσθετες δαπάνες για τόκους και δικαστικές δαπάνες, σε μια περίοδο που τα οικονομικά τους προβλήματα έχουν πάρει επικίνδυνες διαστάσεις.
Από έλλειψη προσωπικού επίσης γίνεται αδύνατη η είσπραξη νομοθετημένων πόρων με αποτέλεσμα να υποκύπτουν σε παραγραφή και να χάνονται οριστικά πολύ μεγάλα ποσά, ενώ και η χορήγηση των παροχών συντάξεων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ εκ των προτέρων είναι βέβαιο ότι θα καταστεί ανεφάρμοστη η επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτική χορήγηση προσωρινής σύνταξης.
Χωρίς υπερβολή η παράταση της κατάστασης αυτής θα οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις και δεν θα απομείνει άλλη λύση από το οριστικό λουκέτο.

         
                             Δημήτρης Παξινός
                             Αντιπρόεδρος του ΕΤΑΑ
                             Πρόεδρος της Δ.Ε.Νομικών
                             του ΕΤΑΑ


Κοιν.: Πρόεδρο Ολομέλειας Δ.Σ. Ελλάδος, κ. Αδαμόπουλο Ιωάννη
          Πρόεδρο Συμβ/κού Σύλλ. Εφετ. Αθηνών, κ. Βλαχάκη Κων/νο
           Πρόεδρο Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, κ. Κριάρη Διονύσιο
           Πρόεδρο Σύλλογου Υποθηκοφυλάκων, κ. Χριστόπουλο Χρήστο

Κοιν.: Πρόεδρο Ε.Τ.Α.Α, Ζαφειρόπουλο Αργύρη

 www.dspeir.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου