ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ

Το ιστολόγιο αυτό αποτελεί ένα βήμα ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού των δικηγόρων της περιφέρειας και όχι μόνο, για όσα τους απασχολούν επαγγελματικά και άλλα... Ξεκίνησε το 2011, όταν στο χώρο της δικηγορίας, ελάχιστοι ασχολούνταν με την ενημέρωση για ζητήματα που απασχολούσαν τους συναδέλφους. Ο υποφαινόμενος - διαχειριστής - επιχείρησε τότε να δημιουργήσει μια πηγή ενημέρωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Σιγά σιγά, τα επόμενα χρόνια, προέκυψαν κι άλλες πηγές ενημέρωσης, κάποιες μάλιστα επαγγελματικού επιπέδου. Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε στη διαδικτυακή ενημέρωση, σε συνδυασμό και με τις πολλές ευθύνες που ανέλαβε πλέον ο υποφαινόμενος, άρα τον ελάχιστο χρόνο που διέθετε, είχαν σαν αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2019, το blog να πάψει ουσιαστικά να ενημερώνεται και ο dikigorosdramas να σιωπήσει. Εδώ και μερικές ημέρες όμως, η επικαιρότητα αλλά και η διάθεση του διαχειριστή, ξαναφέρνουν το blog σε λειτουργία, με στοχευμένες αναρτήσεις και συγκεκριμένες ενημερώσεις...... το μέλλον θα δείξει..... >

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΠΛΗΝ ...... ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ

Τριήμερη αποχή από τις δικαστικές αίθουσες και κόκκινες γραμμές


Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η πρώτη δυναμική αντίδραση κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του νομικού επαγγέλματος, έρχεται από τους δικηγόρους της επαρχίας, που κατεβαίνουν αύριο σε τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους.

Την απόφαση πήρε, χθες, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία συνεδρίασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την παρουσία και των 63 προέδρων και του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Σε ανακοίνωσή της διατυπώνει την αντίθεσή της στις διατάξεις που αφορούν «τη δήθεν απελευθέρωση του επαγγέλματος και την αλλοίωση του λειτουργικού χαρακτήρα της δικηγορίας».
Κατά την πολύωρη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι εντάσεις σχετικά με τη συμμετοχή και των Αθηναίων δικηγόρων στις κινητοποιήσεις, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα είχαν αποφασίσει ότι δεν θα προχωρήσουν σε αποχή. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δ. Παξινός, αποχώρησε πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ωστόσο, μετά τη λήψη απόφασης για αποχή, ο ΔΣΑ θα επαναπροσδιορίσει αύριο την τελική του στάση.

Σημείο αιχμής για τους δικηγόρους της επαρχίας είναι η άρση των γεωγραφικών περιορισμών όσον αφορά τις παραστάσεις τους στα δικαστήρια, αφού πλέον θα μπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης, όχι μόνον στην περιφέρεια όπου έχουν την έδρα τους. Εκτιμάται ότι αυτοί που κυρίως θα πληγούν από την τυχόν επεκτατική διάθεση των μεγαλοδικηγόρων είναι οι τοπικοί δικηγορικοί σύλλογοι, που βρίσκονται κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Κόκκινο πανί αποτελούν και οι διατάξεις που ανατρέπουν το σημερινό καθεστώς και προβλέπουν την ίδρυση δικηγορικών εταιρειών από δύο ή περισσότερους δικηγόρους, μέλη του ίδιου ή διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων. Μέχρι σήμερα, δικηγορική εταιρεία είχε τη δυνατότητα να συστήσουν μόνο δικηγόροι του ίδιου συλλόγου. Πάντως, το αίτημα του δικηγορικού σώματος να μην επιτραπεί η δημιουργία δεύτερης έδρας σε άλλη περιφέρεια, εκτός από εκείνη στην οποία έχουν διοριστεί, έχει γίνει δεκτό.

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας επισημάνθηκε και ο κίνδυνος να πέσουν ακόμη και κάτω από το όριο των «νόμιμων αμοιβών» οι αμοιβές των συνεργατών των τραπεζών, των ΝΠΔΔ κ.λπ. Οπως ειπώθηκε, οι τράπεζες ασκούν έντονες πιέσεις για ακόμη χαμηλότερες αμοιβές, αφού θα μπορούν να προσδιορίζουν το ύψος τους ελεύθερα, βάσει έγγραφης συμφωνίας με τους συνεργαζόμενους δικηγόρους. Παράλληλα, διατυπώθηκαν φόβοι ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων κατά τη σύναψη συμβολαίων για την αγοραπωλησία ακινήτων, αφού πλέον μόνον η πλευρά του αγοραστή θα έχει ανάγκη δικηγόρο για τον έλεγχο τίτλων ιδιοκτησίας.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου